Για τις απολύσεις στη ΜΚΟ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ

Από το καλοκαίρι η ΜΚΟ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ έχει ξεκινήσει το κλείσιμο προγραμμάτων και την αντίστοιχη μείωση προσωπικού.

Η αρχή έγινε με το τμήμα της Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, από το οποίο απολύθηκαν 80 συνάδελφοι. Ελάχιστοι από αυτούς τραβήχτηκαν σε άλλα προγράμματα. Φυσικά η ΜΚΟ, κατά την πάγια τακτική όλων πια των ΜΚΟ, έριξε την ευθύνη στο Υπουργείο, γιατί δεν προχώρησε το πρόγραμμα της Επιτροπείας, το οποίο θεωρητικά έχει περάσει στην ευθύνη του από τον Ιούνιο του 2018. Οι εργαζόμενοι όμως δεν ξεχνούν, πως αυτοί που σήμερα οι ΜΚΟ «κατηγορούν», δηλαδή τα Υπουργεία, ήταν μέχρι χθες οι εταίροι τους στη διαχείριση του προσφυγικού. Ούτε ανέχονται πλέον να γίνονται παιχνίδι στα χέρια εργοδοτών, χρηματοδοτών και κυβερνήσεων.

Οι συνάδελφοι της ΜΕΤΑΔΡΑΣΗΣ σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως «Η κατάσταση των τελευταίων μηνών αποδεικνύει πως η Μετάδραση δεν απέχει καθόλου από τις πρακτικές που ακολουθούν επιχειρήσεις και πολυεθνικές. Σε διαφορετικά τμήματα έχει ανακοινωθεί πως ο αριθμός των ατόμων που θα απολυθεί ξεπερνά τα 120 άτομα, δημιουργώντας συνθήκες τρομοκρατίας για  εργαζόμενες/ους, για το ποιος μπορεί να χάσει τη δουλεία του στη συνέχεια».

Συνεχίζουν τονίζοντας ότι «οι νέες απολύσεις – κατόπιν προειδοποίησης – συνοδεύονταν από αποζημιώσεις που παρουσιάστηκαν ως ευγενική παροχή της Μ.Κ.Ο. Ξεκαθαρίζουμε πως η αποζημίωση είναι υποχρέωση των εργοδοτών.  Η ενημέρωση δε, συμβαίνει για να μειωθεί η αποζημίωση στο μισό. Στις απολύσεις αυτές εντάσσονται και εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει τριετίες στη Μετάδραση με σκοπό να χάσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές. Μικρό ποσοστό αυτών, θα επαναπροσληφθεί με νέες «μηνιαίες» συμβάσεις εργασίας. Το συμπέρασμα: Απόλυση ή Απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων.»

Πλέον, όσοι έχουν απομείνει γίνονται λάστιχο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των προσφύγων. «…καλούνται να ανταπεξέλθουν είτε σε αρμοδιότητες που δεν άπτονται της επαγγελματικής ιδιότητας με την οποία προσλήφθηκαν και να καλύψουν τα κενά των ανθρώπων που απολύθηκαν….κάποια από αυτά τα κενά καλύπτονται εκτός ωραρίου εργασίας. Ουσιαστικά όμως δεν καλύπτεται όλο το φάσμα των αναγκών των επωφελούμενων και η τακτική εναλλαγή προσωπικού τους προσθέτει επιπλέον ανασφάλεια στην ήδη βεβαρυμμένη κατάστασή τους. Βέβαια οι ανάγκες των εργαζομένων δεν ένοιαξαν ποτέ την Μετάδραση, όπως και οι ανάγκες των εξυπηρετούμενων -που έρχονται  σε δεύτερη μοίρα-, αλλά είναι πάντα χρήσιμες για την προσέλκυση πιθανών νέων χρηματοδοτήσεων. Απορίας άξιο λοιπόν είναι αν τελικά η ΜΕΤΑδραση προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσο μάλλον τα εργασιακά.»

Οι εργαζόμενοι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουμε  πλέον την πείρα πως όσο παραμένουμε ανοργάνωτοι, οι διοικήσεις των ΜΚΟ θα μας αντιμετωπίζουν όπως οποιοσδήποτε άλλος εργοδότης, σαν ευέλικτο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ εκφράζουμε τη στήριξή μας στον αγώνα των συναδέλφων της ΜΚΟ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ.

Απευθύνουμε κάλεσμα στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους  στις ΜΚΟ, να πλαισιώσουν την Επιτροπή Αγώνα, να οργανωθούν στο Σωματείο και να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές του. Δυναμώνουμε την οργάνωση και τους αγώνες μας, μαζικοποιούμε το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Μέσα από το Σωματείο μας να αγωνιστούμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας για εμάς, για καλύτερες συνθήκες ζωής για πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Ψηφίζουμε κάθε μέρα

από 28 Νοέμβρη έως 5 Δεκέμβρη

Δευτέρα έως Παρασκευή: 14:00 με 20:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 με 18:00

στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνης, 3ος όροφος