ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ: Oυσιαστικά μέτρα προστασίας του προσωπικού και των ανηλίκων από τον κορονοϊό

Σε συνέχεια των εξελίξεων της Δευτέρας 31/08 και τα 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 (12 εργαζόμενοι και 20 ανήλικα προσφυγόπουλα) στη Δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα της ΕΚΠΟΣΠΟ Νόστος (στα οποία έχουν προστεθεί άλλα 2 θετικά κρούσματα εργαζομένων) ως επιτροπή εργαζομένων θέλουμε να καταγγείλουμε τα ακόλουθα:

Από την Δευτέρα 31/08 δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το σχεδιασμό του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας για την λειτουργία της Δομής σε καραντίνα.

Κατόπιν διαμαρτυριών της επιτροπής εργαζομένων η Διοίκηση έστειλε το ακόλουθο ενημερωτικό e-mail την Τρίτη 1/9:

Αξιότιμοι συνεργάτες,

 Οι εργαζόμενοι/ες που έχουν αρνητικό τεστ βρισκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους. Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν παρά μόνον εφόσον υπάρχει εντολή του φορέα κοινοποιημένη στη ΓΓΠΠ και αφορά μετάβαση από και προς τη δομή. Οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση επιφέρει πρόστιμο και διώκεται ποινικά, όπως μας είπαν.”

Αυτό φυσικά δεν το ήξεραν την προηγούμενη μέρα όταν κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους για δουλειά αδιαφορώντας προκλητικά για την υγεία τους και για την κοινωνική (και σε καμία περίπωση ατόμικη) ευθύνη του καθενός απέναντι στους συνανθρώπους του σε συνθήκες πανδημίας.

Επιπλέον, η Διοίκηση της ΜΚΟ προκλητικά έχει παραλείψει να απαντήσει σε επιστολή που εστάλη από την επιτροπή εργαζομένων την Παρασκευή 4/9.

Βέβαια οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε ότι έστειλαν γιατρό στη Δομή να εξετάσει τους ανηλίκους μετά από 10 μέρες(!) και μετά από συλλογική αλλά και προσωπική διεκδίκηση από την επιτροπή εργαζομένων και το επιστημονικό προσωπικό της Δομής. Οφείλουμε ακόμη να τους αναγνωρίσουμε ότι “άφησαν” τους αρνητικούς εργαζόμενους να εργαστούν εξ αποστάσεως, ότι “δεν πίεσαν” τουλάχιστον όχι σωματικά μιας και το ψυχικό βάρος φαίνεται να μην μετράει και πολύ στις μέρες μας (!) τους συμπωματικούς εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασίας τους. Φυσικά τους ασυμπτωματικούς θετικούς τους πίεσαν (!) και κάποιοι αναγκάστηκαν να εργαστούν και να αποχωρίσουν με ΕΚΑΒ από τη Δομή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων εν ώρα εργασίας…

Δυσκολευόμαστε να μην αναφερθούμε επίσης στην ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Nόστου στο Facebook στην οποία με θράσος αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή έλαβαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Φυσικά παρέλειψαν να αναφερθούν στις καταγγελίες των εργαζομένων (τόσο τις τωρινές όσο και τις παλαιότερες στην έναρξη της πανδημίας που προειδοποιούσαν για την κατάσταση που ζούμε σήμερα) και των ίδιων των ανηλίκων που αναρωτιούνται μέρες τώρα γιατί δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη….

Ως επιτροπή εργαζομένων καταγγέλουμε την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων. Τα προσφυγόπουλα και οι εργαζόμενοι εγκαταλήφθηκαν από Κράτος και ΜΚΟ στο έλεος…

Για όλα τα παραπάνω απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ ικανοποίηση των αιτημάτων μας:

  • Μεταφορά των θετικών στον ιό ωφελούμενων σε κάποιο νοσοκομείο ή ξενοδοχείο καραντίνας ούτως ώστε να τους παρασχεθεί σε καθημερινή βάση η αναγκαία φροντίδα από νοσηλευτικό και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Απολυμάνση όλων των χώρων του ξενώνα από ειδικό συνεργείο και καθαρισμός κτιρίου από συνεργείο καθαρισμού.
  • Επαναληπτικά τεστ των αρνητικών ωφελούμενων και εργαζόμενων για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη Δομή μετά τα αποτελέσματα, την προβλεπόμενη καραντίνα και εφόσον ο χώρος πληρεί τις προϋποθέσεις καταλληλότητας (απολύμανση κλπ).
  • Παραμονή όλων των θετικών εργαζόμενων στο σπίτι τους μέχρι να αναρρώσουν πλήρως, να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη περίοδος καραντίνας και να τους γίνει επαναληπτικό τεστ ούτως ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους υγιείς.
  • Τακτικές απολυμάνσεις της Δομής.
  • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι τεστ Covid-19 ανά τακτά χρονικά διαστήματα του προσωπικού και των ωφελούμενων με ευθύνη του εργοδότη.
  • Σταθερό Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό στη Δομή.
  • Δημιουργία δωματιών απομόνωσης σε περίπτωση επανεμφάνισης συμπτωμάτων σε κάποιον/κάποιους ωφελούμενους.
  • Ψυχολογική υποστήριξη ωφελουμένων και εργαζόμενων που νοσούν και ενημέρωση για τον Covid-19 από εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Καταβολή έκτακτου επιδόματος επικινδυνότητας σε όλους τους εργαζόμενους.

Την υγεία και τα όσα εργασιακά δικαιώματα μας έχουν αφήσει οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις -που γεννούν πολέμους, αρρώστιες και “Μ”ΚΟ  για να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία- δεν τα διαπραγματευόμαστε!!!