Οι παρεμβάσεις μας για τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ στους ερευνητές στις Δημοσκοπήσεις και την Έρευνα Αγοράς

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, πραγματοποίησε μια σειρά από παρεμβάσεις σχετικά με τον άδικο και απαράδεκτο αποκλεισμό των ερευνητών που εργάζονται με τίτλο κτήσης/σύμβαση έργου σε εταιρείες δημοσκοπήσεων από το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Στο Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), από τον οποίο λάβαμε την απάντηση ότι έχει ζητήσει διευκρινίσεις  από το Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των εργαζομένων με τίτλο κτήσης/σύμβαση έργου στο άρθρο 11 της ΠΝΠ της 20/3/2020. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι με ευθύνη των εργοδοτών μελών του ΣΕΔΕΑ η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων εργάζεται με το απαράδεκτο καθεστώς των τίτλων κτήσης και βρίσκεται στο σημερινό αδιέξοδο.

Σε 22 εταιρείες δημοσκοπήσεων της Αθήνας, από τις οποίες δεν λάβαμε καμία απάντηση, αφού πιστές στο κλίμα των ημερών, …νίπτουν τας χείρας τους! Στάση που τηρούν και απέναντι στους συναδέλφους που εναγωνίως ζητούν πληροφορίες σχετικά με την ένταξή τους και λαμβάνουν ως απάντηση την αποφυγή και την αδιαφορία εκ μέρους πολλών από τις εταιρείες.

Στους υπουργούς Εργασίας και ΟικονομικώνΟι λαλίστατοι περί «ατομικής ευθύνης» υπουργοί της κυβέρνησης σιωπούν και είναι άφαντοι όταν πρόκειται για την πολιτική τους ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους! Δεν εκπλήσσει η αδιαφορία τους. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση τους ενισχύει με ζεστό κρατικό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και προχωρά σε ισχυρό χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, οδηγεί ουσιαστικά χιλιάδες συναδέλφους στις δημοσκοπήσεις και την έρευνας αγοράς στην ελεημοσύνη, καθώς έχουν πάψει να εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου.

Είναι υποκριτικό το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ και τα κροκοδείλια δάκρυα του Τσίπρα, αφού η δική του κυβέρνηση, τον περασμένο μόλις χρόνο, θέσπισε τον τίτλο κτήσης για τους συναδέλφους ερευνητές, αφαιρώντας τους ακόμη περισσότερα δικαιώματα. Νομιμοποίησε ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, επιβαρύνοντάς τους με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες χάρισε στους εργοδότες, μεγαλώνοντας την ανασφάλεια και την εκμετάλλευση.

Σε αυτή την πολιτική πατάει η κυβέρνηση της ΝΔ και διατηρεί το άθλιο καθεστώς της δουλειάς με το κομμάτι, με τίτλους κτήσης, συμβάσεις έργου, αρνούμενη ακόμα και να ακούσει τα πάγια και δίκαια αιτήματα μας για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης στον κλάδο και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή η πολιτική έχει δώσει το πράσινο φως στο ΣΕΔΕΑ να κάνει ό,τι θέλει, να μην αναγνωρίζει την υπαλληλική ιδιότητα σε χιλιάδες συναδέλφους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται για μια ακόμα φορά στον αέρα, χωρίς καμία κάλυψη και προστασία σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

         Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ την άμεση και χωρίς όρους ένταξη των συναδέλφων ερευνητών που εργάζονται με τίτλο κτήσης/σύμβαση έργου στο άρθρο 11 της ΠΝΠ της 20/3/2020, ώστε να λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ μαζί με τους υπόλοιπους μισθωτούς. Αντίστοιχα, απαιτούμε από το ΣΕΔΕΑ να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να δηλώσουν οι εταιρείες μέλη του τους συναδέλφους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ως δικαιούχους του βοηθήματος.

Ταυτόχρονα στηρίζουμε και χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες συναδέλφων ερευνητών στις εταιρείες δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς να συγκεντρώσουν υπογραφές για την ένταξη τους στις ρυθμίσεις της ΠΝΠ, όπως και την αντίστοιχη πρωτοβουλία των συναδέλφων ερευνητών στην ΕΛΣΤΑΤ, με τα ίδια δίκαια αιτήματα. Αναλυτικά, μπορείτε να στηρίξετε και να δείτε τα ψηφίσματα στην ιστοσελίδα μας, siya.gr.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ τον αγώνα για τη λήψη του έκτακτου επιδόματος, αλλά και αυτόν για υπογραφή συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης.

Μόνο οργανωμένα μπορεί να ακουστεί δυνατά η φωνή μας.