Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό

Το τελευταίο διάστημα αρκετές εταιρείες διακινούν οδηγίες με μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό. Οι οδηγίες, κυρίως αναπαραγωγή και συρραφή των οδηγιών του ΕΟΔΥ, πληροφορούν τι ατομικά μέτρα προστασίας πρέπει να πάρει ο κάθε εργαζόμενος.

Οι οδηγίες αυτές από μόνες τους όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά επιχειρούν να φορτώσουν την ευθύνη ατομικά στον κάθε εργαζόμενο. Προέκταση αυτής της λογικής είναι οι ψίθυροι που ακούγονται σε διάφορες εταιρείες για εργασία από το σπίτι ως μέτρο αντιμετώπισης και περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.  

Η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καθορίζει τους όρους  εργασίας και τις αμοιβές. Σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα, ενώ στην ουσία μεταθέτει τις ευθύνες στον εργαζόμενο και απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων.

Με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση πετάει την ευθύνη βολικά, παραβλέποντας εσκεμμένα ότι στη δική της πολιτική, όπως και σε αυτή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, κυριαρχεί το στοιχείο τις μείωσης των κρατικών δαπανών για την υγεία, του “κόστους – οφέλους” και των ελάχιστων παροχών. Ότι όχι μόνο δεν έχουν σχέδιο για να αντιμετωπίσουν το ουσιαστικό ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης και εξοπλισμού όλων των δημόσιων μονάδων υγείας, αλλά αντίθετα αποδυναμώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και της Πρόληψης.

Ως Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, απαιτούμε την λήψη συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας που θα λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα κάθε ειδικότητας και κάθε χώρου δουλειάς.

 • Να υπάρξουν ενημερώσεις – ιδιαίτερα σε μαζικούς χώρους – για τα ατομικά μέτρα υγιεινής από τους  Ιατρούς Εργασίας. Η δυνατότητα πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για όλους τους χώρους εργασίας.
 • Σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχουν σε εμφανή σημεία επαρκή αντισηπτικά υγρά.
 • Προμήθεια απευθείας υγειονομικού υλικού  και διάθεση του σε όλους τους εργαζόμενους (μάσκες –  ατομικά αντισηπτικά – γάντια μιας χρήσεως).
 • Παροχή ατομικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα (ακουστικά, μικρόφωνο, πληκτρολόγιο).
 • Ειδική μέριμνα- πιστοποίηση στα υλικά καθαριότητας που χρησιμοποιούνται για καθαρισμό (WC- κοινόχρηστες κουζίνες)
 • Αποσυμφόρηση γραφείων στα οποία στοιβάζονται οι εργαζόμενοι.
 • Η τηλεργασία που σκέφτονται να εφαρμόσουν διάφορες εταιρίες είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει σχετική ΣΣΕ που να καθορίζει τους όρους εργασίας και τις αμοιβές.
 • Έλεγχος των εργαζομένων που μεταβαίνουν ή προέρχονται από χώρες που υπάρχει εξάπλωση της επιδημίας. Αν χρειαστεί προσωρινός περιορισμός.
 • Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α)Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

β)Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί, ηλικιωμένο, ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

Καλούμε τις σωματειακές επιτροπές, τα επιχειρησιακά σωματεία, κάθε συνάδελφο, να καταγράψουν με προσοχή, να επικοινωνήσουν άμεσα με το σωματείο μας, να αναδείξουν τα ιδιαίτερα επιμέρους ζητήματα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων που μπορεί να χρειαστούν σε κάθε χώρο δουλειάς.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού απαιτούμε από την κυβέρνηση τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

 1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.
 1. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 1. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
 1. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
 1. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
 1. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
 1. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων υγείας.
 1. Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

Διεκδικούμε συλλογικά την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας