Απεργούμε όλοι την Παρασκευή 1η Μάη! – Συμμετέχουμε στη μέρα δράσης την Τρίτη 28 Απρίλη

Η Πρωτομαγιά του 2020 μας βρίσκει  αντιμέτωπους με τις συνέπειες της πανδημίας και κυρίως με  τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στα συστήματα υγείας όλων των χωρών, όπου η Υγεία είναι εμπόρευμα. Σε αυτή τη συγκυρία, που η τάξη μας μετράει χιλιάδες νεκρούς παγκοσμίως,  φανερώνονται ξανά τα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος, ότι ο εχθρός είναι ορατός και είναι ο καπιταλισμός.

Οι εξελίξεις αυτές, που συνοδεύονται από ένα προπαγανδιστικό μπαράζ περί «ατομικής ευθύνης», κοινής προσπάθειας όλων και παρουσίασης της πανδημίας ως αταξικής από κυβέρνηση, εργοδοσία, την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τα ΜΜΕ,  επιβεβαιώνουν  μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πως κάθε άλλο παρά αταξική είναι.

Χιλιάδες συνάδελφοι έχουν απολυθεί, είναι σε αναστολή σύμβασης, εκ περιτροπής εργασία, δεν τους έχει δοθεί το δώρο του Πάσχα, μένουν απλήρωτοι, χιλιάδες άλλοι είναι άνεργοι δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίδομα. Ακόμα και όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για επιδόματα σε όσους πλήττονται ούτε δίνονται σε όλους ούτε είναι αρκετά για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες.

Αντί να γίνουν προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν νοσοκομεία και μονάδες υγείας, που υπάρχουν ήδη και όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια τα έκλειναν κατά δεκάδες για να μειώσουν το «κόστος», η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στους εργοδότες και κουνά προκλητικά το δάχτυλο σε όσους αγωνίζονται.

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, νομοθετήθηκαν και συνεχίζουν να νομοθετούνται από την κυβέρνηση μια σειρά μέτρα για να σωθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τη δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων, την αναβολή καταβολής εισφορών και ΦΠΑ, τη χρηματοδότηση με κρατικό χρήμα των μεγαλοεπιχειρηματιών, τη δυνατότητα μη έγκαιρης καταβολής του δώρου Πάσχα, μέχρι και τη δυνατότητα να λειτουργούν για 6 μήνες με το 50% του προσωπικού τους, γλιτώνοντας έτσι το 50% των μισθών. Παίρνουν μέτρα καταστολής σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος που ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμοι να τα εφαρμόσουν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά το μέγεθος και τη διάρκεια της μόνιμης αντεργατικής πολιτικής κυβερνήσεων και εργοδοτών. Έχουμε πλέον μεγάλη πείρα από τα χρόνια της πρόσφατης καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων.  Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και οι προτάσεις του ΣΕΒ, συνθέτουν το σκηνικό που προετοιμάζεται στους χώρους δουλειάς για την επόμενη μέρα.

Πληρώσαμε πολλά! Να μην πληρώσουμε ξανά! Να μην επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, το ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης!

Συνεχίζουμε με ψηλά τη γροθιά στην πανελλαδική ημέρα δράσης στις 28 Απρίλη στους χώρους δουλειάς, σε συνέχεια αυτών στις 7 & 15 Απρίλη.

Σε συνθήκες πανδημίας δεν ξεχνάμε και τιμάμε με απεργία την αιματοβαμμένη 1η Μάη, την μέρα της εργατικής τάξης, καθορίζουμε στόχους για την  ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ενάντια στην επίθεση εργοδοσίας, κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου. Ενώνουμε τη δύναμη και τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλων των χωρών στην παγκόσμια απεργία της 1ης Μάη, απαιτώντας ένα καλύτερο αύριο. Με σύνθημα: «Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός – Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός».

Απεργούμε και τιμούμε τους εργάτες όλου του κόσμου, που έδωσαν την ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης μας, όπως οι εργάτες του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης του 1936, οι 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές αγωνιστές από τους φασίστες Γερμανούς την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που ζούμε και προκαλεί την ανεργία, τη φτώχια, τους πολέμους, την μετανάστευση, την προσφυγιά.

Συνεχίζουμε για να γίνει πράξη η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, να σπάσουμε τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ο πλούτος που παράγουμε να περάσει στα χέρια μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων των ΠΝΠ εδώ και τώρα.
  • Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου – Καμία απόλυση!
  • Να μην χρεωθούν ως κανονική άδεια οι μέρες σε καραντίνα ή οι άδειες των ευπαθών συναδέλφων!
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, ωράρια, παροχές)!
  • Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • Ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και υποδομές
  • Άμεση χορήγηση του έκτακτου επιδόματος σε όσους εργάζονται με συμβάσεις έργου/τίτλο κτήσης
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους