Ψήφισμα στήριξης για τη δικαστική διαμάχη συναδέλφισσας με τη ΜΚΟ PRAKSIS

Στις 25/11/2021, εκδικάζεται η υπόθεση συναδέλφισσας από τη ΜΚΟ PRAKSIS, η οποία απολύθηκε το 2020. Η συναδέλφισσα εργαζόταν σε προγράμματα της ΜΚΟ από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2020.

Το διάστημα αυτό εργαζόταν με το απαράδεκτο καθεστώς με μπλοκάκι, το οποίο το Σωματείο μας έχει εδώ και χρόνια καταγγείλει και αποτελεί πάγια τακτική των ΜΚΟ με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό δεν συμβαίνει φυσικά τυχαία. Με την τακτική αυτή οι εργοδότες απαλλάσσονται από την καταβολή υπερωριών, δώρων και επιδομάτων, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν ουσιαστικά σαν μισθωτοί, αφού έχουν σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα και παρουσία στον χώρο εργασίας τους.

Τον Ιανουάριο του 2020 η συναδέλφισσα απολύθηκε «προφορικά», αφού μετά από εντολή της Διοίκησης της απαγορεύτηκε η είσοδος στον χώρο εργασίας της, χωρίς να έχει προηγηθεί λήξη σύμβασης ή απόλυση. Η ΜΚΟ δεν τις κατέβαλλε την αποζημίωση με το επιχείρημα ότι εργαζόταν με μπλοκάκι. Στο διάστημα της εργασίας της η ΜΚΟ την απασχολούσε σε διαφορετική δομή από αυτή που εργαζόταν σταθερά με την κλασσική δικαιολογία της «κάλυψής κενών». Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι στις ΜΚΟ, αφού έτσι οι Διοικήσεις μπαλώνουν τα κενά στα υποστελεχωμένα προγράμματα που τρέχουν, κάνοντας τους «μπαλάκι» από τη μία δομή στην άλλη. Σαν να μην αρκούν όλα αυτά, η συναδέλφισσα αντιμετώπισε αυταρχικές και βίαιες συμπεριφορές εκ μέρους της Διοίκησης, όταν ζήτησε να μάθει πότε θα επιστρέψει στον αρχικό χώρο εργασίας της.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα στις ΜΚΟ, εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα της συναδέλφισσας και απαιτούμε την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεων της. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στις ΜΚΟ να οργανωθούν στο Σωματείο και διεκδικήσουν δουλειά και ζωή με δικαιώματα.