Απαιτούμε να παρθούν πίσω οι απολύσεις στην ΜΜ Publications! Παράσταση διαμαρτυρίας, Τετάρτη13 Μάη, στις 17.30!

Η “επόμενη μέρα” είναι εδώ. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά το lockdown. Κυβέρνηση, διακινητές, μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι και βιβλιοπώλες σαρώνουν τα πάντα για να βγουν αλώβητοι από την κρίση.

Ό,τι κατακτήσαμε με αγώνες, βρίσκεται στο στόχαστρο. Σε πολλά βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς είχαμε αναστολές συμβάσεων, “εκ περιτροπής” εργασία, έλλειψη μέτρων υγιεινής και εντατικοποίηση στις αποθήκες για να βγουν οι παραγγελίες των e-shop, “προτροπή” να ληφθεί ένα μεγάλο μέρος της άδειας κ.ά.

Με τους αντεργατικούς νόμους που περιέχονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, οι μεγάλοι εργοδότες στο βιβλίο θα βγουν πιο ενισχυμένοι, αφού έχουν πιο φτηνούς εργαζόμενους και ταυτόχρονα πετάνε έξω από την αγορά μικρούς εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία. Επιχειρήσεις, όπως τα “Public”, πανηγυρίζουν για “620.000 προϊόντα που διακινήθηκαν”. Οι επιχειρήσεις αυτές τις μέρες γίνονται και “τσάμπα μάγκες”, αφού ενώ μας έχουν με τους μισθούς των 600 ευρώ, προσπαθούν να ξεπλυθούν με «δωρεές» εκατομμυρίων για την πανδημία. Κέρδη που έβγαλαν από τον δικό μας κόπο.

Τώρα η κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Η επιστροφή στη δουλειά γίνεται χωρίς καμία κοινωνική μέριμνα για την φύλαξη και την προστασία των παιδιών μας. Όλα ανάγονται στην ατομική ευθύνη.

Η εκμετάλλευση αυξάνεται, αφού η ένταση της εργασίας στις αποθήκες των e-shop, των διανομέων και της τηλε-υποστήριξης αυξήθηκε κατακόρυφα. Γι’ αυτό είναι ψίχουλα από την δική μας σκληρή εργασία τα 100 ευρώ ή άλλα ποσά που δόθηκαν σε κάποιους εργαζόμενους μπροστά στα τεράστια κέρδη που είχαν οι μεγάλοι εκδότες και βιβλιοπώλες.

Το επόμενο διάστημα, η ενίσχυση των e-shop των μεγάλων βιβλιοπωλείων κι εκδοτικών καθώς και η τηλεργασία θα φέρουν νέες απολύσεις σε πωλητές και άλλες ειδικότητες. Μικροί εκδοτικοί και βιβλιοπωλεία θα κλείσουν, αυξάνοντας την ανεργία.

Οι συνέπειες της τηλεργασίας είναι ορατές. Η εργοδοσία μάς θεωρεί διαθέσιμους 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς να γίνεται λόγος για ξεκούραση και προσωπική ζωή. Η απουσία επαφής με τους συναδέλφους και η μετατροπή της εργασίας σε ατομική υπόθεση μας κάνουν πιο ευάλωτους, εύκολη λεία στα νύχια της εργοδοσίας.

Στην “ΜΜ Publications”, μετά την απόλυση εργαζόμενων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, τώρα προχωράει και σε απολύσεις εργαζομένων με χρόνια προϋπηρεσίας. Μάλιστα απολύει πρώτα πρωτοπόρους εργαζόμενους, ώστε να ξεμπερδεύει με τις “ενοχλητικές” φωνές, αυτές που καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν για όσα θα ακολουθήσουν.

Η εργοδοσία απολύει και προκλητικά γυρνάει στους χώρους λέγοντας στους εργαζόμενους πως “δεν θα δείξει ανοχή” στη συνδικαλιστική δράση!

Η καπιταλιστική κρίση είναι ήδη εδώ! Γι’ αυτό οι μεγαλοεργοδότες προετοιμάζονται για να την φορτώσουν για άλλη μια φορά στις πλάτες μας. Η εργοδοσία απολύει σήμερα για να διαφυλάξει τα κέρδη που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Κέρδη που χτίστηκαν με τεράστιες θυσίες των εργαζομένων που δούλευαν πάνω από 9 ώρες για 500 – 700 ευρώ.

Το επόμενο διάστημα η επίθεση στους εργαζόμενους στον Όμιλο της “MM Publications” και συνολικά στους εργαζόμενους θα γενικευτεί!

Δεν πρέπει να γίνουμε ξανά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών.

Απαιτούμε να παρθούν πίσω οι απολύσεις στον Όμιλο της ΜΜ Publications! Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Διοίκηση του Ομίλου (Ηπείρου & Αιγαίου, Άλιμος) την Τετάρτη 13 Μάη, στις 17.30!

Τώρα είναι η ώρα αγωνιστικής απάντησης και διεκδίκησης! Τίποτα δεν χαρίζεται! Όλα κατακτιούνται με τον συλλογικό αγώνα! Έχουμε μεγάλη πείρα από την κρίση τα προηγούμενα χρόνια, που τώρα πρέπει να εκφραστεί σε οργάνωση της πάλης! Αυτές τις μέρες πήραμε ένα πολύτιμο μάθημα. Έπρεπε να απαιτήσουμε να παρθούν μέτρα προστασίας, να φωνάξουμε για να μην τσαλαπατούν τα δικαιώματά μας. Εκεί που οργανωθήκαμε και υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματά μας, είμαστε πιο δυνατοί.

Τώρα μπορούμε περισσότεροι να κάνουμε το βήμα, να δράσουμε οργανωμένα μέσα από την Επιτροπή Αγώνα. Η εργατική Πρωτομαγιά, η συγκέντρωση των Συνδικάτων στο Σύνταγμα αποδεικνύει την μεγάλη δύναμη που έχει η οργανωμένη πάλη. Τώρα είναι στο χέρι μας να απαιτήσουμε εργασία και ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Διεκδικούμε:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος – Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρεις / 40ωρο –  8ωρο – 5ήμερο για όλους
  • Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Να επωμιστεί τώρα το κόστος (ρεύμα, internet,laptop κ.τ.λ.) η εργοδοσία.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας
  • Καθημερινός καθαρισμός των καταστημάτων και εμπορευμάτων από ειδικά συνεργεία
  • Να εξασφαλιστεί σε όλους τους χώρους τακτικός φυσικός αερισμός
  • Τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενίσχυση με εξοπλισμό, ΜΕΘ
  • Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, προγράμματα καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά
  • Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ