Καταγγελία για την επιχείρηση WE LOVE HAIR για εκφοβισμούς σε βάρος νέας εργαζόμενης μητέρας

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την επιχείρηση “WELOVEHAIR” στο “The Mall” στο Μαρούσι, για τους εκφοβισμούς εναντίον εργαζόμενης νέας μητέρας. Ένα ακόμα περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας που προστίθεται στη μακρά λίστα της τρομοκρατίας σε βάρος νέων εργαζομένων γυναικών λόγω μητρότητας.

Η συνάδελφος που εργάζεται 9 χρόνια στην επιχείρηση, επιστρέφοντας από την άδεια μητρότητας τον περασμένο Ιούλη,ήρθε αντιμέτωπη με την εκδικητική και εκβιαστική συμπεριφορά της εργοδοσίας. Με το πρόσχημα ότι η συναδέλφισσα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, η εργοδοσία καλλιεργεί συνεχώς από τότε κλίμα εκφοβισμού και έντονης ψυχολογικής πίεσης, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μην της αναθέτει αντικείμενο εργασίας, προσπαθώντας να την εξωθήσει σε παραίτηση.

Το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση στις  διακρίσεις που υφίστανται διαχρονικά οι εργαζόμενες μητέρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία γυναίκα, έγκυος, μητέρα που εργάζεται στις σημερινές συνθήκες. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι η επίθεση στη μητρότητα, η τρομοκράτηση των εργαζομένων και οι εκδικητικές συμπεριφορές δεν θα σταματήσουν αν δεν τις σταματήσουμε εμείς.

Για τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, η προστασία της μητρότητας είναι κόστος!

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή που αξίζει στους εργαζόμενους γονείς και τα παιδιά μας.

Σε αντίθεση με αυτό, βλέπουμε συχνά νέες μητέρες, εργαζόμενες, να αναγκάζονται να διακόψουν την άδειά τους και να γυρίζουν νωρίτερα στη δουλειά, είτε λόγω των χαμηλών αποδοχών κατά την περίοδο της άδειας, είτε με το φόβο της αλλαγής αρμοδιοτήτων, είτε υπό την απειλή της απόλυσης. Δεν υπάρχει καμία ειδική μέριμνα για αυτές και τις αυξημένες ανάγκες τους, σε σημείο να θεωρείται ότι η μία πτυχή της ζωής (εργασία) έρχεται μόνιμα σε αντίθεση με την άλλη (οικογένεια).

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, η προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τα συνδικάτα. Σταματάμε πια να είμαστε μόνοι στην επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης! Γινόμαστε μέλη του σωματείου μας. Δίνουμε το χέρι στο συνάδελφό μας!

Στηρίζουμε τη μητέρα συνάδελφο και απαιτούμε να σταματήσει η εργοδοσία κάθε μορφή εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

Απαιτούμε:

  • Άδεια τοκετού και λοχείας, δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
  • Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο με πλήρη μισθό, Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση αυτής και από τον πατέρα σε περίπτωση που δεν κάνει χρήση η μητέρα.
  • Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο.
  • Επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 100 εργαζομένων, να παρέχουν στους εργαζόμενους υπηρεσίες παιδικών σταθμών για τα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών χωρίς καμία επιβάρυνση.
  • Κάλυψη της δαπάνης των βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες και άλλες ανάγκες του παιδιού. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία και παιδιά ΑμΕΑ.
  • Να κατοχυρωθεί άδεια με αποδοχές της γυναίκας που μπαίνει στη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η προστασία της στους χώρους εργασίας.
  • Να ενταχθούν όλα τα εμβόλια στο Κρατικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού με μηδενική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής-Αργίας