Παρέμβαση στη DATA POWER για τους εργαζόμενους με τηλεργασία

Μετά από καταγγελίες συναδέλφων στο σωματείο πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην εταιρεία ερευνών Data Power σχετικά με την κάλυψη των εξόδων κλήσεων στους τηλε-εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εταιρεία αφήνει τους συναδέλφους να πληρώνουν από την τσέπη τους τις κλήσεις που πραγματοποιούν από το σπίτι για τις έρευνες. Η εργοδοσία αρνήθηκε το γεγονός, έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι η εταιρεία έχει δεχτεί την επιθυμία (!!!) κάποιων να τηλε-εργάζονται και ότι η ίδια δεν έχει κανένα όφελος από αυτό. Τα οφέλη είναι προφανή, γιατί πέρα από τη μετακύληση των εξόδων στους εργαζόμενους, αυξάνει και τον όγκο όσων εργάζονται στο τηλεφωνικό κέντρο λόγω χωρικών περιορισμών που ισχύουν για τη διάρκεια της πανδημίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους με παρόμοια ζητήματα να έρθουν σε επαφή με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Συνάδελφοι,

Με το νόμο Χατζηδάκη ενισχύεται το αντεργατικό οπλοστάσιο που καταργεί κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών και επιβάλει τη μονιμοποίηση του άθλιου καθεστώτος της τηλεργασίας όπου ο εργαζόμενος είναι 24 ώρες το 24ωρο stand by, ενώ παρά τις διακηρύξεις, τα έξοδα της τηλεργασίας επιβαρύνουν μόνο τον εργαζόμενο. Προστίθεται στις τόσες μορφές ευελιξίας, ενώ προβλέπει ότι θα μπορεί να συνδυάζεται με αυτές. Θέτει σε εφαρμογή την οδηγία της Ε.Ε. που μετατρέπει την τήρηση του ωραρίου από υποχρέωση του εργοδότη σε «ατομικό δικαίωμα» του εργαζομένου στην αποσύνδεση, το οποίο θα πρέπει να το διεκδικεί μόνος του όντας απομονωμένος από τους υπόλοιπους συναδέλφους του, από το σωματείο, από την συνδικαλιστική δράση.

Οι επιπτώσεις στα δικαιώματα, στην δουλειά και στη ζωή μας είναι μεγάλες μετά από 1,5 χρόνο εφαρμογής της τηλε-εργασίας. Τα έξοδα που δήθεν θα γλυτώναμε (μεταφορικά, βενζίνες κλπ), έχουν εκτοξευθεί αφού εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια στοιχεία έχουν φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων αντί να τα αναλάβει αποκλειστικά η εργοδοσία. Η προκλητικότητα των εργοδοτών δεν έχει όρια, αφού ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση από επιχειρηματικούς ομίλους να μειωθούν οι μισθοί για όσους δουλεύουν με τηλεργασία.

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες δημοσκοπήσεων μας έχουμε πικρή πείρα τι σημαίνει «συνεργάτης», δουλειά με μπλοκάκι και σύμβαση έργου. Σημαίνει να φορτωνόμαστε εμείς την ασφάλιση, να μην δικαιούμαστε 13ο και 14ο μισθό, επιδόματα, αποζημιώσεις και άλλα εργασιακά δικαιώματα.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους ερευνητές. Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην εφαρμογή του νόμου- έκτρωμα, στους αντεργατικούς νόμους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο– 5ήμερο- 35ωρο. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου – μη εργάσιμου χρόνου. Το διάλειμμα να συμπεριλαμβάνεται στον εργάσιμο χρόνο. Το ωράριο εργασίας τηρείται με υποχρέωση του εργοδότη, καθορίζεται από ΣΣΕ και το πρόγραμμα εργασίας των εργαζόμενων.

• Επαναφορά της κυριακάτικης αργίας.

• Σύγχρονοι όροι δουλειάς και αμοιβής κατοχυρωμένα με κλαδικές ΣΣΕ. Αυξήσεις στους μισθούς. Όχι στην σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας της εργασίας. Οι όροι της απασχόλησης με τηλεργασία (μισθοί, ωράριο, εργασιακή σχέση, υγεία και ασφάλεια, συνδικαλιστικά δικαιώματα) είναι ακριβώς ίδιοι με όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ και υλοποιούνται για όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως.

• Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός, άλλα πάγια στοιχεία κλπ) να τα αναλάβει αποκλειστικά η εργοδοσία.

• Να είναι υποχρέωση του εργοδότη η τήρηση του ωραρίου, με την άρνηση της πρόσβασης του εργαζόμενου στα αρχεία, στις πλατφόρμες, στις εφαρμογές, με φραγές στο λογισμικό, στα ηλεκτρονικά μηνύματα της επιχείρησης. Καμία όχληση της εργοδοσίας πριν και μετά τη λήξη του ωραρίου, κατά την διάρκεια νόμιμων αδειών και κατά την διάρκεια των ρεπό των εργαζόμενων.

• Να μην περάσουν: η καταστολή, τα σχέδια για την αλλαγή στις εργατικές και συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, o περιορισμός της δράσης των συνδικάτων, του εργατικού λαϊκού κινήματος.

• Να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, με υποχρέωση της εργοδοσίας να εξασφαλιστούν όλες οι κατάλληλες συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

Απάντηση μας η οργάνωση και συσπείρωση στα Σωματεία μας. Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων.

Απάντηση μας η οργάνωση και συσπείρωση στα Σωματεία μας. Οργανώνουμε την
αντεπίθεσή μας για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων.

Καλούμε τους συναδέλφους στην έρευνα και τις δημοσκοπήσεις σε συμμετοχή στην κινητοποίηση των σωματείων ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ – ΕΛΕΠΑ – ΣΕΤΗΠ για τα εργασιακά δικαιώματα και την τηλεργασία.

Όλοι τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα