Για το κλείσιμο του ξενώνα King Jason της ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ

Το τελευταίο διάστημα, οι συνάδελφοι εργαζόμενοι της ΜΚΟ Ε.Κ.ΠΟ.Σ.Π.Ο ΝΟΣΤΟΣ, πέρα από τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση της απόφασης των εξώσεων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας, που τίθεται ως υποχρεωτική από τη διοίκηση, έρχονται αντιμέτωποι και με μια σειρά δυσκολιών, που σχετίζονται με το γνώριμο σε όλους μας εργασιακό καθεστώς των ΜΚΟ.


Ο λόγος για τον τερματισμό λειτουργείας άλλης μια δομής, του ξενώνα King Jason, που αφήνει εργαζόμενους και πρόσφυγες μετέωρους. Η διοίκηση της ΜΚΟ σχεδιάζει την προώθηση όσων ασυνόδευτων διαμένουν στη δομή σε άλλες, ήδη υπεράριθμες και την απορρόφηση των εργαζομένων από άλλα προγράμματα μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους. Η έντεχνη διαχείριση του λουκέτου από μεριάς της διοίκησης, από τη μία εντείνει τις δυσκολίες διαβίωσης των προσφύγων και νομιμοποιεί το καθεστώς στιβάγματός τους σε δομές, που λειτουργούν με ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό. Από την άλλη αποφεύγει την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, με τη λύση της σύμβασής τους για δύο μήνες (Μάιο και Ιούνιου), οπότε και θα έληγε έτσι κι αλλιώς η συνεργασία τους με τη ΜΚΟ και θα έπρεπε να ανανεωθεί.Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιους είδους αποφάσεις ανακοινώνονται αιφνίδια και σε περιόδους εορτών, ώστε να υπάρχουν δυσκολίες στη μαζική κινητοποίησή ενάντια στην υλοποίησή τους. 


Παράλληλα, η διοίκηση της ΜΚΟ, κάτι τέτοιες ώρες θυμάται την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και προχωράει σε περικοπή μισθών λόγω καθυστερημένης προσέλευσης των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που η ίδια κάνει το ωράριο λάστιχο. Είναι άφθονα τα παραδείγματα απλήρωτων υπερωριών που πάνε υπέρ του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας. Οι φθηνές ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ολιγόμηνες συμβάσεις και οι απλήρωτες υπερωρίες αποτελούν τις βάσεις του εργασιακού καθεστώτος των ΜΚΟ, που στηρίζουν μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους στο φιλότιμο και των ανθρωπισμό των εργαζομένων. Πρόκειται για το αντεργατικό πρόσωπο των ΜΚΟ, το οποίο γνωρίζουν καλά όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου και το οποίο υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική του κέρδους και των συμφερόντων, ενάντια σε πρόσφυγες και εργαζόμενους. 


Η πείρα μας δείχνει πως η μαζική κινητοποίηση και διεκδίκηση των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική των ΜΚΟ, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κατακτήσεις. Ο καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων της PRAKSIS, που παρέμεναν επί σειρά μηνών απλήρωτοι, μπροστά στον τερματισμό λειτουργίας των δομών φιλοξενείας συνιστά παράδειγμα τέτοιας κατάκτησης.
Καλούμε όλους τους συνάδελφους να αντισταθούν στην πολιτική που γεννά προσφυγιά, ανεργία και θέλει τους εργαζόμενους φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Να παλέψουν ενάντια στη λογική συμφερόντων των Μ.Κ.Ο. για τις οποίες πρόσφυγες και εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι. 


Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήναςκαι στην Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων των ΜΚΟ.


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1/5, 10:30 πμ, ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

(Προσυγκέντρωση του σωματείου, 9:30 πμ, πλατεία Κάνιγγος)