ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ|| 10 Ιούνη Απεργούμε!Δεν θα επιτρέψουμε τη λεηλασία των ζωών μας!

 

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, 9:30πμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Απαιτούμε:

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ 8ΩΡΟ, ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

7ΩΡΟ – 5ΗΜΕΡΟ – 35ΩΡΟ

Συνάδελφοι,

ο κλάδος της έρευνας αγοράς χρησιμοποιήθηκε από νωρίς, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως πειραματικό εργαστήριο για την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Το καθεστώς εργασίας με σύμβαση έργου, το μπλοκάκι και πρόσφατα με τον τίτλο κτήσης μας στέρησε από την αρχή κάθε εργασιακό δικαίωμα όπως: δικαίωμα άδειας ασθενείας, λοχείας, ανατροφής τέκνων, δώρα Χριστούγεννων και Πάσχα, επιδόματα αδείας, κανονική ασφάλιση. Μας στέρησε το κανονικό ωράριο εργασίας, την ασφάλεια μιας σταθερής και κανονικά αμειβόμενης δουλειάς. Πρόσφατα προστέθηκε και η μη λήψη του επιδόματος αναστολής εργασίας στην περίοδο των λοκντάουν, που για πολλούς από εμάς έθεσε την επιβίωσή μας σε κίνδυνο.

  Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, εκμεταλλευόμενο τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις συνεργατικές πλατφόρμες (βλέπε π.χ. Wolt, Uber), φέρνει τη νομιμοποίηση και παγίωση της κατάστασης αυτής στον κλάδο της έρευνας αγοράς. Με βάση αυτό, οι εργαζόμενοι σε αυτές θεωρούνται ελεύθεροι συνεργάτες, δουλεύουν χωρίς ασφάλιση και φυσικά χωρίς κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα. Με βάση την περιστασιακότητα της εργασίας που υποκρύπτει ο τίτλος κτήσης, δίνεται η δυνατότητα και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων να λειτουργήσουν ως συνεργατικές πλατφόρμες, αποδεσμεύοντας τις από κάθε υποχρέωση απέναντι στον ερευνητή.

Αναλυτικότερα:

1. Οι ερευνητές θα θεωρούνται και με τη βούλα πλέον ως ιδιώτες συνεργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα ασφαλιστικής κάλυψης.

2. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απαλλάσσονται τόσο από την υποχρέωση ασφάλισης των ερευνητών όσο και από την υποχρέωση απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους με τίτλο κτήσης.

3. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απαλλάσσονται από την υποχρέωση κάλυψης των δαπανών για ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, καθώς και των δαπανών για κλήσεις και ιντερνέτ για τους εργαζομένους κατ’ οίκον.

4. Ο ερευνητής μένει ακάλυπτος σε θέματα νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, με κίνδυνο να επωμιστεί μηνύσεις και πρόστιμα.

5. Τα προσωπικά δεδομένα του ερευνητή τίθενται σε κίνδυνο αφού θα εκτελεί το έργο με αποκλειστικά δική του ευθύνη για τα μέτρα προστασίας και με οικιακό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό

6. Ο ερευνητής χάνει κάθε δικαίωμα για τη διεκδίκηση πρόσληψής του με κανονική σύμβαση εργασίας, όπως είχε το δικαίωμα να κάνει αν είχε εργαστεί με σύμβαση έργου επί εννέα μήνες.

Δεν θα επιτρέψουμε τη λεηλασία των ζωών μας!

Διεκδικούμε:

* Κατάργηση του τίτλου κτήσης και του Τ.Π.Υ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και πλήρη εργασιακά δικαιώματα (δώρα, επιδόματα, πληρωμένες άδειες, πληρωμένες υπερωρίες).

* Εξασφάλιση όρων και συνθηκών για την επιστροφή μας στους χώρους εργασίας. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας με πρόσχημα την πανδημία.

• Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα που θέλει να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση.

• Να καταργηθεί η αντεργατική νομοθεσία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι διατάξεις που αφορούν τον εργάσιμο χρόνο, τις εργασιακές σχέσεις, τα συλλογικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα μας.