Κανένας Εργαζόμενος Από Την Praksis Χωρίς Δουλειά – Μόνιμη & Σταθερή Δουλειά Για Όλους – Για Τη Συνάντηση Με Το Υπ. Εργασίας

O Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας από την πρώτη στιγμή που η διοίκηση της Praksis ανακοίνωσε το λουκέτο των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν οι επί 3 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι και τα παιδιά στο δρόμο, οργάνωσε άμεσα μια σειρά από παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα, να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του και να εξασφαλιστεί η σίτιση και στέγαση των ανήλικων προσφυγόπουλων.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα δώσαμε το στίγμα και οργανώσαμε με ταχύτητα την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων. Με άξονα τα αιτήματα μας, επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και της πίεσης του χρόνου ως το λουκέτο της 1/1/2019, δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή χαμένη και μέρα αναξιοποίητη.

Χωρίς καμία καθυστέρηση προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας και σε οργανωμένες μαζικές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, κινητοποιήσεις και κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Praksis, συνάντηση με τη διοίκηση της και συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας για να δοθούν σαφείς δεσμεύσεις από την εργοδοσία και την κυβέρνηση για να βρεθεί λύση εδώ και τώρα.

Κύριο μέλημα μας ήταν και είναι να ήταν να γίνει ο αγώνας αυτός υπόθεση όλων των εργαζομένων. Οι δυνάμεις μας με μπροστάρη την Επιτροπή Εργαζομένων στις ΜΚΟ, με περιοδείες ξενώνα το ξενώνα και ενημέρωση με κάθε τρόπο, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να μη μείνει συνάδελφος ανοργάνωτος και ανενημέρωτος, να μη νιώθει κανείς μόνος και έρμαιο στις διαθέσεις και τα παιχνίδια της εργοδοσίας με την κυβέρνηση και τα υπουργεία, να κλείσει τα αυτιά του στους κήρυκες της υποταγής και της μοιρολατρίας που προσπαθούσαν να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους, διαδίδοντας ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων μας είναι δεδομένη χωρίς την κινητοποίηση μας.

Αποτέλεσμα αυτής της αγωνιστικής δραστηριότητας και της πίεσης που δημιουργήθηκε ήταν να αποσπάσουμε τη ρητή δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών για εκταμίευση του απαιτούμενου κονδυλίου και από την εργοδοσία στη συνάντηση που είχαμε την Πέμπτη 13/12 για την εξόφληση των δεδουλευμένων και του δώρου Χριστουγέννων από τις 19 ως 21 Δεκέμβρη.   

Είναι επιτακτικό να κατανοηθεί ότι χωρίς την οργανωμένη αντίδραση και κινητοποίηση μας αυτό δεν θα ήταν εφικτό. Ήταν ορατός ο κίνδυνος να βρισκόμασταν στον “αέρα”, απολυμένοι και απλήρωτοι για πολύ καιρό. Σε αυτό συνηγορεί και η κυνική τακτική της Praksis που ύστερα από την ανακοίνωση του λουκέτου δεν είχε να πει κουβέντα για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τα παιδιά.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για ανάληψη της λειτουργίας των ξενώνων από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας και του ΔΟΜ για τον αριθμό και το ποσοστό των εργαζομένων που θα συνεχίζει να εργάζεται με το νέο καθεστώς, ούτε για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τα παιδιά των δυο ξενώνων που μένουν εκτός. Δεδομένου ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αναθέτει τη διαχείριση του προσφυγικού σε ΜΚΟ και άλλους φορείς, οφείλει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να διασφαλιστεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, της Επιτροπής Εργαζομένων ΜΚΟ και συναδέλφων στην Praksis με το υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 14/12, αποσπάσαμε τη δέσμευση για εκ νέου συνάντηση σύντομα με τα όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ώστε να τοποθετηθούν πάνω στα αιτήματά μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους τις επόμενες μέρες με μαζικές διαδικασίες από τα κάτω να οργανώσουν σε κάθε δομή γενικές συνελεύσεις ώστε να διεκδικήσουμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει χωρίς δουλειά. Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις και αξιοποιούμε όλες τις μορφές πάλης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Με οργάνωση στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και συσπείρωση με την Επιτροπή Εργαζομένων στις ΜΚΟ συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα και της οργανωμένης πάλης για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Απαιτούμε:

  • Πρόσληψη όλων των εργαζομένων που απολύονται από την Praksis στο νέο φορέα που αναλαμβάνει τη λειτουργία των δομών με πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργαζομένων για όλη τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης με τον προηγούμενο εργοδότη,  βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 178/2002. Κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά!
  • Πρόσληψη όλων των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Σαφής διάκριση ειδικοτήτων με βάση το αντικείμενο εργασίας.
  • Επαρκής στελέχωση των δομών. Νέες προσλήψεις που να καλύπτουν τις ανάγκες σε προσωπικό.
  • Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλα τα προσφυγόπουλα.