Άμεση λήψη μέτρων για τον κορονοϊο με κριτήριο την προστασία των εργαζομένων και τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας

Να μην επιτρέψουμε την καταστρατήγηση δικαιωμάτων, ΣΣΕ. Να μη χαθεί ούτε μια μέρα κανονικής άδειας, μεροκάματων, ασφαλιστικών εισφορών. Να μην εξαναγκαστεί κανείς να δουλέψει από το σπίτι.

Όσο αυξάνει καθημερινά  η ανάγκη προστασίας μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς σε σχέση με την εξάπλωση του κορονοϊού, τόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες συναδέλφων για εργοδοτική ασυδοσία και για έλλειψη ουσιαστικών μέσων προστασίας.

Πυκνώνουν κάθε είδους εργοδοτικές πιέσεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τις άδειες. Από τη μία έχουμε απολύσεις, εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο έμμεσος ή άμεσος εξαναγκασμός σε άδειες άνευ αποδοχών ή εξάντληση της κανονικής άδειας.

Κριτήριο τους η προστασία της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων

Με αυτό το κριτήριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ως μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας τους διακαείς πόθους των εργοδοτών, δηλαδή την άρση όσων περιορισμών υπάρχουν ακόμη, προκειμένου να επιβάλουν την εργασία 24 ώρες το 24ωρο, μη δηλώνοντας υπερωρίες και μετατρέποντας το σπίτι σε χώρο εργασίας. Ήδη πολλές εταιρίες που εφαρμόζουν περιορισμένα την τηλεργασία, με αφορμή τον κορονοϊό,  θα βρουν πάτημα να την επεκτείνουν. Αν κατοχυρωθεί αυτό ως προηγούμενο, ας αναρωτηθούμε τι απαιτήσεις μπορεί στο μέλλον να έχει η εργοδοσία από έναν ασθενή συνάδελφο που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, άδεια τοκετού ή λοχείας. “Κάθισε στο σπίτι σου και δούλεψε από εκεί”, θα είναι το πρώτο που θα σου απαντούν όταν δηλώνεις ασθενής.

Τι μας προτείνουν οι εταιρείες, με απλά λόγια;

Έχεις άρρωστο στο σπίτι; Πάρε και τους πελάτες μαζί σου για να συνεχίζεις να τους εξυπηρετείς. Έχεις συγγενή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα; Μπορείς να τον φροντίζεις στο σπίτι, αφού πρωτοβάθμια φροντίδα δεν υπάρχει και οι ΜΕΘ δεν επαρκούν, πάρε και τον υπολογιστή σου και συνέχιζε να επιλύεις προβλήματα για το καλό της εταιρείας. Έχεις τα παιδιά στο σπίτι γιατί έκλεισαν τα σχολεία; Μπορείς να ασχολείσαι με την διαπαιδαγώγηση τους, να τα προσέχεις, να τους μαγειρεύεις και ταυτόχρονα να δουλεύεις μην τύχει και μείνει πίσω κανένα έργο.

Η εμμονή της κυβέρνησης με την «ατομική ευθύνη» δεν αφορά τα αυτονόητα μέτρα ατομικής υγιεινής που ο καθένας μας οφείλει να πάρει για την προστασία του ίδιου, της οικογένειάς του και του κοινωνικού συνόλου.  Εδράζεται στην απόπειρα να κρυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις στην Υγεία και Πρόνοια και η ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, της διαχείρισης των επιπτώσεων από την επιδημία.

Κριτήριό είναι η διασφάλιση των κερδών, η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, η προσπάθεια να μας φορτώσουν τις συνέπειες των μέτρων για τον κορονοϊό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο  Υπ. Εργασίας Βρούτσης αρνήθηκε  συνάντηση με εργατικά σωματεία για να του εκθέσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και να προτείνουν λύσεις. Από κοντά και ο πάντα πρόθυμος κολαούζος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος, που δήλωσε ότι πρέπει «να αναλάβουμε όλοι το κόστος»!

Κριτήριο μας η προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων μας και των οικογενειών μας!

Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας. Είναι αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και η λήψη των απαραίτητων μέτρων, με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων και μοναδικό κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς εξελίσσονται και μεταβάλλονται οι συνθήκες.

  • Το άνοιγμα όλων των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την λειτουργία όλων των ανενεργών μονάδων Υγείας.
  • Την 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία.
  • Την δωρεάν από το κράτος παροχή όλων των μέτρων προφύλαξης σε όλο τον πληθυσμό για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
  • Την ιατρική παρακολούθηση προνοιακών ιδρυμάτων, σχολείων όλων των βαθμίδων, στρατιωτικών μονάδων και προσφυγικών δομών.
  • Με ευθύνη του κράτους μέτρα προστασίας σε χώρους αναγκαστικής συνάθροισης, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικά για τους χώρους δουλειάς

Είναι απολύτως αναγκαίο τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι δουλειά μιας επιστημονικής επιτροπής. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν αναγγελθεί από την κυβέρνηση και την εργοδοσία έχουν μοναδικό κριτήριο το κόστος, αποτρέποντας την αντιμετώπιση της κατάστασης με όρους που να διασφαλίζουν την υγεία και την ζωή χιλιάδων συναδέλφων.

ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ: ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ – ΑΔΕΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ – ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ

  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Χαρακτηριστικά η εργασία από το σπίτι δεν προβλέπεται από καμιά συλλογική σύμβαση εργασίας.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού  με πλήρεις αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ).
  • Αν, για οποιοδήποτε λόγο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές.
  • Καμιά μετακίνηση εργαζομένων από κτίριο σε κτίριο που αποδιοργανώνει τις συνθήκες δουλειάς και την καθημερινότητα των συναδέλφων, ειδικά σε μια περίοδο που ο ίδιος χρειάζεται να φροντίσει για την υγεία του και της οικογένειας τους εφόσον το κράτος δεν την εγγυάται.
  • Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους δουλειάς που υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζόμενων στον ίδιο χώρο, γραφεία, τηλεφωνικά κέντρα, αποθήκες, κέντρα αισθητικής, όπου απαιτούμε, η εργοδοσία να αποσυμφορήσει τους χώρους, δίνοντας ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και όχι αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να πάρουν από την κανονική τους άδεια, ή να δουλεύουν στο σπίτι.
  • Κάθε εργαζόμενος που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, εγκυμονούσες, γονείς με παιδία ΑΜΕΑ, να λαμβάνουν για όσο διάστημα χρειαστεί ειδική άδεια με πλήρης αποδοχές.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχτεί την εργασία από το σπίτι ως μέτρο ενάντια στην επιδημία, καθώς δεν εξασφαλίζονται οι όροι και οι συνθήκες εργασίας, καταστρατηγούνται δικαιώματα στο ωράριο, στα διαλείμματα, στην πρόληψη από παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του κατά τη διάρκεια της δουλειάς του.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της εργοδοσίας, των εργαζόμενων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι  οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
  • Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό (προσωπικό φύλαξης, εργαζόμενοι σε κέντρα αισθητικής, εργαζόμενοι στην υποδοχή, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.
  • Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με το κοινό αλλά και μέτρα για την απολύμανση και σωστή χρήση των εργαλείων της δουλειάς μας, πχ ακουστικά, πληκτρολόγια, ποντίκια, επιφάνειες γραφείων κλπ.