Απεργία 1η Μάη 2023: Οι ζωές μας, τα κέρδη τους!

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, την ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΜΑΗ, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, στις 11:00πμ

Προσυγκέντρωση του Σωματείου: Πλατεία Κάνιγγος, 10.00πμ

8 και 16 Μαρτίου απεργήσαμε μαζικά, καταδικάζοντας την κρατική δολοφονία 57 συνανθρώπων μας. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι της συσσωρευμένης οργής μας για την κατάσταση που ζούμε καθημερινά εμείς και οι οικογένειες μας. Απο το έγκλημα στα Τέμπη, τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, την ακρίβεια που εξανεμίζει το μισθό μας, τους χιλιάδες πλειστηριασμούς μέχρι και την κρατική καταστολή, κοινός παρονομαστής είναι η προστασία και η διεύρυνση των κερδών μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της ζωής και των αναγκών μας.

“Τα κέρδη τους, οι ζωές μας,” είναι το επιστέγασμα των συνθηματων που δόνησαν την Αθήνα και φωνάξαμε χιλιάδες στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι η λογική έκφραση και απάντηση στην ερώτηση ποιος ωφελείται από την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος, υγείας, του νερού, του ηλεκτρικού, των υποδομών, των μεταφορών, των επικοινωνιών.

Πληρώνουμε επιπλέον την κερδοφορία των ομίλων είτε με την αβάσταχτη φορολογία σε είδη πρώτης ανάγκης είτε με το ίδιο μας το αίμα. Τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, οι ασθένειες από την εξάντληση που προκαλεί η πίεση στη δουλειά έρχονται να συμπληρώσουν τη φριχτή εικόνα των Τεμπών.

Αυτή είναι η “σταθερότητα” και η “κανονικότητα”, την οποία θέλει να διαφυλάξει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στα κυβερνητικά σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών, επικαλούμενοι όλοι τους τον μπαμπούλα της “ακυβερνησίας”.

Τι σημαίνει σταθερές κυβερνήσεις, μονοκομματικές, αυτοδύναμες, ή συνεργασίας είναι ένα σήριαλ που παρακολουθούμε την τελευταία 15ετια, με πρωταγωνιστές τα κόμματα που ορκίζονται στην ανάπτυξη για τους λίγους, ακόμα και τα λεγόμενα “μικρά κόμματα”, που υπήρξαν διαχρονικά πρόθυμοι κομπάρσοι αυτής της πολιτικής και συμπληρώματα μιας χρήσης σε κυβερνήσεις για να εξαφανιστούν στη συνέχεια από τον χάρτη. Απόλυτος νόμος για όλους τους είναι το κέρδος και η εκμετάλλευση μας. Για αυτό δεν έχουν καμία δυσκολία να ψηφίζουν και να διατηρούν ο ένας τους νόμους του άλλου.

Είναι αυτοί οι νόμοι που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε τόπους μαρτυρίου, με υπογραφή της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όσοι εργαζόμαστε σε τηλεφωνικά κέντρα, security, είδαμε το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών, της ενοικιαζόμενης εργασίας, όχι μόνο να παραμείνει αλλά και να επεκτείνεται. Στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, η δουλειά με το κομμάτι, η ανασφάλιστη εργασία, η τηλεργασία έχουν γίνει καθεστώς. Βλέπουμε στην πράξη ποια είναι η κατάληξη της παραχώρησης δομών υγείας και πρόνοιας στους εργολάβους των ΜΚΟ, με απολύσεις, ελλείψεις στις υποδομές, απληρωσιά, συμβάσεις λάστιχο και ακανόνιστα ωράρια. Στα κέντρα αισθητικής, η δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα έχει παγιωθεί ως αποτέλεσμα των νόμων που καταργούν την αργία της Κυριακής. Κορωνίδα όλων αποτελεί η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, η μείωση του πραγματικού μισθού σε επίπεδα πείνας και η αντικατάσταση του με το αίσχος των voucher και pass.

Η 1η Μάη του 2023 βρίσκει τους λαούς της Ευρώπης στους δρόμους του αγώνα. Από τις συγκλονιστικές σε μαζικότητα και μαχητικότητα απεργίες στην Γαλλία, από την Γερμανία μέχρι την Βρετανία και αλλού, η εργατική τάξη δείχνει ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο μέρα τιμής και μνήμης. Μαζί με τους αγώνες μας στην χώρα μας, φέρνουν  στο προσκήνιο τη μοναδική αλήθεια που προκύπτει από την ιστορία,  από τους αγώνες των εργατών του Σικάγο για το 8ωρο μέχρι και σήμερα. Ο δρόμος που οδηγεί σε μια ζωή με δικαιώματα, ανθρώπινη, χωρίς εκμετάλλευση, με ασφάλεια και πραγματική σταθερότητα για εμάς και τα παιδιά μας, περνάει αναπόφευκτα από τη σύγκρουση με κυβερνήσεις, επιχειρηματικούς ομίλους, την οριστική ρήξη με το σύστημα των κερδών για τους λίγους και της φτώχειας για εμάς, τους πολλούς.

Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε διαχειριστή των συμφερόντων των εκμεταλλευτών μας, απέναντι στους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτό είναι το πραγματικά αντισυστημικό και προοδευτικό στις μέρες μας. Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο πρέπει να δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για 7ωρο-5ημερο-35ωρο, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Βαδίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο!

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!