Επιτροπή Εργαζομένων στις ΜΚΟ| Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων στο ΚΥΤ Διαβατών για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα στις ΜΚΟ εκφράζουν τη στήριξή τους στους εργαζόμενους του ΚΥΤ Διαβατών και στο δίκαιο αίτημά τους για την πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου όλων των εργαζόμενων με προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Για ακόμα μια φορά γίνεται φανερό πως τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορούν τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Από το 2015 η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Τα προγράμματα που υπάρχουν είναι ήδη μακριά από τις ανάγκες των προσφύγων, υποστελεχωμένα και ελλιπέστατα σε σχέση με τον όγκο των ανθρώπων που χρειάζονται υποστήριξη. Προγράμματα ανοίγουν και κλείνουν, με εργαζόμενους να πετιούνται στο δρόμο καθημερινά, να πηγαίνουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

Είναι συνεχές το φαινόμενο ομηρίας των εργαζομένων με κάθε μορφής απασχόληση σε όλα τα πεδία του προσφυγικού. Παρά το γεγονός ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολλοί από εμάς ήδη εδώ και 5 χρόνια, οι συμβάσεις στην πλειοψηφία τους είναι 3μηνες, 6μηνες, ακόμα και μηνιαίες.

Χαρακτηριστική είναι και η συγκεκριμένη περίπτωση των συναδέλφων στο ΚΥΤ Διαβατών, που έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου « η ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών – Οικονομίας και Ανάπτυξης- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών που αφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τροποποιήθηκε και παρατάθηκαν για ένα τετράμηνο οι συμβάσεις των ωφελούμενων. Παρά το γεγονός ότι έχει λήξει όμως η εν λόγω παράταση ήδη από το Μάιο και Ιούνιο, και το Υπουργείο έχει βεβαιώσει την εκ νέου παράταση του προγράμματος, μήνες μετά, αυτή δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να βρίσκονται τόσο καιρό στην ανεργία και σε μία ιδιάζουσα κατάσταση που δεν γνωρίζουν καν αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι.»

Εκφράζουμε τη στήριξη μας στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων και απαιτούμε

• Να σταματήσει ΤΩΡΑ η ομηρία των συναδέλφων του ΟΑΕΔ και να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους

• Να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα