Για το Δώρο Χριστουγέννων

 
Το δώρο Χριστουγέννων το δικαιούνται όλοι οι συνάδελφοι ανεξάρτητα σε ποια εταιρία  εργαζόμαστε ή σε ποιο πόστο. Είναι δικαίωμά μας!

Η βασική προϋπόθεση είναι να είμαστε εργαζόμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας: αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, είτε εργαζόμαστε με μισθό που καθορίζεται από τις ΣΣΕ είτε με ημερομίσθιο/ωρομίσθιο.

Η χρονική περίοδος που λαμβάνεται υπόψιν για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Όσοι εργαζόμαστε χωρίς διακοπή όλο αυτό το διάστημα δικαιούμαστε:

  • 1 μισθό όσοι εργαζόμαστε με μηνιαίο μισθό
  • 25 ημερομίσθια όσοι εργαζόμαστε με βάση το ημερομίσθιο
  • για τους ωρομίσθιους το δώρο υπολογίζεται με βάσει το μέσο όρο των αποδοχών κατά το διάστημα 1 Μαΐου – 31 Δεκεμβρίου
Σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος δεν εργάστηκε ολόκληρο το παραπάνω διάστημα θα πάρει και αυτός αναλογία δώρου Χριστουγέννων: για κάθε 19 ημερολογιακές μέρες λαμβάνει τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δυο ημερομίσθια.

Στον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων υπολογίζονται και όλες οι άδειες (φοιτητικές, ετήσιες, άδειες μητρότητας, αναρρωτικές κτλ). Δεν υπολογίζονται μόνο οι αναρρωτικές για τις οποίες έχουμε πληρωθεί ποσοστό από τον ασφαλιστικό μας φορέας. Επίσης υπολογίζεται ο τακτικός μισθός που λαμβάνουμε και μέσα σε αυτόν υπολογίζεται και η υπερεργασία, τα bonus, το επίδομα αδείας, έξοδα ταξιδιών κτλ.

Υπολογίστε ακριβώς το Δώρο Χριστουγέννων σας ΕΔΩ

Το δώρο ο εργοδότης είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να το καταβάλλει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε είδος (πχ κουπόνια), ούτε να δοθεί αργότερα και διάφορες άλλες δικαιολογίες που βρίσκουν αρκετοί εργοδότες. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί ερχόμαστε  ΑΜΕΣΑ σε επαφή με το σωματείο μας και με το Σωματείο προχωράμε σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Η αρμόδια επιθεώρηση οφείλει να προχωρήσει σε δίωξη σε βάρος του εργοδότη.