Σωματειακή Επιτροπή ΜΚΟ: Καμία ανοχή στην εργοδοσία της PRAKSIS! Οι ανάγκες μας μπροστά!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες στη ΜΚΟ Praksis,
Την Τετάρτη 6 Ιουνίου συνεδρίασε η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. στα γραφεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Έγινε εκτενής ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις και τα νέα ζητήματα που προκύπτουν αναφορικά με τη στάση της εργοδοσίας που το τελευταίο διάστημα γίνεται ακόμη πιο επιθετική απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων. Αποφασίσαμε τα επόμενα αγωνιστικά βήματα για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας. Βασικό θέμα είναι από τη μία οι απαράδεκτες νέες συμβάσεις με μείωση των αποδοχών που έφερε η Praksis προς υπογραφή και από την άλλη όλα τα προβλήματα που χρονίζουν και αφορούν σε μη καταβολή δεδουλευμένων – υπερεργασίας, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μη τήρηση ωραρίων, ανυπαρξία μέτρων υγιεινής κ.ο.κ.

Με βάση την εικόνα που έρχεται από τους χώρους δουλειάς αλλά και από την εμπειρία των 2 χρόνων λειτουργίας των ξενώνων, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η στάση που κράτησε η εργοδοσία  όλο αυτό το διάστημα όχι απλά θα παραμείνει ίδια, αλλά θα χειροτερέψει.
Η κατάσταση οξύνεται καθημερινά τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους φιλοξενούμενους ανήλικους στις δομές. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον εκβιαστικό τρόπο που καλέστηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις οι εργαζόμενοι, όντας 2 μήνες απλήρωτοι , χωρίς συγκεκριμένη και επίσημη πληροφόρηση για το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αλλά και με καθαρή μείωση μισθών για όλες τις ειδικότητες, με το σλόγκαν από πλευράς εργοδοσίας ”σε όποιον δεν άρεσει είναι ελεύθερος να φύγει”!
Κερασάκι στην τούρτα έρχεται να προστεθεί  η αντιμετώπιση που είχαν οι εργαζόμενοι στο ξενώνα του Αιγάλεω, στους οποίους ανακοινώθηκε ότι από την 1ηΙουλίου ο ξενώνας κλείνει και οι εργαζόμενοι μπαίνουν στην ουρά του ΟΑΕΔ. Η Praksis ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να μετακινήσει σε άλλους ξενώνες τους εργαζόμενους του Αιγάλεω, την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξενώνων είναι υποστελεχωμένοι, συνάδελφοί μας εργάζονται 10ήμερα χωρίς ρεπό, οι απλήρωτες υπερωρίες και η oncallεργασία αποτελούν κανόνα.
Το θράσος που έχει η εργοδοσία δεν έχει όριο αφού έφτασε στο σημείο να απευθύνει κάλεσμα προς το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων για τη δημιουργία κοινής ανακοίνωσης, ως μέτρο πίεσης προς το Υπουργείο για την γρήγορη εκταμίευση της χρηματοδότησης.Δεν είμαστε εθελοντές, είμαστε εργαζόμενοι, και σαν εργάτες θα δώσουμε την μάχη, για να ανατρέψουμε τις αντεργατικές πολιτικές, που περνάν προς υλοποίηση μέσα από τις Μ.Κ.Ο.
Δεν είμαστε συνεργάτες σας!!!
Έχετε συνεργάτες τα Υπουργεία, τα κόμματα εξουσίας, τους χρηματοδότες σας.
Οργανώνουμε την πάλη σε κάθε ξενώνα, σε κάθε δομή. Δίνουμε αγωνιστική συνέχεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
 
Απαιτούμε:
  • Ανοιχτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους , χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ ή άλλων τρωκτικών.
  • Καμία απόλυση! Προσλήψεις όπου χρειάζεται. Ανανέωση όλων των συμβάσεων με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, πλήρης στελέχωση όλων των δομών.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω των 751 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης και των απαράδεκτων προγραμμάτων απασχόλησης.  Να σταματήσει το αίσχος των συμβάσεων έργου, των συμβάσεων εβδομάδας, η ομηρία των εργαζόμενων που μετά το τέλος των συμβάσεων μένουν εκτεθειμένοι με τα βιβλία τους.
  • Εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Να καταβάλλεται επίδομα αδείας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
  • Να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία των εργαζομένων.
  • Να πληρώνονται οι υπερωρίες, οι Κυριακές, οι αργίες και τα νυχτερινά ωράρια με βάση τις νόμιμες προσαυξήσεις.
  • Στις άδειες των εργαζόμενων, ειδικά αυτών που εργάζονται σε μακρινές περιοχές και τα νησιά, να λαμβάνονται υπόψη οι χιλιομετρικές αποστάσεις ώστε να υπάρχουν μορφές οδοιπορικών.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Αναγνώριση της επικινδυνότητας στον εγασιακό χώρο, βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων και η καταβολή του σχετικού επιδόματος.
  • Παροχή εξατομικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης (εποπτεία) στους εργαζόμενους.
  • Να δοθεί ο ειδικός εξοπλισμός και εργαλεία- υλικά στις ειδικότητες που χρειάζονται για την εργασία τους και η διάθεση μέσων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, παπούτσια, κ.ά.) από το κράτος.
  • Να δοθεί το επίδομα μετεγκατάστασης σε όσους το δικαιούνται.
  • Δωρεάν πρόσβαση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από και προς το χώρο εργασίας.
  • Να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στην ώρα τους. Ούτε ώρα καθυστέρηση!
Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ – Δ.Ν.Τ
Πέμπτη 14 Ιουνίου, 13:00, στην Ομόνοια