Γενική Συνέλευση, Κυριακή 2 Φλεβάρη, 10:00πμ

Στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνης

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

            Η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα κεκτημένο δικαίωμα της εργατικής τάξης που επί δεκαετίες έχει μπει στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπωνΤο ασφαλιστικό  δεν αφορά μόνο το κομμάτι της σύνταξηςΑφορά το σύνολο της ζωής μας, που περιλαμβάνει την υγεία, την περίθαλψη, την πρόνοια, την ανεργία, τα βαρέα και ανθυγιεινά, τη μητρότητα και τη σύνταξη, δηλαδή τη ζωή μετά το τέλος του εργασιακού βίου. Αφορά την ασφάλεια μας και των οικογενειών μας, αφορά την εργατική τάξη, τους  ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, συνολικά τον εργαζόμενο λαό.

                Με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται από τη ΝΔ, σε συνέχεια του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στα ταμεία, να προωθηθεί η ιδιωτική ασφάλιση, η λογική της ανταποδοτικότητας. Προχωράει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της κύριας ασφάλισης.

            Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παροχές που είχαμε κερδίσει μέχρι σήμερα, περνάνε στους ιδιώτες, δηλαδή μόνο όποιος έχει να πληρώσει θα έχει πρόσβαση στο νοσοκομείο, για την γέννα, για τα ένσημα, για τη σύνταξη.

            Κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδοσία έχουν σύμμαχο τους την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ,  με την θέση της για τα επαγγελματικά ταμεία, δηλαδή την από κοινού «εισφορά» εργαζόμενων και εργοδοτών, χωρίς καμία κρατική εγγύηση ή διασφάλιση των χρημάτων μας, σε ένα κοινό ταμείο, από το οποίο θα  ασφαλίζεται ο εργαζόμενος, θα καλύπτονται παροχές, θα βγαίνει η σύνταξη. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι αν  κάποιος απολυθεί ή χάσει την δουλειά του, μένει ξεκρέμαστος και με τους κόπους μιας ζωής στον αέρα. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με τόσα πολλά που χάσαμε μέσα στην κρίση δε θα έχουμε την δυνατότητα για ουσιαστικές παροχές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα μεγάλα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και οργανώθηκαν από δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, μαζικούς φορείς φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, ήταν η αρχή ενός μεγάλου παλλαϊκού ξεσηκωμού για την υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα μαζικά – μαχητικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους. Από τους νέους εργαζόμενους ως τους συνταξιούχους. Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία – Πρόνοια. Γι αυτό εξάλλου και το σωματείο μας οργανώνει τη δράση για όλα αυτά τα ζητήματα.

Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια. Οι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που μας εξαθλιώνει για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι ακόμα πιο μαζικοί, ακόμα πιο δυνατοί. Η καταστολή και τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων δεν μας τρομάζουν. 

Διεκδικούμε:

·           Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Ασφάλιση. Κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

·           Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

·           Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, για όλες τις γυναίκες χωρίς προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

·           Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

·           Να δυναμώσει η διεκδίκηση για Δημόσια Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Για αυξήσεις τώρα στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ

ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ