Η Κυβέρνηση Πετάει Στο Δρόμο Πρόσφυγες Και Μετανάστες

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις αποφάσεις της ΕΕ, συνεχίζει την απάνθρωπη πολιτική της απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Με εντολή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας, όσοι από τους πρόσφυγες διαμένουν σε καταλύματα που έχουν διατεθεί μέσω προγραμμάτων στήριξης και στέγασης και έπειτα από διαδικασίες είχαν θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου (ξεκινώντας από όσους βρίσκονται σε καθεστώς ασύλου πριν από τις 31/7/17) είναι υποχρεωμένοι να τα εγκαταλείψουν, με την ταυτόχρονη στέρηση του οικονομικού βοηθήματος που λάμβαναν, αντί συσσιτίου.

Η απόφαση αυτή έθετε ως καταληκτική ημερομηνία τις 31/3/19, οπότε και ξεκίνησαν οι εξώσεις στους διαμένοντες στα διαμερίσματα, μεγάλο ποσοστό από τα οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, που αγγίζει τα όρια του μη βιώσιμου, με προβλήματα σε υλικοτεχνικές υποδομές και παροχές, που προβλέπονταν από τα προγράμματα στήριξης.

Μάλιστα, η επίσημη επιστολή προς τους πρόσφυγες από τους προαναφερθέντες φορείς, τονίζει εκβιαστικά πως μόνο με την έγκαιρη αποχώρηση τους θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το οικονομικό βοήθημα που τους παρέχεται, για τρεις ακόμα μήνες (Απρίλιος-Ιούνιος), διαφορετικά θα το χάσουν και αυτό. Φυσικά, οι διοικήσεις των ΜΚΟ υποχρεώνουν τους εργαζόμενους των προγραμμάτων, να αναλάβουν εκείνοι όλη διαδικασία της έξωσης.

Για ακόμα μια φορά, οι ΜΚΟ συμβαδίζουν απόλυτα με τις κατευθύνσεις του κράτους και των χρηματοδοτών, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε για τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων αλλά ούτε και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Το πρόγραμμα στέγασης αναγνωρισμένων προσφύγων προβλέπει 6μηνη μόνο φιλοξενία σε διαμερίσματα και στη συνέχεια θα πρέπει να πάρουν το δρόμο της αναζήτησης των επιδομάτων πτωχοκομείου, με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδωρεί και τον ντόπιο πληθυσμό (επίδομα στέγασης, προνοιακά επιδόματα κ.λπ.).

Η παροχή του ασύλου από ευχή, έγινε κατάρα για πρόσφυγες και μετανάστες

Εκατοντάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που γίνονται με τη συμμετοχή της ίδιας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οικογένειες, παιδιά και ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες δεν υπήρξε καμία κρατική και κεντρικά σχεδιασμένη προσπάθεια ένταξης, θα πεταχτούν στον δρόμο, χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον τους, κανένα σχεδιασμό, καμία ενέργεια που θα τους υποστηρίξει σε μια πορεία ένταξης, τη στιγμή που διατίθεται κρατικά πακτωλός κονδυλίων για ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, επεμβάσεις και εξοπλισμό.

Αυτό σημαίνει πως το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η ΕΕ θεωρούν αυτονόητο πως οι πρόσφυγες που έλαβαν αναγνώριση αποκτώντας άσυλο, θα έχουν καταφέρει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, έχοντας εργασία και γνωρίζοντας την ελληνική γλώσσα, έτσι ώστε να μην έχουν πλέον την ανάγκη στήριξης παροχής στέγης και οικονομικής βοήθειας.

Θεωρούν αυτονόητη μια διαδικασία, η οποία αποτελεί δική τους ευθύνη και για την οποία δεν έγινε καμία κίνηση σχεδιασμού ή εφαρμογής. Η κοινωνική ένταξη είναι καθήκον του κράτους που σχεδιασμένα και καθολικά πρέπει να χαράξει και να εφαρμόσει. Απόδειξη της κοροϊδίας τους αποτελεί το ότι σήμερα στη χώρα μας ζει ένας μεγάλος αριθμός σκληρά εργαζόμενων μεταναστών – μια σειρά κλάδων της οικονομίας στηρίζονται σε αυτούς, οι οποίοι παρά τα χρόνια διαμονής τους στην Ελλάδα- προ της προσφυγικής κρίσης του 2015, συνεχίζουν να ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με μισθούς πείνας, να πέφτουν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας, εμπορίας και εκμετάλλευσης, χωρίς το κράτος και η κυβέρνηση να τους προστατεύουν.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν τους εργαζόμενους να σταθούν απέναντι στην ανήθικη απόφαση των εξώσεων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας και να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε προβλεπόμενη διαδικασία. Να αγωνιστούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, με την λήψη μέτρων προστασίας και την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.

Να παλέψουν ενάντια στην πολιτική της φιλανθρωπίας της πείνας, που διατηρεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε συνθήκες στα όρια της αξιοπρέπειας, τα οποία μάλιστα ξεπερνά η συγκεκριμένη απόφαση.

Να καταγγείλουν την πολιτική συμφερόντων των ΜΚΟ που βρίσκεται πίσω από την εκμετάλλευση προσφύγων και εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζομένους σε κοινό αγώνα με πρόσφυγες και μετανάστες, σε οργάνωση ενάντια στους εκμεταλλευτές, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις κυβερνήσεις τους, σε αυτούς που ευθύνονται για τον ξεριζωμό τους και για την αντεργατική βαρβαρότητα στη χώρα μας. Σε κοινή πάλη για δουλειά με δικαιώματα, κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σάββατο 13 Απρίλη στις 10 π.μ. και στη σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα στις ΜΚΟ, την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου