Κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής Για «Μαρινόπουλο»: Δεν σταματάμε – Συνεχίζουμε!

 

Συνεχίζουμε !!

Συζητάμε την πείρα και τα συμπεράσματα από τις μάχες που δώσαμε!!

Συγκροτούμε επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα, στα γραφεία και τις αποθήκες

Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ξεπέρασε αυτή της στάσης εργασίας στης 13 Ιούλη. Αποτελεί ένα ακόμα θετικό και αισιόδοξο βήμα στην οργάνωση του αγώνα, στο δυνάμωμα του για τη συνέχεια.

Δείχνει πως όταν οι εργαζόμενοι κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απέναντι στην εργοδοσία, τότε μόνο σπάει το κλίμα τρομοκρατίας που υπήρχε σε κάθε κατάστημα, η επίθεση της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, το κλίμα αναμονής, φόβου και ψεύτικων αυταπατών που καλλιεργούν.

Η καθολική συμμετοχή που υπήρξε σε αρκετά καταστήματα πρέπει να απλωθεί σε περισσότερα! Να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός με την απληρωσιά. Να δώσουμε συνέχεια στους αγώνες μας! Η πίεση μας προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση πρέπει να δυναμώσει!

Οι επιτροπές αγώνα που συγκροτήθηκαν στα καταστήματα της Αττικής συντονίστηκαν πανελλαδικά με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, το Ηράκλειο Κρήτης, το Βόλο και άλλες περιοχές που είχαν πάρει απόφαση για απεργία την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το πρωί της Παρασκευής βρέθηκαν έξω από τα καταστήματα περιφρουρώντας την απεργία τους, καλώντας τους εργαζόμενους- καταναλωτές να στηρίξουν τον αγώνα που δίνουν για το μισθό και τις θέσεις εργασίας. Έξω από τα καταστήματα έγιναν Γενικές Συνελεύσεις, συγκροτήθηκαν και άλλες επιτροπές αγώνα. Η συμμετοχή σε πολλά καταστήματα ήταν καθολική όπως στο Ρέντη, τη Ραφήνα,το Γέρακα, στο Αvenue, Λ. Καβάλας.

Οι εργαζόμενοι μαζικά κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να μην παίζει το κρυφτό με τους εργαζόμενους.

Από την μεριά των κλαδικών και τον επιτροπών αγώνα τέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου το ζήτημα δωρεάν μεταφοράς με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μην γίνεται καμία διακοπή σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, πάγωμα των δανείων και κάθε χρέους έως ότου καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν γενικόλογη και δεν απάντησε στα συγκεκριμένα αιτήματα που κατατέθηκαν από τα κλαδικά και τις επιτροπές αγώνα αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως κυβέρνηση και εργοδοσία “πάνε πακέτο”.

Έξω από το υπουργείο δεκάδες ήταν τα σωματεία κλαδικά και επιχειρησιακά που εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη στήριξη τους στους εργαζόμενους της “Μαρινόπουλος” (Praktiker, Ledra, επισιτισμός, φάρμακο, ιδιωτικοί υπάλληλοι, καθαρίστριες, Αττικό κ.α).

Τα κλαδικά σωματεία στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας στα καταστήματα, τα γραφεία και τις αποθήκες της “Μαρινόπουλος”

Τους καλούμε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων στα καταστήματα που υπάρχουν ήδη επιτροπές αγώνα, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από την δημιουργία τους, να φτιάξουμε νέες εκεί που δεν υπάρχουν για να φτιαχτεί ένα μεγάλο δίκτυο σε όλα τα καταστήματα ώστε να δώσουμε συντονισμένη αγωνιστική απάντηση, να δυναμώσει αποφασιστικά ο αγώνας μας.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Η εργοδοσία έχει σύμμαχο την σημερινή κυβέρνηση που νομοθέτησε τη ζούγκλα και την ονόμασε παράδεισο, την “δίκαιη ανάπτυξη” που θα οικοδομηθεί πάνω στην αύξηση της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Μόνο ο δικός μας αγώνα με ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Μόνο ο κοινός αγώνας, η ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την βάρβαρη αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική είναι απάντηση σε όσους μας θέλουν να ζούμε μια ζωή με δόσεις, με μισθούς ψίχουλα και σμπαραλιασμένα δικαιώματα.

Απομονώσουμε τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που αναπαράγουν και καλλιεργούν την αναμονή, τη λογική του μικρότερου κακού, τον συμβιβασμό, που πολεμούν όποιον σηκώνει κεφάλι.

Πρόκειται για μεγάλη αυταπάτη και υπονομεύει τους αγώνες των εργαζομένων το αίτημα που ακούγεται από κάποιες φωνές περί “κρατικοποίησης”. Δηλαδή καλούν τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά να πληρώσει τα χρέη του “Μαρινόπουλου” που όλα τα προηγούμενα χρόνια θησαύρισε, χωρίς αυτό να αποτελεί πραγματική λύση για τους εργαζόμενους όπως έγινε με δεκάδες επιχειρήσεις που “κρατικοποιήθηκαν” και έκλεισαν.

Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε.

Οι εργαζόμενοι έχουμε μια επιλογή, να οργανωθούμε σε κάθε κατάστημα, να αγωνιστούμε συλλογικά, να απαιτήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Τώρα, χωρίς καθυστέρηση βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, αποφασίζουμε τις επόμενες αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες.

Επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα για να υπερασπιστούμε πραγματικά τα δικαιώματα, τις ανάγκες μας! Έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε από όσα έχουμε ήδη χάσει!

Διεκδικούμε:

  • Άμεση καταβολή όλον των μισθών Ιούνη – Ιούλη!
  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας!
  • Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις!
 
Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής