Για τα κρούσματα πιέσεων από την εργοδοσία της ΟΠΑΠ ΑΕ

Οι καθημερινές καταγγελίες για την εργοδοτική αυθαιρεσία πέφτουν βροχή!

Την σκυτάλη πήρε η εταιρία ΟΠΑΠ, όπου ο διευθύνων σύμβουλός της έστειλε mail σε όλους τους εργαζόμενους λέγοντας ότι «ο ΟΠΑΠ δεν έχει αξιοποιήσει κανένα από τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων που προσφέρει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις και ως αποτέλεσμα δεν έχουμε προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων ούτε σε μειώσεις μισθού των εργαζόμενων.» Ωστόσο, πρέπει όπως λέει να είναι προετοιμασμένοι οι εργαζόμενοι για το τι θα αντιμετωπίζουν γυρνώντας στην εργασία τους και συνεχίζει πως «γι’ αυτό αποφάσισα ότι είναι δίκαιο όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν από τώρα κάποιες μέρες από την κανονική τους άδεια»!

Δηλαδή τί λέει στους εργαζόμενους; Να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις συνέπειες και μάλιστα ότι είναι και τυχεροί που δεν προχώρησε η εταιρία σε απολύσεις, αναστολές και μειώσεις μισθών και άρα γι’ αυτό αποφασίζει και διατάζει πως είναι ΔΙΚΑΙΟ να πάρουν οι εργαζόμενοι 3 ημέρες από την προσωπική τους άδεια.

Ο κόσμος τους και ο κόσμος μας!

Η εταιρία ΟΠΑΠ δημοσίευσε εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού (1/4/2020!!) καθαρά έσοδα από παιχνίδια για το έτος 2019 905εκ ευρώ και κέρδη 206εκ ευρώ! Αυτή η εταιρία μιλάει για «δίκαιο» στους εργαζόμενους που βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση, αφού από την μία έχουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού και από την άλλη την καθημερινή εργοδοτική επίθεση που δέχονται. Μια επίθεση μάλιστα που είναι με τις «ευχές» της κυβέρνησης, η οποία δίνει το ελεύθερο στους επιχειρηματικούς ομίλους να ξεσαλώνουν προκειμένου να διαχειριστούν τις συνέπειες από αυτή την κρίση!

Η κυβέρνηση διαφημίζει το πακέτο των 10 δισ. ευρώ της κρατικής παρέμβασης που διέθεσε για να κρατήσει την «οικονομία όρθια» όπως λένε. Πώς διασφάλισε καταρχήν αυτό το πακέτο; Απ’ τη φορολογία των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, γιατί οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταβάλλουν λιγότερο απ’ το 5% των ετήσιων φορολογικών εσόδων. Και σε ποιον δίνει, ποιον στηρίζει; Στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο που θα βγει ενισχυμένο απ’ την κρίση, με εκπτώσεις φόρου 25%, «επιστρεπτέες προκαταβολές» και δωρεάν εργασία των εργαζομένων, που παίρνουν κρατικό επίδομα 800 ευρώ για να βγάλουν 45 μέρες.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι μένουν σπίτι βοηθώντας να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, που βρίσκεται στη σημερινή άθλια κατάσταση με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Δουλεύουν ατελείωτες απλήρωτες ώρες με τηλεργασία, για να κλείνουν ισολογισμούς και να δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις οι εταιρίες, όπως ο ΟΠΑΠ, για να συνεχίζουν να βγάζουν τα εξωπραγματικά για τον εργαζόμενο κέρδη. Παράλληλα παραμένει η αγωνιά για το αν θα τους πάρει το σπίτι η τράπεζα, για το πώς θα πληρώσουν το ρεύμα και το νερό, αφού η κυβέρνηση δεν επιβάλλει ούτε καν μείωση τιμολογίων!

Εκτός από τον ΟΠΑΠ, καταγγελίες υπάρχουν για πολλές εταιρίες που παρεμβαίνουν τα σωματεία μας όπως η ICAP, η Deloitte, η PwC, η EY. Και εκεί οι συνάδελφοι πιέζονται να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, με πρόσχημα τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διάδοσής της νόσου του κορωνοϊού.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά πως η χορήγηση της άδειας αναψυχής των μισθωτών σύμφωνα με το άρθρο 4 του Α.Ν.539/45, καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη, και σε καμία περίπτωση δεν αποφασίζεται μονομερώς!

Καθημερινά γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο πως υπάρχουν δύο κόσμοι. Από την μια, ο κόσμος του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του και από την άλλη των εργαζόμενων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που καλούνται ακόμα και εν μέσω πανδημία να πληρώσουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο!

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει κάθε εργαζόμενο είναι ότι πλέον δεν χωρά καμία αναμονή στην οργάνωση της αντίστασης στην επίθεση που δέχεται, στην οργάνωση της αντεπίθεσης για τη ζωή που πραγματικά έχει ανάγκη. Η πανδημία του κορωνοϊού διαφοροποιεί τα μέσα και τις μορφές, με τα οποία μπορούν να γίνουν η οργάνωση και η διεξαγωγή του αγώνα, δεν αποτελεί όμως κανέναν λόγο για να «σταματήσει κάθε αντιπαράθεση» όπως λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ενημερώνουμε το σωματείο μας για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Η αλληλεγγύη, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα!

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περ.Αττικής  και

Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων