Να ανανεωθούν τώρα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην MM Publications

Από τις αρχές Απρίλη, τα στελέχη στις εταιρίες του Ομίλου της ΜΜ Publications ενημερώνουν εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ότι υπάρχει η σκέψη να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εργαζομένων τους έχουν ήδη ενημερώσει ότι δεν θα ανανεωθούν!

Για να τους καθησυχάσουν μάλιστα, τους ενημερώνουν ότι πρέπει να κάνουν υπομονή και να είναι παραγωγικοί τις τελευταίες μέρες τους στην δουλειά, γιατί ενδεχομένως θα τους ξαναχρειαστούν όταν κι εάν «ανοίξουν» οι αγορές στις περίπου 100 χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Η εργοδοσία είχε το θράσος να παρουσιάσει στους εργαζόμενους την εμπρόθεσμη καταβολή του δώρου Πάσχα ως ευγενική χορηγία του Ομίλου για την προσφορά τους!

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι εργαζόμενοι πάνω από έναν χρόνο στις εταιρίες, όπου η ανανέωση της σύμβασης σε αορίστου χρόνου παρουσιάζονταν περίπου ως τυπική διαδικασία, λόγω των μεγάλων «αναγκών» του Ομίλου.

Ταυτόχρονα, αριστερά και δεξιά, στελέχη του Ομίλου προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με το ενδεχόμενο νέων απολύσεων ή κλεισίματος κάποιων από τις 7 εταιρίες, εάν δεν έρθουν παραγγελίες!

Αφού προχώρησαν σε υποχρεωτική άδεια σε κάποιους συναδέλφους, τώρα θέλουν να προχωρήσουν σε επέκταση των υποχρεωτικών αδειών, σε όσους έχουν πάνω από 15 ημέρες υπόλοιπο!  Επιπλέον, σε περιπτώσεις εργαζομένων που έμειναν στο σπίτι λόγω καραντίνας ή επειδή ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κάποιες από τις ημέρες χρεώθηκαν ως κανονική άδεια! Ενημερώνουμε ότι αυτό που ορίζεται είναι ξεκάθαρο! Η αποχή τους από την εργασία είναι για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι μέρες αυτές πληρώνονται κανονικά από τον εργοδότη! Είπαν ευθαρσώς σε όσους βγήκαν σε άδεια, ότι μπορεί να είναι σε άδεια αλλά αν χρειαστεί να δουλέψουν θα πρέπει να το κάνουν κανονικά. Για τα μέτρα υγιεινής στους χώρους, η εργοδοσία έδωσε την καθαριότητα της αποθήκης στο Κορωπί σε εργολαβία και αυτό μόνο για 2 φορές την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες καθαρίζουν οι συνάδελφοι!

Είναι ο ίδιος Όμιλος που και μέσα στην περίοδο της κρίσης γιγαντώθηκε με κέρδη και άνοιγμα σε νέες αγορές, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, μέσα από την δουλειά εκατοντάδων κακοπληρωμένων συναδέλφων.

Σε ποιους τα λέει; Στους εργαζόμενους που δουλεύουν χρόνια με μισθούς που δεν καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες, στους εργαζόμενους της αποθήκης που εργάζονταν χωρίς θέρμανση & η εργοδοσία αποφάσισε να αγοράσει ισοθερμικά(!), στους εργαζόμενους ενός & δύο χρόνων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε εργαζόμενους με χιλιάδες ώρες απλήρωτες υπερωρίες! Αυτά είναι τα κέρδη τους! Τώρα μας καλούν να «βάλουμε πλάτη» μπροστά στον κίνδυνο να μειωθούν!

Εμείς απαντάμε: Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Είναι δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν να φορτώσουν τα βάρη της νέας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Έχουμε πλούσια πείρα από την στάση των εκδοτικών οίκων και συνολικά των εμπορικών επιχειρήσεων την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης, αλλά και μέσα στην πανδημία. Αξιοποιούν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στην πανδημία, αλλά και με τις δυνατότητες που τους έχουν δώσει οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε πολλά βιβλιοπωλεία & εκδοτικούς έχουμε ήδη αναστολές συμβάσεων, «εκ περιτροπής» εργασία, έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής κι εντατικοποίηση σε αποθήκες κα.

Έχουμε πείρα από το γεγονός ότι η εργοδοσία αρχικά χτυπάει τους πιο ευάλωτους, όπως είναι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, για να γενικεύσει την επίθεση στη συνέχεια ώστε να εξασφαλίσει τα κέρδη της!

Έχουμε όμως και σημερινή πείρα! Εκεί που η εργοδοσία μαζεύτηκε όταν βρήκε απέναντι της τους εργαζόμενους ενωμένους, με αιτήματα που καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες. Όπως αυτές τις μέρες στα Νοσοκομεία και στα Σουπερμάρκετ, όπου δίνεται ένας τέτοιος αγώνας! Για την υγεία και την ζωή του λαού!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΤΩΡΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ!

Ξεκαθαρίζουμε στην εργοδοσία ότι δεν θα μείνουμε αμέτοχοι! Η αγωνία μας για το παρόν & το μέλλον να μετατραπεί σε αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Κανείς μόνος του στην ολομέτωπη επίθεση, τώρα απαιτείται όσοι ποτέ να οργανωθούμε στα κλαδικά Σωματεία.  Να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στις 28 Απρίλη, ημέρα δράσης των Σωματείων, και στην 1η Μάη! Δυναμώνουμε τη φωνή και τη διεκδίκηση μας για να μη χάσει κανείς την δουλειά του, τα δικαιώματά του:

  • Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου – Καμία απόλυση!
  • Να μην χρεωθούν ως κανονική άδεια οι μέρες σε καραντίνα ή οι άδειες των ευπαθών συναδέλφων!
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, ωράρια, παροχές)!
  • Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους, ιδιαίτερα στις αποθήκες! Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και αυτή να μην είναι ευθύνη των συναδέλφων!

Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δοκιμασία με αλληλεγγύη, οργάνωση & διεκδίκηση, για να μην μπουν τα δικαιώματα μας σε καραντίνα! Γινόμαστε μέλη στα  σωματεία μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΒΙΒΛΙΟ
του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας & του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

Επικοινωνία με την ΕΑ εργαζομένων στο Βιβλίο  Τηλ: 6948330003 epitropivivlio@gmail.com