Όλοι στην Απεργία την Τρίτη 24/9: Ανάπτυξη σημαίνει δικαιώματα και μισθοί τσακισμένοι!

Απεργιακή Συγκέντρωση, 10:30 πμ, στα Προπύλαια

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει αποφασιστικά και άμεσα στην υλοποίηση των απαιτήσεων των εργοδοτών. Ο νέος “αναπτυξιακός” νόμος έρχεται να σαρώσει ό,τι απέμεινε όρθιο μετά από δέκα χρόνια κρίσης και τρία μνημόνια, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα,  φορτώνοντας το λογαριασμό της “ανάπτυξης” τους στις πλάτες μας. Συγκεκριμένα προβλέπει:

·        Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων.

·        Την ενίσχυση των ενώσεων προσώπων, που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012 – 2013, για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.

·        Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω.

·        Την θέσπιση “ηλεκτρονικού μητρώου” και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.

·        Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

·        Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!

·        Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.

Καμία ανοχή στην κρατική-εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Συνεχίζει εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους απεργοκτόνους νόμους του 2018, επιχειρεί να παρέμβει στη δράση και τη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία!

Σχεδιάζει να φέρει τροπολογίες που θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, θα καταργούν τα καταστατικά των σωματείων, θα φακελώνουν όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους. Θα βοηθούν την εργοδοσία να μην προσλαμβάνει “ενοχλητικές φωνές”, θα φακελώνουν συνολικά τη συνδικαλιστική δράση, καταργώντας στην ουσία τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων όπως τις Γενικές Συνελεύσεις.

Με την πλήρη αλλαγή του χαρακτήρα των σωματείων και το αυστηρό φακέλωμα των εργαζομένων στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στη συλλογική δράση. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα είναι το μέσο ώστε να γνωρίζει η εργοδοσία ανά πάσα ώρα και στιγμή, ποιοι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι στα σωματεία τους, αν συμμετέχουν στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στις συνελεύσεις, τι ψηφίζουν.

Η επίκληση της δημοκρατίας, της καλής και μαζικής λειτουργίας των συνδικάτων είναι ένα τεράστιο παραμύθι που χρησιμοποίησε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την δημοκρατία στα σωματεία.

Είναι οι ίδιοι που πρόσφατα ψήφισαν νόμο που δίνει στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τη δυνατότητα να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα ακόμα και αν αποτελούν μία μικρή μειοψηφία στα συμβούλια τους. Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση που αποφασίζει αποτελεί περίπου το 23% του εκλογικού σώματος (έλαβε 40% του 58% του εκλογικού σώματος που συμμετείχε). Για τον εργαζόμενο όμως που παλεύει για το ψωμί του και τη ζωή του, απαιτούν και ζητάνε καθολική συμμετοχή και με πλήρες φακέλωμα σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες που συμμετέχει.

Ενωτικός, μαζικός, ταξικός αγώνας για το δικαίωμά μας στην οργάνωση και την απεργία!

Τα σωματεία είναι των εργαζομένων, έχουν καταστατικά για το πως θα λειτουργούν, για το πως θα παίρνονται  οι αποφάσεις για απεργία, ποια μορφή πάλης θα επιλέξουν  και καμία δουλειά σε αυτά δεν έχει η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς, στα γραφεία, στις δημοσκοπικές, στις ΜΚΟ, στις εταιρείες security, στην ανακύκλωση, να συσπειρωθούν στο σωματείο, να δυναμώσουμε τον αγώνα  μας απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία που μας θέλει με τα χέρια δεμένα, φοβισμένους χωρίς δικαιώματα. Είμαστε σε ετοιμότητα και απαντάμε αγωνιστικά σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στη δράση και τη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία!