ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΜΚΟ

Συνάδελφοι,
            Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, παρουσία εργαζομένων μέσω Μ.Κ.Ο (ΕΠΕΚΑ, UNESCO) και μελών του Δ.Σ. του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής αγώνα των εργαζομένων μέσω Μ.Κ.Ο στον πολιτισμό.
             Μέσα από τη σύσκεψη αυτή εκφράστηκε συνολικά από όλους τους συναδέλφους αγανάκτηση στους χώρους εργασίας (Μουσείο Επιγραφικό, Αρχαιολογικό, Γουλανδρή, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων) αφενός λόγω της τρίμηνης- τετράμηνης μη καταβολής των δεδουλευμένων, αφετέρου επειδή πολλές φορές αντιμετωπιζόμαστε στο χώρο δουλειάς ως εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα σε άδειες και υπερωρίες παρ’ ότι καλύπτουμε ουσιαστικά βασικές ανάγκες στα μουσεία. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, έχουν γίνει παρεμβάσεις από εμάς τους ίδιους για την καταβολή των δεδουλευμένων μας και αντί να πάρουμε κάποια απάντηση έχουμε γίνει μπαλάκι μεταξύ των Μ.Κ.Ο και του Υπουργείου Πολιτισμού. Λόγω όλης αυτής της κατάστασης που βιώνουμε, αποφασίσαμε μετά από συσκέψεις που πραγματοποιήσαμε, τη δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα Μ.Κ.Ο στον τομέα Πολιτισμού, με τη στήριξη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Έχουμε καταλάβει ότι τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι προγράμματα σύγχρονης σκλαβιάς. Η κυβέρνηση αξιοποιεί τη μεγάλη στρατιά των ανέργων για να μπορέσει να τσακίσει τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργατικά μας δικαιώματα ενώ την ίδια στιγμή γεμίζει τις τσέπες των δουλεμπορικών γραφείων των Μ.Κ.Ο και των μεγάλων επιχειρήσεων.

            Ύστερα από τρεις  μήνες που εξακολουθούμε να είμαστε απλήρωτοι, τα προβλήματα είναι βουνό. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είμαστε άνεργοι για ένα και δύο χρόνια πριν υπογράψουμε αυτές τις κατάπτυστες συμβάσεις. Υπάρχουν εργαζόμενοι που παραμένουν ανασφάλιστοι, μεταξύ αυτών μητέρες, που δεν μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλιάρια υγείας!
            Παράλληλα με αυτά τα προγράμματα δρα και η φασιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» στήνοντας δουλεμπορικά γραφεία για εργαζόμενους με 18 ευρώ μεροκάματο. Προσπαθεί να διαχωρίσει τους εργαζόμενους για να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός εχθρός. Δεν είναι επίσης τυχαίες οι «πατριωτικές» ενέργειες στις οποίες προέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες με την επίθεση σε αγωνιστές μέλη σωματείων στο Πέραμα και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Χέρι κρυφό, δολοφονικό των μονοπωλίων χτυπά και σκοτώνει με σκοπό να διαλύσει ταξικά σωματεία και να τρομοκρατήσει όποιο νέο σηκώνει κεφάλι.
                                              ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!!
Δεν είμαστε μόνοι μας! Στο πλευρό μας βρίσκεται το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ στον πολιτισμό.
            Σαν Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων Μ.Κ.Οαποφασίσαμε να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους και στα υπόλοιπα μουσεία για τη δημιουργία της επιτροπής. Αποφασίσαμε επίσης  να παρέμβουμε μαζί με τα σωματεία στις Μ.Κ.Ο και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ήδη έγινε μια πρώτη παρέμβαση στη διοίκηση της UNESCO από το Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν μέσω Μ.Κ.Ο στα Μουσεία και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από την επιτροπή και το σωματείο.
Απαιτούμε:
·         Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας και δέσμευση για την καταβολή των υπόλοιπων αποδοχών μας
·         Άμεση καταβολή των ενσήμων
·         Δικαίωμα αδείας (κανονική, ασθενείας κτλ.) και επιδόματα αδείας
·         Να προσμετρώνται ως δεδουλευμένα οι υπερωρίες και με προσαυξήσεις τα σαββατοκύριακα και οι νυχτερινές ώρες
·         Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα
·         Να μην καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
            Καλούμε  σε νέα σύσκεψη της επιτροπής στα γραφεία του Σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων ( 3ηςΣεπτεμβρίου 48Β, 3ος Όροφος) την Παρασκευή 27/9 και ώρα: 7.00 μ.μ. στο Ε.Κ.Α,
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ Μ.Κ.Ο