Καταγγελία για την απόλυση συνδικαλίστριας από την ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την μη ανανέωση της σύμβασης της αντιπροέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά Βασιλικής Μουκάνου, εργαζόμενης ως κλινική ψυχολόγος σε Δομή Ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΜΚΟ ‘Ευρωπαϊκή Έκφραση.

Πρόκειται για απόλυση που στοχεύει ξεκάθαρα τη συνδικαλιστική της ιδιότητα και τη δράση που είχε αναπτύξει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ωφελούμενοι.

Διεκδίκησε άμεσα βελτιώσεις στις συνθήκες δουλειάς και μέτρα στήριξης για τους ωφελούμενους, ιδιαίτερα για ζητήματα που είχαν γνωστοποιηθεί από τους εργαζόμενους επανειλημμένως στη διοίκηση τα τελευταία 2 χρόνια. Αντιτάχθηκε στην λογική της εργοδοσίας, που κυριαρχεί σε ΜΚΟ και Ιδιωτική Υγειά, οτι «όλοι τραβάμε το ίδιο κουπί», «είμαστε όλοι μια οικογένεια και συνεργάτες», στην απληρωσιά που έχει γίνει καθεστώς αλλά και στις απειλές και τις πιέσεις ότι «έτσι είναι το Προσφυγικό και δεν αλλάζει και σε όποιον δεν αρέσει να φύγει».

Έβαλε μπροστά την πάγια θέση και διεκδίκηση του εργατικού κινήματος, ότι η κοινωνική πολιτική, η υγεία και η πρόνοια, δεν είναι «φτωχός συγγενής» και ότι στη δουλειά και στον αγώνα μας δεν υποτασσόμαστε στη λογική «κόστους – οφέλους».

Για όλα τα παραπάνω, η συνάδελφος απολάμβανε την εκτίμηση και την αναγνώριση των υπολοίπων συναδέλφων της. Είναι ενδεικτικές της αμηχανίας της διοίκησης της ΜΚΟ οι δικαιολογίες που χρησιμοποίησε για να στηρίξει την απόφαση της, ότι έχουν μεταξύ τους «διαφορετικές προσεγγίσεις», ότι η συνάδελφος είναι αποξενωμένη από τη διοίκηση, ότι διακρίνεται από «ιδεολογική ακαμψία», ότι «αντιδρά». Πέρα από τις ιδεολογικού χαραχτήρα «νουθεσίες» είναι χαρακτηριστικό ότι μη ανανέωση της σύμβασης αφήνει και κενό στην στήριξη ωφελούμενων και στην λειτουργία της Δομής.

Για εμάς, κριτήριο δεν αποτελούν ούτε η κερδοφορία των εργολάβων στην υγεία ούτε η ικανοποίηση των πολιτικών των κυβερνήσεων που, σε αγαστή συνεργασία με ΜΚΟ, υλοποιούν τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Προσφυγικό, στην ψυχική υγεία και αλλού. Είναι αυτοί που εδώ και δεκαετίες προωθούν την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και τσακίζουν δικαιώματα ενώ ταυτόχρονα εξυμνούν δήθεν τα ανθρωπινά δικαιώματα της «κοινωνίας των πολιτών», που θέλει τον εργαζόμενο λάστιχο, να τα κάνει όλα, να είναι ανθεκτικός σε όλα και να έχει την αποκλειστική ευθύνη για όλα!

Σε αυτά τα πλαίσια οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πηγή πίεσης και εργασιακού άγχους, λειτουργούν σαν καρότο και μαστίγιο για την συμμόρφωση των εργαζόμενων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει να δυναμώνει η πάλη μας για αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις, για ένα συλλογικό και διεκδικητικό «δεν πάει άλλο»! Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε εργοδότες και κυβερνήσεις!

Κανένας μόνος του – Κανείς φοβισμένος !

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση και τη διεκδίκηση για αυτά τα οποία έχουμε ανάγκη.

Απαιτούμε την άμεση ανανέωση της σύμβασης της συναδέλφου μας!

Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, καμία πίεση άμεση και έμμεση προς όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν στους χώρους δουλειάς!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη.

Καλούμε σε συμμετοχή στη σύσκεψη της Επιτροπής Εργαζομένων ΜΚΟ το Σάββατο 13 Απρίλη, 11:00πμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Attachments

  • doc apolysiVM5424
    Μέγεθος αρχείου: 71 KB Λήψεις: 32