Γενική Συνέλευση, Κυριακή 28/6, 10:00 πμ – Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!

Στο σωματείο μας την περίοδο της πανδημίας ήρθαν εκατοντάδες καταγγελίες για αναγκαστικές άδειες, αναστολές συμβάσεωναπολύσεις, μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας,  για απλήρωτες ώρες εργασίας εκτός ωραρίου για να πιαστούν οι στόχοι.

Στην ICAP, η εργοδοσία έτρεξε να αξιοποιήσει τα μέτρα αναστέλλοντας την καταβολή του δώρου Πάσχα και εφαρμόζοντας την εκ περιτροπής εργασία σε μέρος του προσωπικού. Στην Kosmocarη πανδημία αξιοποιήθηκε για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και την εφαρμογή του συστήματος των βαρδιών. Στις ΜΚΟ, οι συνάδελφοι ήρθαν αντιμέτωποι είτε με οφειλές δεδουλευμένων (Νόστος) είτε με τραγικές ελλείψεις στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας (ΔΟΜ). Στην ΜΜ Publications, απολύθηκαν συνάδελφοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνο και συνάδελφοι με συνδικαλιστική δράση. Στις εταιρείες Έρευνας Αγοράς και Δημοσκοπήσεων, χιλιάδες συνάδελφοι δε λάβανε το έκτακτο βοήθημα, καθώς εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς του τίτλου κτήσης, χωρίς σύμβαση και συγκροτημένα δικαιώματα.

               Κυβέρνηση και εργοδοσία ανακοινώνουν τη σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα», καλώντας μας να επιδείξουμε «ατομική ευθύνη», να αποδεχθούμε όλες τις οδηγίες και τα μέτρα  που πήραν στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία για τους εργοδότες, αφού η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ, τις υπουργικές αποφάσεις, τους νόμους,  μονιμοποιεί τα μέτρα και παρέχει διευκολύνσεις που θωρακίζουν τα κέρδη τους.  Για εμάς κανονικότητα σημαίνει συνεχής ανασφάλεια για τη δουλεία, το μισθό και τα δικαιώματα μας.

Η πανδημία επιτάχυνε τη νέα διαφαινόμενη καπιταλιστική κρίση. Έχουμε πλέον πείρα για το πώς  στην προηγούμενη οικονομική κρίση πετσοκόφτηκαν, μισθοί, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πόσοι από μας βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας από εξαγορές συγχωνεύσεις και πτωχεύσεις, πως τα προηγούμενα «προσωρινά» μέτρα απόκτησαν μόνιμο χαρακτήρα.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ  έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εξυπηρέτησης των λίγων και εξαπάτησης των πολλών. Μας καλούν να συμβιβαστούμε με μια κατάσταση πετσοκομμένου μισθού, τσακισμένων εργασιακών δικαιωμάτων, με την ανεργία και τη φτώχεια. Με το πρόγραμμα «Συνεργασία» δίνεται η δυνατότητα για μειώσεις μισθών ως 20%  και πακτωλό χρημάτων και προνομίων στους εργοδότες. Θέλουν και αυτή η κρίση να φορτωθεί στις δίκες μας πλάτες!

Από κοντά οι πλειοψηφίες των διοικήσεων σε ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ που μας καλούν να μοιραστούμε όλοι μαζί τα βάρη της νέας κρίσης.

 

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις του σωματείου μας για τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς μπροστά στην εργοδοτική επίθεση με αφορμή τον κορωνοϊό είχαν αποτελέσματα! Εργοδότες πήραν πίσω μειώσεις μισθών, προσπάθειες για χορήγηση υποχρεωτικής άδειαςκατέβαλαν δεδουλευμένα, έλαβαν μέτρα για την προστασία της υγείας των συναδέλφων.

Η πρόσφατη πείρα αλλά και αυτή της προηγούμενης 10χρονης κρίσης αποδεικνύει πως έχουμε μόνο έναν δρόμο, και αυτός δεν είναι άλλος από την οργάνωση στο σωματείο μας και τη συλλογική διεκδίκηση. 

Δίνουμε μαζικό παρόν στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 11 Ιουνίου, στην Αθήνα, 18:30, προσυγκέντρωση έξω από την παλιά Βουλή.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης προς το χειρότερο.
  • Προστασία του εισοδήματος.  Καμία περικοπή σε μισθούς και λοιπές απολαβές Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους εργασίας.
  • Προστασία του ωραρίου, όχι στο ωράριο λάστιχο. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, καμία επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το 5ήμερο-8ωρο.
  • Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. Οι άδειες που πήραν οι εργαζόμενοι στην προηγουμένη περίοδο κάτω από πίεση να μην αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα των ετησίων αδειών τους.
  • Η εργοδοσία να πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν στην υγεία μας και στην ασφάλειά μας (απολύμανση,  ατομικά μέσα προφύλαξης, μέτρα αποφυγής συνωστισμού). Να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.
  • Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ.
  • Καμία σκέψη για επιβολή για αόριστο της τηλεργασίας. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
  • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στους εργαζόμενους με τίτλο κτήσης
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 IOYNH 2020, 10:00 πμ

(Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών)