Σύσκεψη της Επιτροπής Εργαζομένων στις Δημοσκοπικες, Σάββατο 20/6, 9:30 πμ.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς,
είτε εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα, είτε σε σημείο, είτε από το σπίτι, είτε ασφαλίζονται με τίτλο κτήσης είτε με σύμβαση έργου, είτε έχουν μπλοκάκι είτε όχι.

Ο αποκλεισμός των περισσότερων συναδέλφων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς από το έκτακτο βοήθημα ανέδειξε για μία ακόμη φορά τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι στον κλάδο. Σε συνθήκες πανδημίας και αναγκαστικού εγκλεισμού, αρκετοί από εμάς βρεθήκαμε ουσιαστικά χωρίς δουλειά και μισθό, αδυνατώντας να καλύψουμε και τις στοιχειώδεις ακόμα ανάγκες μας.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Επιτροπής Εργαζομένων στις Εταιρίες Δημοσκοπήσεων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας στο υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση της ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα και αρνείται στην πράξη να δώσει λύση στο ζήτημα της μη καταβολής του έκτακτού βοηθήματος. Την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει ως πληττόμενες τις επιχειρήσεις του κλάδου και μοιράζει απλόχερα χρηματοδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, αφήνει χωρίς εισόδημα τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων στον κλάδο.
Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών και των κινητοποιήσεων για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στους εργαζόμενους ερευνητές, σας καλούμε να συζητήσουμε για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που θα διεκδικούμε για όλους σταθερή και μόνιμη εργασία, με σταθερό μισθό, σταθερό ωράριο, ασφάλιση, άδειες, επιδόματα και δώρα, άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τακτικά διαλείμματα.
Είναι προφανές ότι αυτά δε θα μας τα προσφέρουν οικειοθελώς οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις – δεν τους συμφέρει, τους είναι «κόστος». Απόδειξη για αυτό είναι ότι η εργοδοσία του κλάδου έχει επιβάλει εργασιακές σχέσεις λάστιχο με τη στήριξη τόσο της τωρινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ο μόνος δρόμος είναι τα διεκδικήσουμε εμείς, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν μας χαρίστηκε ποτέ, και τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει, κατακτήθηκαν με αγώνες. Τον δισταγμό, τον φόβο που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος να οργανωθεί για να διεκδικήσει αυτό που ξέρει πως είναι το δίκιο του, τον καλλιεργεί η ίδια η εργοδοσία, γιατί ξέρει καλά ότι οι πενταροδεκάρες που πληρώνει τους εργαζόμενους αποφέρει σε εκείνη χιλιάδες.
Η εμπειρία του περασμένου διαστήματος έχει πείσει πολλούς συναδέλφους για αυτό, όπως και για την ανάγκη συλλογικής δράσης, για το ότι ο ανοργάνωτος, μόνος εργαζόμενος είναι φτερό στον άνεμο.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, να οργανωθούν στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων του σωματείου, γιατί στο σωματείο γίνεται ανταλλαγή πείρας μεταξύ των εργαζομένων, το σωματείο είναι η ασπίδα των εργαζομένων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η δύναμη του σωματείου είναι η ικανότητα να στηρίζει αποτελεσματικά και να επιβάλλει αγωνιστικά το συμφέρον μας, ανεξάρτητα από τους θεσμούς και τη νομοθεσία.

Σάββατο, 20/05/20, ώρα 09.30 π.μ.
στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη