Ανακοίνωση για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα EVERESΤ

Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής και η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής εκφράζουμε εκ μέρους όλων των εργαζομένων των δυο κλάδων θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της συναδέλφισσας που έχασε τη ζωή της σήμερα το πρωί, στο κατάστημα των Everest στη Βικτώρια, την ώρα που εργαζόταν στο υπόγειο, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο χώρο για αδιευκρίνιστους μέχρι τώρα λόγους. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους υπόλοιπους τραυματίες.

Οι ευθύνες βαραίνουν κυβέρνηση και εργοδότες για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, για την απουσία κατάλληλων υποδομών που θα διασφαλίζουν υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς για εργαζόμενους και πελάτες, για την επικίνδυνη υποστελέχωση κρατικών μηχανισμών ελέγχου που πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν ή και να αποτρέψουν τέτοιου είδους ατυχήματα.

Μάλιστα η κατάσταση θα χειροτερέψει με το νομοσχέδιο που πέρασε μόλις χτες στη Βουλή και που με αυτό παραδίδει η κυβέρνηση την ευθύνη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και της ασφάλειας στους τόπους δουλειάς σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (που και αυτές θα λειτουργούν με βάση το κέρδος) σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, καταργώντας επί της ουσίας ρυθμίσεις για την προφύλαξη στον τομέα των τροφίμων, της πυρασφάλειας και του περιβάλλοντος.

Θύματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με μοναδικό σκοπό το κυνήγι του κέρδους και τον ανταγωνισμό ανάμεσα τους, είναι πάντα οι εργαζόμενοι. Δεν είναι το πρώτο, ούτε το μόνο περιστατικό και στους δυο κλάδους, που τα τελευταία χρόνια σημειώνουν μεγάλη κερδοφορία και ανάπτυξη.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο δραματικό τρόπο ότι τα συμφέροντα μας δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας.  Ήρθε η ώρα, όλοι οι εργαζόμενοι να πούμε: Ως εδώ! Κανένας άλλος νεκρός, κανένας άλλος τραυματίας στο βωμό της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, καμιά άλλη θυσία για τα συμφέροντα των καπιταλιστών!

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ και η ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν οργανωμένα με κάθε τρόπο απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική. 

Άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι των δυο κλάδων να απαιτήσουμε:  

Να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε  χώρο δουλειάς.