Για την συνάντηση κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων με το Υπουργείο Εργασίας για την τηλεργασία

Την Πέμπτη 25/2 προχωρήσαμε σε συνάντηση με το υπουργείο εργασίας, όπου μας επιβεβαίωσαν αυτό που τα σωματεία καταγγέλλουν εδώ και ένα χρόνο! Ότι παρόλο που στα λόγια η τηλεργασία θα ήταν ένα προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εν τέλει και κατ’ επιταγή των Εργοδοτικών Ενώσεων στόχος είναι να μονιμοποιηθεί.

Προσπάθησαν μάλιστα να παρουσιάσουν την τηλεργασία σαν πρόοδο που αξιοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα. Ακόμα και για την απομόνωση και την συνδικαλιστική δράση των εργαζόμενων σε τηλεργασία, έχουν βρει την λύση: τις ηλεκτρονικές συνελεύσεις και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, γιατί όπως μας είπαν «ε δεν μπορούμε και να σταματήσουμε την εξέλιξή της τεχνολογίας»!

Μάλιστα είναι τέτοια η πρεμούρα τους να θεσμοθετήσουν περαιτέρω την τηλεργασία, που μας ανακοίνωσαν πως η συγκεκριμένη διάταξη θα συμπεριλαμβάνεται στο νέο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζουν για τα εργασιακά, που όπως περιχαρής μας ενημέρωσαν έρχεται σύντομα!!

Έβγαλαν φλύκταινες, στην ερώτηση μας για το 8ωρο, αφού δεν θέλουν ούτε καν να το ακούν! Επαναλάμβαναν συνεχώς, ότι αυτό που ισχύει για το ωράριο, είναι αυτό που ισχύει με βάση το Ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο. Επιβεβαιώνοντας δηλαδή την 10ωρη εργασία!

Αυτή είναι η πρόοδός που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους, η επιστροφή έναν αιώνα πίσω! Η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός τους μας θέλει να δουλεύουμε 10ωρα, με απλήρωτες υπερωρίες. Να φακελώσουν τα συνδικάτα και τα μέλη τους, να χτυπηθεί η συλλογική δράση των συνδικάτων. Και εμείς να είμαστε απομονωμένοι σε 4 τοίχους, την ώρα που να τσακίζουν την ζωή μας!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ!

Δεν έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο τους. Εξάλλου τόσα χρόνια οι Εργοδοτικές Ενώσεις μπαινοβγαίνουν στο Υπουργείο σαν το σπίτι τους, ενώ οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις μας όταν δεν αντιμετωπιζόμαστε με τα ΜΑΤ, με το ζόρι φτάνουμε στο φουαγιέ. Παρόλα αυτά τα σωματεία αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα πίεσης ώστε να επιβάλλουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Η πραγματική πίεση, ο πραγματικός αγώνας δίνεται στους χώρους δουλειάς, στην ένωση και οργάνωση των εργαζόμενων και στην διεκδίκησή τους.

Επιμείναμε ιδιαίτερα στα παρακάτω αιτήματα, που πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα λόγω της τραγικής κατάστασης που υπάρχει με την χρήση της τηλεργασίας:

• Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε τηλεργασία να μπορούν να κάνουν χρήση των αδειών ειδικού σκοπού με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και της εργοδοσίας. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου παραδέχτηκαν πως η συγκεκριμένη διάταξη δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ζωή των εργαζόμενων και επιφυλάχθηκαν σχετικά με την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς που είναι σε τηλεργασία.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, και όχι να αξιοποιείται η τηλεργασία από εργοδοσία για να βγάλει την ευθύνη από πάνω της.

• Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός, άλλα πάγια στοιχεία κλπ) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει αποκλειστικά η εργοδοσία.

• Προστασία του ωραρίου και του μισθού μας με βάση τις συλλογικές συμβάσεις και κατά την διάρκεια της τηλεργασίας, όχι στην δουλειά λάστιχο και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά πως εργοδοσία και υπουργείο θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε προσπάθεια μονιμοποίησης της τηλεργασίας.

Οι εργαζόμενοι ανήκουμε στους χώρους δουλειάς!

Οργανωμένοι στα σωματεία μας είμαστε πιο δυνατοί!

• Σ.Ε.ΤΗ.Π.

• Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής

• Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περ. Αττικής

• Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών

• Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας

• Σωματείο εργαζομένων στη MELLON

• Σωματείο εργαζομένων στη Firstdata

• Σωματείο εργαζομένων την Cosmote-Evalue Αττικής

• Σωματείο εργαζομένων στη Forthnet-Netmed

• Σωματείο εργαζομένων στη Vodafone, 360 Connect κλθ