Καταγγελία για έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στη ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ

Καταγγέλλουμε τη ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ για την απαράδεκτη κατάσταση και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό για τους συναδέλφους που εργάζονται στο πρόγραμμα ESTIA.

Οι συνάδελφοι συνεχίζουν να συνωστίζονται σε γραφεία, να κάνουν συνεδρίες και συνοδείες στα νοσοκομεία με χρήση των μέσων μεταφοράς, σαν να μη τρέχει τίποτα, χωρίς να έχουν στη διάθεση τους αντισηπτικά, μάσκες και άλλα είδη προστασίας.

Σε επικοινωνία συναδέλφων με τη διοίκηση του ΝΟΣΤΟΥ, στην οποία ζήτησαν να μάθουν τι μέτρα θα ληφθούν για την προστασία τόσο των ίδιων όσο και των προσφύγων και μεταναστών, η απάντηση της διοίκησης στην αιτιολογημένη αγωνία τους  φανερώνει για ακόμα μια φορά την κυνική αδιαφορία της απέναντι στα προβλήματα τους.

Η ΜΚΟ τους ενημέρωσε πως δεν έχει καμία εντολή και ευθύνη για προμήθεια υλικών για την προστασία της υγείας τους και των προσφύγων (μάσκες, αντισηπτικά κλπ) και έριξε το «μπαλάκι» στην ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, προτρέποντας προκλητικά όποιον το έχει ανάγκη να μείνει σπίτι, κάνοντας χρήση της κανονικής του άδειας και εάν αυτή δεν αρκεί να πάρει άνευ αποδοχών!

Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και εκβιάζουν εργαζόμενους που καθημερινά βρίσκονται στο πόστο τους, χωρίς μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι σε δεκάδες ανθρώπους! Ρωτάμε: Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που δεν ξέρει πότε και αν θα πληρωθεί, όπως οι συνάδελφοι μας στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων του ΝΟΣΤΟΥ που είναι απλήρωτοι από την αρχή της χρονιάς; Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που τα αντισηπτικά και οι μάσκες πουλιούνται σαν προϊόντα μαύρης αγοράς, αντί να τα εξασφαλίζει δωρεάν το κράτος και η εργοδοσία;

Δεν μας εκπλήσσει βέβαια η ταύτιση ιδεών και προτάσεων του ΝΟΣΤΟΥ με την κυβέρνηση, καθώς και αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν δώσει εδώ και χρόνια στις ΜΚΟ το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις.

Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Απαιτούμε από τη ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και να διασφαλιστεί η υγεία των συναδέλφων.

  • Με ευθύνη της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών. Παροχή αυξημένων Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όσους υποχρεώνονται να παρευρίσκονται στις δομές.
  • Άμεση απολύμανση όλων των εργασιακών χώρων.
  • Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των προσφύγων από τον κορονοϊό με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων