Στηρίζουμε Τις Απεργιακές Κινητοποιήσεις Των Εργαζομένων Στο Εμπόριο Στις 15 Ιουλίου Για Νομοθετική Κατοχύρωση Της Κυριακάτικης Αργίας

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι διαχρονική επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας στον κλάδο του εμπορίου και όχι μόνο. Η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της μεθοδεύουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, τη λειτουργία της αγοράς 24 ώρες το 24ωρο.
Η κατάργηση της δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους άλλα  το σύνολο των εργαζομένων, τους αυτοαπασχολούμενους. Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης προσαύξησης, θέτει υπό αμφισβήτηση την 5ήμερη εργασία, που σε συνάρτηση με την εντατικοποίηση της δουλείας οδηγεί σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Σε αυτόν το στόχο ήταν προσανατολισμένες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στον ίδιο δρόμο συνεχίζει και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που υλοποιεί με γρήγορους ρυθμούς τα σχέδια για μαγαζιά ανοιχτά 7 μέρες την εβδομάδα, για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου.
Κυβέρνηση και εργοδοσία προπαγανδίζουν ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα τονώσει τα έσοδα. Χρησιμοποιούν τον τουρισμό ως πρόσχημα, ότι τα μαγαζιά πρέπει να είναι διαρκώς ανοικτά για να ψωνίζουν οι τουρίστες κι έτσι θα επωφεληθούμε όλοι!
Αυτοί που επωφελούνται  αποκλειστικά είναι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα Μall και οι πολυεθνικές αλυσίδες. Οι εργαζόμενοι θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο από την απορρύθμιση του εργάσιμου χρόνου, οι αυτοαπασχολούμενοι θα δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τα λειτουργικά έξοδα, θα οδηγούνται στο λουκέτο. Το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αλλά, αντίθετα, διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα τετράωρα, τα σπαστά ωράρια, τις συμβάσεις μίας μέρας κλπ.
Οι εργαζόμενοι στα κέντρα αισθητικής, στις δημοκοπικές, στις εταιρίες security, στα γραφεία και άλλου, γνωρίζουμε από τη δική μας πείρα και μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τι σημαίνει ανάπτυξη προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας. Είναι οι συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουμε και η πραγματικότητα που βιώνουμε μέσα και έξω από τη δουλειά.
Ανάπτυξη για μας είναι ο μισθός των 400 και 500 ευρώ, η πληρωμή με «tickets». Ανάπτυξη για μας είναι οι επιπλήξεις και απειλές, η τεράστια πίεση για να πιαστούν οι στόχοι. Ανάπτυξη για μας είναι  οι απειλές για να μην σηκώσουμε κεφάλι, οι πληρωμές με καθυστέρηση, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, η ανασφάλιστη εργασία. Ανάπτυξη για μας είναι οι 2μηνες κι 6μηνες συμβάσεις, τα 4ωρα και 6ωρα, τα 6ήμερα, η δουλειά με το κομμάτι.
 
Γιατί ανάπτυξη σημαίνει  της έντασης της εκμετάλλευσης με όλες τις μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την επέκταση της εργάσιμης ημέρας, την «ενοικίαση» μας από δουλεμπορικά γραφεία, σπαστά ωράρια, μερική απασχόληση, απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό, επιπλήξεις και απειλές, την δουλειά τις Κυριακές και όλα αυτά συνδυασμένα με άθλιους μισθούς που ξεκινάνε από 180-200 ευρώ.
Γιατί ανάπτυξη σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη για τα αφεντικά, πιο σκληρή εκμετάλλευση για εμάς. Μετά τις θυσίες «για να βγούμε από τη κρίση», έρχονται οι «θυσίες για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις». Θυσίες χωρίς τέλος μέχρι εμείς να δράσουμε συλλογικά ενάντια στην εκμετάλλευση.
 
Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΜΕΤΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Έχουν περάσει δύο μήνες από τη μέρα που κήρυξαν απεργία διαρκείας για τις Κυριακές και δεν έχουν κουνήσει το δαχτυλάκι τους για να οργανωθεί η πάλη στον κλάδο. Με τη στάση και τις αποφάσεις τους, λερώνουν την απεργία και τις μορφές πάλης, συμβάλουν στην απαξίωση τους. Είναι άφαντοι από τους χώρους δουλειάς, εξαφανισμένοι από οποιαδήποτε απεργιακή-αγωνιστική πρωτοβουλία. Δεν τους ενδιαφέρει η συμμετοχή στην απεργία, τα προβλήματα των εργαζόμενων. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, η στάση τους υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, από τους μεταξύ ανταγωνισμούς τους, από το πρόσημο και το χρώμα τον εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η Κυριακή, όπως έχει καθιερωθεί μέσα από αγώνες, είναι μέρα ξεχωριστή σε σχέση με όλες τις άλλες, κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε για να μην υποβαθμιστεί και άλλο η ζωή μας.
Παλεύουμε μέσα από το σωματείο μας, διεκδικούμε  μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους:
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
 • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ.
 • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
 • Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
 • Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.
 • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Έναν χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.
Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές!
Συγκεντρώσεις – Πικετοφορίες για Κυριακή 15 Ιουλίου:
            
 • Κέντρο: Πικετοφορία 10:30πμ, στην πλ. Ομονοίας
 • Καλλιθέα:  Συγκέντρωση 10:30πμ πλ. Δαβάκη
 • Περιστέρι: Συγκέντρωση 10:30πμ, Καραθεοδωρή και Εθνικής   Αντιστάσεως
 • Ν. Ιωνία: Συγκέντρωση 10:00πμ, πλ. Συμιριώτη.
 • Εκπτωτικό χωριό στα  Σπάτα: Συγκέντρωση 10:30πμ