Άμεσα μέτρα προστασίας από το νέο κύμα χιονοπτώσεων

Συνάδελφοι, οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες εξαιτίας της κακοκαιρίας και του χιονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και στην Αττική.

Με νωπές τις μνήμες από τον περσινό χιονιά ξαναλέμε «Μόνο μέλημα η προστασία της υγείας και της ασφάλεια μας!»

Ένα χρόνο πριν το σωματείο δέχτηκε βροχή καταγγελιών για περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αποφασιστικά και έγκαιρα η παρέμβασή μας ήταν αυτή που έβαλε φρένο σε δεκάδες επιχειρήσεις ώστε να μην κινδυνέψει κανένας συνάδελφος.

Συνάδελφοι, δεν περιμένουμε καμιά εταιρική ανακοίνωση ή κυβερνητική οδηγία! Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να φύγει κάποιος συνάδελφος από το σπίτι του με ασφάλεια,  λόγω ύπαρξης χιονιού ή πάγου, δεν είναι υποχρεωμένος να πάει για δουλειά.

Δε δεχόμαστε να μας επιβάλλουν κανονική άδεια ή αλλαγή/επέκταση ωραρίου ή μετακίνηση ρεπό.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ευθύνη του εργαζόμενου και το μεροκάματο καταβάλλεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Το χιόνι, οι χαμηλές θερμοκρασίας, ο πάγος στους δρόμους διαμορφώνουν πολύ δύσκολες συνθήκες για να εργαστεί κάποιος σε εξωτερικούς χώρους.

Κύριο μέλημα μας, καθημερινά, πρέπει να είναι να επιστρέψουμε σπίτι μας ασφαλείς. Στις μέρες της κακοκαιρίας αυτό αποτελεί το μόνο μέλημα. Δεν κυνηγάμε κανένα στόχο, δεν ασχολούμαστε με τους δείκτες παραγωγικότητας. Κάνουμε όσα μπορούμε με ασφάλεια, αν μπορούμε. Δεν ρισκάρουμε το παραμικρό για κανένα λόγο. Ακόμα και αν δουλεύουμε με τηλεργασία,  οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα δεν είναι δική μας ευθύνη! Δεν αποδεχόμαστε καμία προσπάθεια καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς όσον αφορά τα δικαιώματα και την υγεία – ασφάλεια των εργαζόμενων, με εργαζόμενους να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή να σακατευτούν από εργατικά ατυχήματα εξαιτίας των διαχρονικών κυβερνητικών πολιτικών που βάζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων πάνω από τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας

Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας στην ενέργεια και στα είδη πρώτης λαϊκής ανάγκης.

Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό να πεθαίνουν άνθρωποι στα σπίτια τους στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, δε γίνεται να σκέφτονται και να προβληματίζονται χιλιάδες εργατικές οικογένειες για το αν θα ανάψουν τη σόμπα, το κλιματιστικό, αν θα ανοίξουν το φυσικό αέριο ή αν θα αγοράσουν πετρέλαιο, με βάση τις κατακόρυφες αυξήσεις που σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα. Δεν μας αρκεί ένα μήνυμα από το «112», απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής μας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, απαιτούμε εδώ και τώρα τις απαραίτητες κρατικές υποδομες και έργα που κάθε χρόνο ξεφεύγουν από τους αντιλαϊκούς κρατικους προϋπολογισμούς όποια και να είναι η κυβέρνση.. Δε δεχόμαστε το 2023, το καλοκαίρι να πνιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε και να παγώνουμε.

Απαιτούμε:

  • Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων.
  • Καμία αυθαίρετη αλλαγή εκ μέρους της εργοδοσίας σε ωράριο ή μετακίνηση ρεπό.
  • Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).
  • Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ακόμα και αν δουλεύουν με τηλεργασία, με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών.
  • Οι συναδελφοί που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή να ισχύει για όλους, με κάθε εργασιακή σχέση, από την πρώτη ημέρα πρόσληψης, καθώς και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.
  • Xορήγηση ειδικής άδειας με κανονικές αποδοχές (που δε θα αφαιρεθεί από τις ετήσιες) στους γονείς που θα χρειαστεί να παραμείνουν σπίτι μαζί με τα παιδιά τους λόγω των προληπτικών μέτρων.
  • Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση, καμιά διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.
  • Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης καθώς και να δοθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους.
  • Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επικοινωνούμε με το σωματείο μας!