Παρέμβαση του Σωματείου στην ICAP

Την Τρίτη 11 Απρίλη, αντιπροσωπία της Επιτροπής Εργαζομένων ICAPτου Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία της εταιρείας για καταγγελίες που έχουν γίνει στο σωματείο για τις συνθήκες εργασίας στην ICAP και πρακτικές που χρησιμοποιεί η εργοδοσία σε συγκεκριμένα τμήματα.
  • Πρώτο ζήτημα ήταν για εργαζόμενους που κλήθηκαν να είναι στο χώρο εργασίας σε  ημέρα άδειας τους «για ενημέρωση».
  • Δεύτερο ζήτημα η «επέκταση» του ωραρίου  κατά 15 λεπτά ημερησίως σε ορισμένα τμήματα  είτε μετά, είτε πριν από το ωράριο που αναγράφεται στο πρόγραμμα.
  •  
Στο ζήτημα των αδειών η εργοδοσία απάντησε ότι  η άδεια των εργαζομένων «είναι ιερή» και δεν διακόπτεται παρά μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους. Προφανώς μια σύσκεψη για το πιάσιμο των στόχων δεν είναι μέσα στους λόγους αυτούς. Στο θέμα του ωραρίου και της μονομερούς επέκτασης του, η εργοδοσία δεν έδωσε σαφή απάντηση.
Συνάδελφοι η άδεια είναι δικαίωμα μας! Δικαιούμαστε χρόνο για την ξεκούραση μας, για τον εαυτό μας και τις οικογένειες μας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας αναγκάζει κανείς να αφιερώνουμε ακόμα και αυτές τις μέρες ούτε λεπτό για θέματα που αφορούν την εργασία. Πόσο μάλλον να παραβρισκόμαστε στον χώρο δουλειάς πέραν του ωραρίου, πράγμα το οποίο είναι παράνομο.
Για το θέμα του ωραρίου, ο εργαζόμενος απασχολείται με βάση τις ώρες που αναφέρει η σύμβαση του. Υπερεργασιακή και υπερωριακή απασχόληση υπάρχει μόνο όταν δηλώνεται και καταγράφεται στις αρμόδιες υπηρεσίες, στο αναρτημένο πρόγραμμα των εργαζομένων και στην ανάλυση της μισθοδοσίας με την αντίστοιχη αμοιβή. Απασχόληση πέραν του δηλωμένου ωραρίου (εκτός της δηλωμένης υπερεργασιας και υπερωρίας με την αντίστοιχη αμοιβή) δηλαδή αυθαίρετα, από οποιοδήποτε εργοδότη ή προϊστάμενο είναι παράνομη. Για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν οθόνη υπολογιστή, έχουμε δικαίωμα διάλλειμα έως 15 λεπτά ανά δίωρο εργασίας. Δηλαδή 45 λεπτά διάλλειμα στο οκτάωρο.
Ανεξαρτήτως του νόμιμου ή μη, η κάθε εργοδοσία αξιοποιεί τις αντεργατικές πολιτικές των Κυβερνήσεων, καθώς και τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να εντείνει την εκμετάλλευση, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ώστε να αυξάνει τα κέρδη της. Τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται ή με το καρότο ή με το μαστίγιο. Με το γράμμα του νόμου, ή χωρίς αυτό. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέπουν φαινόμενα ασυδοσίας ή εργοδοτικής τρομοκρατίας. Δεν πρέπει να δεχόμαστε κάθε απαίτηση της εργοδοσίας. Δεν πρέπει να παραδίδουμε τα ελάχιστα δικαιώματα που μας έχουν μείνει.
Συνάδελφοι, καταγγέλλουμε στο Σωματείο οποιαδήποτε αυθαιρεσία της εργοδοσίας! Οργανώνουμε την παρέμβαση μας, τη δράση μας! Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας!
Έλα σε επαφή με το Σωματείο σου-Δώσε Δύναμη στη Δύναμη σου