Για τους απλήρωτους συναδέλφους στη ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλει τη διοίκηση της ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ που έχει αφήσει απλήρωτους τους συναδέλφους όλη τη νέα χρονιά. Σαν να μην είναι αρκετά τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στους ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, έρχεται για ακόμα μια φορά να προστεθεί σε αυτά η απληρωσιά, σύνηθες πλέον φαινόμενο της εργοδοσίας στις ΜΚΟ.

Κλασική είναι και η τακτική της εργοδοσίας να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη σε σχέση με το ζήτημα, λέγοντας πως είναι ευθύνη του χρηματοδότη, δηλαδή του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης. Για ακόμη μια φορά ΜΚΟ και κυβερνήσεις κάνουν μπαλάκι τους συναδέλφους.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απόλυτη έλλειψη μέτρων και ενημέρωσης από τις διοικήσεις σχετικά με τον κορονοϊο και μάλιστα σε ένα χώρο τόσο ευπαθή όσο αυτός των ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια παιδιών και συναδέλφων.

Συνάδελφοι,

Έχει γίνει πια ξεκάθαρο ότι η μόνη λύση είναι η αγωνιστική κινητοποίηση μας. Μόνο μέσα από τον συλλογικό αγώνα θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, σταθερό ωράριο και δουλειά με δικαιώματα.

Κανένας εργαζόμενος να μην είναι μόνος του

Μέσα από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και την Επιτροπή Αγώνα στις ΜΚΟ να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας για να αντιπαλέψουμε όλους όσους προσπαθούν να μας μετατρέψουν σε φθηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Δηλώνουμε ότι θα μας βρίσκουν απέναντι τους σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω εξαπάτησης των εργαζομένων, σε κάθε παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, σε κάθε προσπάθεια αποποίησης ευθυνών και αποπροσανατολισμού στηριζόμενου στη δήθεν «φιλανθρωπία», τον «ανθρωπισμό», τον «εθελοντισμό».

Απαιτούμε:

  • Η διοίκηση της ΜΚΟ να πάρει τώρα θέση σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα.
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και των ασυνόδευτων ανηλίκων από τον κορονοϊό με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχτεί τη δουλειά από το σπίτι, ως μέτρο ενάντια στην πανδημία, καθώς η εργασία από το σπίτι δεν προβλέπεται σε καμία συλλογική σύμβαση εργασίας.