Γραμματεία ΠΑΜΕ Εμπορίου – Υπηρεσιών: Για τα έργα και τις ημέρες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ενημερώνουμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά και στους κλάδους που σχετίζονται με τους χώρους ευθύνης της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πως το σωματείο που παίρνει ξαφνικά δημοσιότητα μέσω προθύμων site και καναλιών, που αξιοποιεί τον τίτλο μίας τάχα Πανελλαδικής μορφής οργάνωσης των ιδιωτικών Υπαλλήλων μαζί με το site idiotikoi.gr, είναι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, το συνδικαλιστικό δηλαδή τμήμα του ΠΑΣΟΚ.
Είναι οι δυνάμεις που αλλάζουν ονόματα σαν τα πουκάμισα για να ξεγελούν τους εργαζόμενους, που κρύβουν την πραγματική τους προέλευση προκειμένου να αποκτήσουν επικοινωνία και διείσδυση. Είναι δυνάμεις που βασίζονται στο ψέμα και την ίντριγκα, που ψάχνουν να βρουν κύρος αναπαράγοντας σκάνδαλα και αόριστες καταγγελίες, αφού στην πραγματική ζωή είναι απόντες από τους εργασιακούς χώρους και τους κλάδους. Όσες μεταμορφώσεις ή πλαστικές κι αν κάνουν, δε μπορούν να κρύψουν πως είναι οι σταθεροί άνθρωποι των επιχειρηματικών ομίλων στις γραμμές των εργαζόμενων, οι φίλοι των αφεντικών και της ανταγωνιστικότητας, έχοντας τέτοια έργα και μέρες που έχουν πλήξει τη ζωή της εργατικής οικογένειας.
Είναι οι δυνάμεις που σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις με επιχειρήσεις που κλείνουν ή έχουν απλήρωτους εργαζόμενους, έχουν συνεχές πάρε-δώσε με την εργοδοσία, δίνουν δουλειά στους δικηγόρους κάνοντας τα δικηγορικά γραφεία δεύτερο σπίτι των εργαζόμενων, δίνοντας ως μοναδική διέξοδο τη νομική οδό για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω κρύβονται δικηγόροι και εργοδοσία. Μέσα από ψέματα και εικονικές επαφές που δήθεν έχουν σε εργασιακούς χώρους, προσπαθούν να αποκτήσουν υπόσταση για να ξεγελάσουν εργαζόμενους για να έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Το επιβεβαιώνουν όλο αυτό το διάστημα δεκάδες εργαζόμενοι από τον Λεμονή, τη Benetton, τα Η&Μ και άλλους χώρους που όχι απλά δεν τους έχουν δει μια φορά στους χώρους τους και στις κινητοποιήσεις τους, αλλά σε συναντήσεις που είχαν εν κλειστώ και σε γραφεία, το μόνο που εισέπρατταν ήταν νομικές συμβουλές αλλά και προτάσεις για ίδρυση σωματείων με αποκλειστικό στόχο τα κουκιά σε αρχαιρεσίες. Τέτοιος είναι ο πραγματικός καημός τους για τις ανάγκες των εργαζόμενων.
Ενημερώνουμε ιδιαίτερα τις καθαρίστριες σε όλη τη χώρα, να μη δείχνουν εμπιστοσύνη και να μην εναποθέτουν τις ελπίδες τους και κυρίως χρήματα από το υστέρημα τους στις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, που εμφανίζονται με τίτλους-παραλλαγές και βάζουν με κάθε τρόπο τους δικηγόρους μέσα στις γενικές συνελεύσεις και στα σωματεία, τα κοράκια δηλαδή που ψάχνουν πελατεία πάνω στις αγωνίες και τις δυσκολίες των εργαζόμενων.
Τελευταίο και πιο χτυπητό κρούσμα, ήταν την Πέμπτη 20-4-2017 που πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Βέροια μεταξύ 4 δικηγόρων και του προέδρου της ΟΙΥΕ, προκειμένου να συζητήσουν με εργαζόμενους του Καρυπίδη, «τα σημερινά δεδομένα της υπόθεσης και να αποφασιστούν περαιτέρω ενέργειες». Η πρόσκληση διακινήθηκε μέσω facebook, αγνοώντας το Πανελλαδικό σωματείο στον Καρυπίδη, εκλεγμένους συναδέλφους σε αρκετούς νομούς, «ξεχνώντας» μέχρι και την εκλεγμένη συνάδελφο από τον Καρυπίδη που βρίσκεται στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Την ίδια στιγμή που αγνόησαν σωματεία που βρίσκονται επί μήνες στην πρώτη γραμμή του διεκδικητικού αγώνα, στη σύσκεψη ζητήθηκε να υπάρχει συντονισμός και ενημέρωση από τους εργαζόμενους για την κατάσταση των καταστημάτων. Είναι καθαρό πως έχουν στόχο να φτιάξουν παραμάγαζα οργάνωσης με τη γραμμή της εργοδοσίας, νέας και παλιάς.
Η πρόταση που έγινε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ήταν να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις ατομικές συμβάσεις και να υπογράψουν με οποιουσδήποτε όρους και οποιοδήποτε κόστος, αυτά που προτείνουν οι διάδοχοι εργοδότες της ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, στη συνέχεια οι δικηγόροι θα ανατρέψουν τις απαράδεκτες συμβάσεις που ο ίδιος προτείνει στους εργαζόμενους να υπογράψουν. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εξυψώνονται οι νομικές προτάσεις, αφού ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ επικαλείται γνωμοδότηση από εργατολόγο καθηγητή, που αναφέρει πως «η σύμβαση που θα υπογράψουν είναι παλιόχαρτο, διότι τα δικαστήρια αργότερα θα την ανατρέψουν».
Θέλουν να στείλουν τους εργαζόμενους στο στόμα του λύκου! Γι’ αυτό και η πρόταση αποδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των παρόντων καθώς φανερώθηκε στην πράξη η αιτία για την παραπάνω συνάντηση, πως αυτές οι δυνάμεις λειτουργούν ως εκπρόσωποι δικηγόρων.
Ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ τολμά να αναφέρει πως ο ίδιος αρνείται να προτείνει σε εργαζόμενους να μείνουν άνεργοι. Γι’ αυτό την ίδια στιγμή με την πρόταση του φέρνει νέα δεσμά, αφαίρεση δικαιωμάτων, απώλεια δεδουλευμένων και νέες συμβάσεις στο ύψος του κατώτερου νομοθετημένου μισθού που και οι ίδιοι συμφωνούν. Είναι η πιο έμπιστη και καθαρή φωνή των εργοδοτών. Αυτά είναι τα έργα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, η γραμμή που θέλει τους εργαζόμενους να κάνουν συνεχώς και χωρίς τέλος εκπτώσεις μπροστά στις αξιώσεις και την κερδοφορία των αφεντικών. Είναι γραμμή ήττας!
Στο απυρόβλητο δεν πρέπει να μένουν οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ καθώς με την ΠΑΣΚΕ βρίσκονται αγκαλιά. Είναι οι δυνάμεις που συνθέτουν από κοινού το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Είναι το άλλο πρόσωπο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με απευθείας σχέση με τους μεγαλέμπορους των super market, με δεκάδες στελέχη τους να έχουν θέση ευθύνης στους επιχειρηματικούς ομίλους, να είναι διευθυντές σε καταστήματα, σε οικονομικές υπηρεσίες, στην ασφάλεια.
Η νέα κατάσταση που δρομολογείται στον κλάδο του εμπορίου, με τη συγκέντρωση του κλάδου σε όλο και λιγότερα χέρια, φέρνει στο προσκήνιο ένα άμεσο καθήκον.
Οι εργαζόμενοι να πάρουν ευθύνη, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να παλέψουν για τα δικαιώματα τους, για τη ζωή τους, απομονώνοντας τις φωνές της εργοδοσίας στις γραμμές μας, βάζοντας σε πρώτο πλάνο αιτήματα και στόχους που να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες και όχι στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.