Μέτρα Προστασίας Από Τη Χιονόπτωση Και Το Ψύχος. Δεν αποδεχόμαστε καμία προσπάθεια καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες εξαιτίας της κακοκαιρίας και του χιονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το χιόνι, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο πάγος στους δρόμους διαμορφώνουν πολύ δύσκολες συνθήκες για να εργαστεί κάποιος σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και να φτάσει στον χώρο δουλειάς. .

Μόνο μέλημα η προστασία της υγείας και της ασφάλεια μας!

Κύριο μέλημα κάθε συναδέλφου, καθημερινά, πρέπει να είναι να επιστρέψει σπίτι του ασφαλής. Στις μέρες της κακοκαιρίας αυτό αποτελεί το μόνο μέλημα. Δεν κυνηγάμε κανένα στόχο, δεν ασχολούμαστε με τους δείκτες παραγωγικότητας. Κάνουμε όσα μπορούμε με ασφάλεια, αν μπορούμε. Δεν ρισκάρουμε το παραμικρό για κανένα λόγο. Οι συνάδελφοι που δουλεύουν χρησιμοποιώντας μηχανή είτε θα τους δοθεί από τον εργοδότη αυτοκίνητο είτε δεν θα βγουν για δουλειά. Δε δεχόμαστε να μας επιβάλλουν κανονική άδεια ή αλλαγή ωραρίου ή μετακίνηση ρεπό. Ακόμα και αν δουλεύουμε με τηλεργασία οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα δεν είναι δική μας ευθύνη! Δεν αποδεχόμαστε καμία προσπάθεια καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να φύγει κάποιος εργαζόμενος από το σπίτι του με ασφάλεια λόγω ύπαρξης χιονιού ή πάγου, δεν είναι υποχρεωμένος να πάει για δουλειά.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ευθύνη του εργαζόμενου και το μεροκάματο καταβάλλεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς όσον αφορά τα δικαιώματα και την υγεία – ασφάλεια των εργαζόμενων, με εργαζόμενους να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή να σακατευτούν από εργατικά ατυχήματα. Εξαιτίας και της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ που συνεχίζεται στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες, αυτή της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι εργοδότες έχουν λυμένα τα χέρια τους, για να μη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζόμενων ή να τα λαμβάνουν κατά το δοκούν, πάντα με το βασικό τους κριτήριο που είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας στην ενέργεια, που έχουν προκαλέσει τα «σύγχρονα» επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και η πολιτική που τα στηρίζει στην ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά εργατικά σπίτια να μένουν παγωμένα και μέσα στο χιονιά!

Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό να πεθαίνουν άνθρωποι στα σπίτια τους στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, δε γίνεται να σκέφτονται και να προβληματίζονται χιλιάδες εργατικές οικογένειες για το αν θα ανάψουν τη σόμπα, το κλιματιστικό, αν θα ανοίξουν το φυσικό αέριο ή αν θα αγοράσουν πετρέλαιο, με βάση τις κατακόρυφες αυξήσεις που σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Την τραγική εικόνα των κυβερνητικών ευθυνών συμπληρώνει η κατάσταση στα σχολεία με τις άθλιες κτιριακές υποδομές, τις ελλιπείς εγκαταστάσεις θέρμανσης και τα ακατάλληλα πρωτόκολλα «των ανοιχτών θυρών και παραθύρων» για τον covid, όπου δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να κλείνουν τα σχολεία και να επιβάλουν τηλεκπαίδευση, ενισχύοντας την απίστευτο μπάχαλο που επικρατεί στην εκπαίδευση.

Απαιτούμε:

  • Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων.
  • Καμία αυθαίρετη αλλαγή εκ μέρους της εργοδοσίας σε ωράριο ή μετακίνηση ρεπό.
  • Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ακόμα και αν δουλεύουν με τηλεργασία, με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών.
  • Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, με κάθε εργασιακή σχέση, από την πρώτη ημέρα πρόσληψης, καθώς και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.
  • Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση, καμιά διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.
  • Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης καθώς και να δοθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους. Έκτακτο επίδομα θέρμανσης σε όλους όσοι τηλεργάζονται.
  • Άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για φροντίδα τέκνων και νόσησης εργαζομένων . Άμεση απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας που υποκαθιστά την αναρρωτική άδεια με τηλεργασία.
  • Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επικοινωνούμε με το σωματείο μας!

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας είναι στη διάθεση κάθε συναδέλφου που θα χρειαστεί να αποκρούσει την εργοδοτική αυθαιρεσία για να προστατέψει την ζωή του.