Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΜΚΟ: Κάλεσμα σε σύσκεψη, Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 18:00, Αγίας Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στις ΜΚΟ

Το τελευταίο διάστημα, έρχονται δεκάδες καταγγελίες σχετικά με τα προβλήματα στους χώρους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Κανένα από αυτά δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, καθώς όλοι όσοι εργαζόμαστε στις οργανώσεις, έχουμε γνωρίσει στην πράξη το «ανθρωπιστικό προφίλ» τόσο των διοικήσεων των ΜΚΟ όσο και των κυβερνήσεων που τις ανέχονται και τις επιβραβεύουν για το «έργο» τους.

 Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι αυτό της απλήρωτης εργασίας. Δεκάδες προγράμματα καθυστερούν για μήνες τις πληρωμές των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. Η απάντηση των διοικήσεων απέναντι στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων είναι πως εκείνοι δεν φέρουν καμία ευθύνη καθώς τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί από το Υπουργείο. Αυτό βέβαια δεν αφορά καθόλου εμάς, που καθημερινά πηγαίνουμε στη δουλειά μας και είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ, όπου εργαζόμενοι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί από τον μήνα Ιούλιο και έπειτα, αλλά και η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ με τους εργαζόμενους του προγράμματος ESTIA να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, αφού είναι επίσης απλήρωτοι από τον Ιούλιο. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε προγράμματα της ΜΕΤΑδρασης.

Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών μεγαλώνουν, τα προγράμματα των ΜΚΟ ανοίγουν και κλείνουν, χωρίς φυσικά να είναι γνώμονας για αυτό οι δικές μας ανάγκες ή αυτές του πληθυσμού που εξυπηρετούν. Το καλοκαίρι έκλεισε το πρόγραμμα της Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, το οποίο έχει περάσει στο ΕΚΚΑ από το 2018 και ακόμα δεν έχει αρχίσει να «τρέχει». Και αυτό, την περίοδο που η ίδια η κυβέρνηση προωθεί την ανήλικη εργασία, βάζοντας παιδιά 16 χρονών να δουλεύουν στα ξενοδοχεία. Εδώ, βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι στην ανακοίνωση της ΜΕΤΑδρασης, το πρόβλημα δεν είναι η εργασία των ανηλίκων αλλά «…ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και ποιος θα διασφαλίζει ότι τα ασυνόδευτα παιδιά δεν θα αποτελέσουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης;»! Μάλλον η διοίκηση της ΜΕΤΑδρασης γνωρίζει κάποιο παράλληλο σύμπαν όπου υπάρχουν εργοδότες που δεν εκμεταλλεύονται ενηλίκους ή ανήλικους εργαζόμενους…!

Την ίδια στιγμή που πρόσφυγες και μετανάστες, σπρώχνονται στην αστεγία, με τους εργαζόμενους μάλιστα να καλούνται να τους πετάξουν στο δρόμο, ξενοδοχεία και προγράμματα στέγασης κλείνουν ή μειώνουν τα χωρητικότητα τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον καταυλισμό του Σκαραμαγκά, τον οποίο έκλεισαν, χωρίς καμία μέριμνα για το που θα μεταφερθεί ο κόσμος και με αποτέλεσμα δεκάδες πρόσφυγες να μένουν στον δρόμο. Το ίδιο σκηνικό και με τον ΔΟΜ, που κάνει μπαλάκι τους πρόσφυγες από τους καταυλισμούς στα ξενοδοχεία και το αντίστροφο.

Συνάδελφοι,

Από το 2015 με την μεγάλη έξαρση του προσφυγικού έγινε φανερό πως οι ΜΚΟ ήρθαν για να μείνουν. Φάνηκε επίσης πως οι διοικήσεις τους πρωτοστατούν στην εφαρμογή όλων των κυβερνητικών μέτρων πριν καν αυτά φτάσουν στη Βουλή. Όλοι στις ΜΚΟ ξέρουμε, για παράδειγμα, την «πληρωμή» της υπερωρίας με ρεπό, χρόνια πριν τον νόμο Χατζηδάκη.
Οι ίδιες κυβερνήσεις που έχουν παραδώσει τη διαχείριση του προσφυγικού στις ΜΚΟ, δίνουν εκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζει τις χώρες των θυμάτων και άλλα τόσα στην ΕΕ για να κλείνει τα σύνορά της.

                         Τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν εάν δεν πάρουμε τώρα την κατάσταση στα χέρια μας.

Οι διεκδικήσεις των προηγούμενων χρόνων στον χώρο των ΜΚΟ, αλλά και η πρόσφατη πείρα από άλλους εργασιακούς χώρους, όπως ο αγώνας των συναδέλφων στην E- FOOD και η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αύξηση 4,5% που υπέγραψε το Συνδικάτο Μετάλλου, αποδεικνύουν πως ένας είναι ο δρόμος για να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος μας:

                Μόνο μέσα από τη συλλογική πάλη, μόνο μέσα από τον αγώνα με τα Σωματεία μας, εργοδότες και κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να μας ακούσουν!

                Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι μόνος του στην επίθεση που δεχόμαστε! Ο οργανωμένος αγώνας είναι το όπλο μας!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΚΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/10 στις 18:00
στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Αγίας Φιλοθέης 5β (πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών)