Για τη Συνάντηση με τη ΜΚΟ PRAKSIS

Σήμερα το πρωί, μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και της Επιτροπής αγώνα στις ΜΚΟ, συναντήθηκαν με την Διοίκηση της ΜΚΟ PRAKSIS, ύστερα από αίτημα του σωματείου.

Στη Διοίκηση της ΜΚΟ τέθηκαν ζητήματα που αφορούν καυτά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους, ζητώντας άμεση απάντηση και επίλυση.

Πιο συγκεκριμένα ζητήσαμε απαντήσεις στα εξής προβλήματα, τα οποία αποτελούν και άμεσες διεκδικήσεις:

  • Άμεση καταβολή των καθυστερούμενων δεδουλευμένων με σαφές χρονοδιάγραμμα των πληρωμών μισθοδοσίας
  • Να σταματήσει η εργασία πέρα του νόμιμου ωραρίου δίχως τη νόμιμη αμοιβή
  • Να δίνονται στους εργαζόμενους τα ατομικά μηνιαία εκκαθαριστικά σημειώματα που περιλαμβάνουν τη μισθολογική και ασφαλιστική ανάλυση
  • Να σταματήσει η ανάθεση καθηκόντων πέραν της ειδικότητας και του αντικειμένου των εργαζόμενων 
Η Διοίκηση της ΜΚΟ ανέφερε πως θα υπάρξει άμεση εξόφληση για το μήνα Φλεβάρη. Για τους μήνες Μάρτη-Απρίλιο η καταβολή των δεδουλευμένων εξαρτάται από  την έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, το οποίο το εκτιμούν σε χρονικό βάθος είκοσι ημερών.

 
Έγινε σαφές πως οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ δεν είναι πειραματόζωα που θα εργάζονται χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να πληρώνονται στην ώρα τους ούτε η μισθοδοσία τους μπορεί να εξαρτάται από υπογραφές, επιδοτήσεις και προγράμματα.

 
Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται πάνω στη δυστυχία των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, των θυμάτων του πολέμου και της φτώχειας που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης, έχουν παρασιτικό ρόλο.
Ο ρόλος που τους έχει παραχωρηθεί από τις κυβερνήσεις, πρέπει να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με ανοιχτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με προσλήψεις και ανανέωση όλων των συμβάσεων, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις ΜΚΟ στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να μην δεχτούν την κατάσταση που μας σερβίρεται ως φυσιολογική και “αντικειμενική πραγματικότητα”.

Να οργανώσουμε συνολικά την πάλη μας, τα επόμενα βήματα μας. Να αγωνιστούμε οργανωμένα και συλλογικά, μέσα από την Επιτροπή Αγώνα των ΜΚΟ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τα κλαδικά σωματεία των ιδιωτικών υπαλλήλων σε κάθε πόλη.