Κυβέρνηση και ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ παίζουν στα ζάρια την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων

Σε συνέχεια των χθεσινών εξελίξεων με τα κρούσματα κορονοϊού στη ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ, συνάδελφοι της Δομής καταγγέλλουν τα παρακάτω τραγελαφικά, σε σχέση με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ και της διοίκησης της ΜΚΟ:

Η οδηγία που δόθηκε είναι οι συνάδελφοι, θετικοί και αρνητικοί, να εξακολουθήσουν να εργάζονται στη Δομή. Όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, να συνεχίσουν να εργάζονται με τα παιδιά, σε βάρδιες με τους υπόλοιπους θετικούς εργαζομένους. Θα παραμένουν στον ξενώνα για βάρδιες 48ωρες (κατά την Πολιτική Προστασία) ή 72ωρες (κατά τη διοίκηση της ΜΚΟ)!! Σε ξενώνες που δεν καλύπτουν καν τις στοιχειώδες ανάγκες διαβίωσης των παιδιών, καλούνται να μείνουν και οι εργαζόμενοι.

Μετά το πέρας του 48ωρου θα πιάνουν δουλειά οι αρνητικοί στο τεστ, “τηρώντας τα μέτρα προστασίας”, επίσης για 48 ή για 72 ώρες.

Ποια μέτρα άραγε εννοούν; Αυτά που δεν λήφθηκαν ποτέ με αποτέλεσμα να μεταδοθεί ο ιός σε 30 άτομα;

Η κατεύθυνση της διοίκησης της ΜΚΟ καταλήγει πως εάν το πρόγραμμα δεν βγαίνει, τότε θα αναμειχθούν θετικοί με αρνητικούς, χωρίς να έρχονται σε επαφή, πράγμα φυσικά αδύνατο!

Ουσιαστικά, για ακόμα μια φορά, θα κληθούν εργαζόμενοι ανειδίκευτοι να εξυπηρετούν τα παιδιά, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι και τα παιδιά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως θετικοί στον ιό, αφού έχουν όλοι έρθει σε επαφή μεταξύ τους.

Τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας. Η κυβέρνηση που κουνάει το δάκτυλο στο λαό και τη νεολαία περί «ατομικής ευθύνης», βάζει μαζί με την εργοδοσία τους συναδέλφους να παίξουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Δεν έχουμε απέναντι μας μόνο μια εργοδοσία που δεν υπολογίζει τίποτα, αλλά και μια κυβέρνηση που τους αβαντάρει!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η δική μας «υπεύθυνη στάση» είναι η οργάνωση στο Σωματείο μας, η άμεση ενημέρωση όταν εμφανίζονται νέα κρούσματα στους χώρους δουλειάς, να επιβάλλουμε τα δικά μας «πρωτόκολλα», με βάση την προστασία της ζωής και της υγείας μας.

Άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα φροντίδας των ασυνόδευτων ανηλίκων της Δομής από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς να μπαίνει σε περαιτέρω κίνδυνο η υγεία και η ζωή των παιδιών και εργαζομένων.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ απαιτούν:

 • Άμεση λήψη μέτρων προστασίας από τον ιό με αποκλειστική ευθύνη της        εργοδοσίας.
 • Πρόσληψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις Δομές.
 • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Άμεση ενημέρωση όλων των εργαζόμενων όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.
 • Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας, μέτρα ατομικής προστασίας.
 • Τακτική απολύμανση όλων των χώρων
 • Καμιά δυσμενής αλλαγή στους όρους εργασίας.
 • Καμία απόλυση
 • Για όσο διάστημα διαρκεί η απουσία από τη δουλειά των συναδέλφων που τίθενται σε καραντίνα να διασφαλίζονται πλήρως οι αποδοχές.
 • Ενίσχυση με προσωπικό των ΜΜΜ και αύξηση των δρομολογίων για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
 • Άμεση στελέχωση των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.