Σύσκεψη με εργαζόμενους μέσω ΜΚΟ

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μέσω Μ.Κ.Ο.(ΕΠΕΚΑ, UNESCO κ.α) στον τομέα του πολιτισμού καλύπτουν πάγιες ανάγκες στις υπηρεσίες στις οποίες προσωρινά ανήκουν. Παρόλα αυτά και ενώ κάποιοι από αυτούς εργάζονται ήδη 3 και 4 μήνες παραμένουν απλήρωτοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διαβίωσή τους , συνεχίζοντας να εκτελούν τα καθήκοντα τους. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας (όλοι μακροχρόνια άνεργοι) υποχρεώθηκαν να συμμετέχουν σε αυτό το προγράμμα ανακύκλωσης της ανεργίας, υπογράφοντας συμβάσεις με συνθήκες γαλέρας.

     Αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση, τον ΟΑΕΔ, τις ΜΚΟ ως  «ωφελούμενοι» και όχι ως εργαζόμενοι, ως «επιδοτούμενοι» και όχι ως μισθωτοί. Πολλές φορές αντιμετωπίζονται και στο χώρο δουλειάς, ως εργαζόμενοι β’ κατηγορίας. Αλλά οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» σε όλη την Ελλάδα δουλεύουν κάτω από συνθήκες, εντατικής, ελαστικής δουλειάς, με 7μηνες συμβάσεις καλύπτοντας ουσιαστικά βασικές ανάγκες, χωρίς δικαιώματα αδειών και όπως έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ! Από την άλλη, οι ΜΚΟ παίζουν τον ρόλο σύγχρονων δουλεμπορικών γραφείων νοικιάζοντας ουσιαστικά εργαζόμενους σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, εισπράττοντας από τον κάθε εργαζόμενο 5% από το μισθό του κάθε μήνα. Οι μισθοί είναι πενιχροί και δεν ξεπερνούν ανεξαρτήτως ωραρίου(νυχτερινά, σαββατοκύριακα, υπερωρίες) τα 625€ μηνιαίως.
Οι συνάδελφοί λοιπόν στις ΜΚΟ όχι μόνο «ωφελούμενοι» δεν είναι, αλλά αντίθετα σκληρά εκμεταλλευόμενοι! 
 Το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί με την εργασία μέσω ΜΚΟ, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην κυριολεξία περιλαμβάνει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χτυπώντας και με αυτό τον τρόπο τις εργασιακές σχέσεις. Τα κοινωφελή προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης ή εκ νέου συμμετοχής σε κοινωφελές πρόγραμμα εντός του ίδιου έτους και είναι 7μηνα. Οι εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ δεν είναι μόνοι τους. Δίπλα τους έχουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το Π.Α.ΜΕ. και τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτό. Ως σωματείο απαιτούμε άμεσα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων από τις διοικήσεις των ΜΚΟ και το υπουργείο πολιτισμού καθώς και τη διευθέτηση των ενσήμων τους στο ΙΚΑ. Κάναμε μια πρώτη παρέμβαση στη διοίκηση της UNESCO για να καταληθούν τα δεδουλευμένα. Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτά τα προγράμματα μέσω ΜΚΟ να συντονίσουν τη δράση τους μαζί με το σωματείο. Πέρα από τα δεδουλευμένα να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε συμβάσεις και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και δε θα καταργούν τις συλλογικές. Συμβάσεις που θα περιλαμβάνουν μέρες άδειας, αργίες, επίδομα αδείας και προσαυξήσεις στο ημερομίσθιο για αυτές τις ημέρες που θα εργάζονται και για τις υπερωρίες.
Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται μέσω ΜΚΟ σε σύσκεψη την Τετάρτη 18/9 7:00 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων 3ης Σεπτεμβρίου 48Β΄, 3ος Οροφος στην Αθήνα προκειμένου να συντονίσουμε την πάλη μας, να οργανώσουμε και να προγραμματίσουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες μας.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ