Όλοι Τετάρτη 3 Ιούλη στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας στις 17.00 – Όχι στην 6ημερή εργασία και τη δουλειά λάστιχο

Συμμετέχουμε μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 17.00

Η κυβέρνηση με την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου Χατζηδάκη βάζει σε εφαρμογή και επίσημα την απλήρωτη εργασία μέχρι και 2 ώρες την ημέρα στις επιχειρήσεις που θα ενταχτούν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας (Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ, Τράπεζες, Συγκοινωνίες, Εταιρείες Φύλαξης, Εταιρείες Ασφάλισης).

Η εγκύκλιος, αξιοποιώντας το νόμο ν. 4808/2021, δίνει τη δυνατότητα της «ευέλικτης  προσέλευσης» του εργαζόμενου μέχρι 120 λεπτά. Ο εργοδότης, δηλαδή, μπορεί να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου!

Έτσι, για παράδειγμα, εργαζόμενος με ωράριο 08:00 -16:00 αναγκάζεται να δουλεύει έως τις 18:00 αν η κάρτα του ενεργοποιείται με απαίτηση του εργοδότη στις 10:00. Σε αυτή τη περίπτωση  μπορεί να εργάζεται “νόμιμα” έως τις 18:00. Στη περίπτωση ελέγχου στο διάστημα 08:00 έως 10:00 ο εργοδότης μπορεί να ισχυριστεί πως ο εργαζόμενος μόλις προσήλθε στη δουλειά του.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στους εργοδότες και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω εργολάβων, δηλαδή για την κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από την υποδηλωμένη εργασία.

Φρόντισαν, μάλιστα, να διευκρινίσουν πως το “χτύπημα της κάρτας” αποτελεί ευθύνη του εργαζόμενου τη στιγμή που οι εργοδότες μπορούν να δηλώσουν τα ωράρια ακόμα και ένα μήνα μετά την πραγματοποίησή τους. Η φαντασία τους ξεπέρασε κάθε όριο εφόσον θα μπορούν να βαφτίζουν “διευθυντή” κάθε εργαζόμενο ώστε να εξαιρείται πλήρως απ’ το ωράριο και το χτύπημα της κάρτας. Μπρος στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων δεν κρατούνε πλέον ούτε τα προσχήματα.

Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να ξεθάψουν προεδρικό διάταγμα του 1932  για να βγάλουν έξω απ’ το ωράριο εργασίας το διάλειμμα και την προετοιμασία των εργαζομένων, 30 λεπτά πριν και 30 λεπτά μετά τη βάρδια. Συνολικά, δηλαδή, μιάμιση ώρα δουλειάς απλήρωτη!

Πρακτικά λένε στους εργοδότες να μας βάζουν να δουλεύουμε 11,5 ώρες και να μας πληρώνουν για 8!

Αυτή είναι η μεγάλη ανακάλυψη της κυβέρνησης για την ψηφιακή κάρτα που θα έλυνε, τάχα, το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας. Αυτά είναι τα θετικά του νόμου που υπερασπίζονταν η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) όταν υπονόμευε τον αγώνα των συνδικάτων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη το 2021. Η “νόμιμη” πλέον κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, η κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο.

Το προηγούμενο διάστημα με τους μεγαλειώδης του αγώνες το εργατικό κίνημα και τα σωματεία, απέδειξαν πως ο νόμος Χατζηδάκη μπορεί να μείνει στα χαρτιά, να γίνει κουρελόχαρτο. Να δοθεί αγωνιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο και την απαράδεκτη εγκύκλιο που την ενισχύουν. Μέλημα όλων να μην υπάρξει εργαζόμενος σε χώρο δουλείας που να μην ενημερωθεί για αυτό το έκτρωμα!

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας
  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ημερης εργασίας
  • 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο 

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 17.00 να στείλουμε ηχηρό μήνυμα!

 ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Attachments