H Praksis Πετάει Στο Δρόμο Απλήρωτους Εργαζόμενους & Προσφυγόπουλα

Δίνουμε δυναμική απάντηση την Τετάρτη 12/12, στις 13:00 κάτω από τα κεντρικά γραφεία της PRAKSIS (Στουρνάρη 57, Αθήνα)
Στις 29 Νοέμβρη η ΜΚΟ PRAKSIS με μία λιτή ανακοίνωση ενημέρωσε τους εργαζόμενους στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ότι προχωράει σε ανάκληση λειτουργίας των δομών σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη από 1/1/2019.

Στη συγκεκριμένη επιστολή αλλά και στις επισκέψεις των στελεχών της PRAKSIS στις δομές φιλοξενίας δεν δόθηκε καμία απάντηση σε σχέση με τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, από τη μια την αποκατάσταση των παιδιών και από την άλλη τη καταβολή των δεδουλευμένων από τον Σεπτέμβριο και μετά.  Φυσικά ούτε λόγος δεν έγινε για την κάλυψη των χαμένων θέσεων εργασίας.

Η PRAKSIS από τη πρώτη στιγμή έως το τέλος συντάχθηκε με το Υπουργείο, βάζοντας στην άκρη παιδιά και εργαζόμενους. Όλο αυτό το διάστημα αρνείται πεισματικά παρά τις πιέσεις των εργαζομένων και του Σωματείου να δημοσιοποιήσει τα προβλήματα των δομών. Επιβεβαιώνει την εκτίμηση που είχαμε κάνει στο παρελθόν, ότι για αυτούς εργαζόμενοι και μετανάστες είναι μια καλή ευκαιρία για χρηματοδοτήσεις και τίποτα παραπάνω από αριθμούς στο χαρτί. Έτσι λοιπόν με μεγάλη ευκολία πετάει στο δρόμο περισσότερους από 140 εργαζόμενους, ενώ δεν λέει κουβέντα για το που θα σταλούν τα 149 παιδιά που φιλοξενούνται στους ξενώνες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποκαλυπτική για το ρόλο των ΜΚΟ, τον illustration και επικοινωνιακό “ανθρωπισμό” που πουλάνε. Διαχρονικές είναι οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που με τις πλάτες τις ΕΕ μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ τις διάφορες ΜΚΟ και τις αφήνουν ασύδοτες για να διαχειρίζονται το προσφυγικό, αντί να δημιουργήσουν κρατικές δομές φιλοξενίας με μόνιμη και σταθερή δουλεία για τους εργαζόμενους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες

Καλούμε τους συναδέλφους να προχωρήσουν σε μαζικές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει έγγραφη δέσμευση από τη μεριά της εργοδοσίας ως προς την καταβολή των δεδουλευμένων μας. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως αν κλείσουν οι ξενώνες και δεν έχουν εξοφληθεί οι εργαζόμενοι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι για πολύ μεγάλο διάστημα μέχρι και να διακυβευθεί η ίδια η καταβολή των δεδουλευμένων.

Ήδη η Επιτροπή μαζί με το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και αρκετούς απλήρωτους συναδέλφους από τις δομές προχώρησαν σε παρέμβαση και καταγγελία, την Δευτέρα 10/12, στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Αθήνα. Ορίστηκε η διενέργεια εργατικής διαφοράς για τις 20 Δεκέμβρη, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα της καταβολής των μισθών. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να προχωρήσουν σε καταγγελίες το επόμενο διάστημα.

Μόνη λύση η συσπείρωση γύρω από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στις ΜΚΟ.

Κανένας να μην μείνει μόνος του!

Όπλο στα χέρια μας η ενότητα και ο αγώνας μέχρι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους μέσα από το σωματείο σε συναδέλφους που λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Δίνουμε δυναμική απάντηση την Τετάρτη 12/12, στις 13:00 κάτω από τα κεντρικά γραφεία της PRAKSIS (Στουρνάρη 57, Αθήνα)

Όλοι μαζί ενωμένοι να απαιτήσουμε :

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας 
  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας
  • Εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ασφαλούς πλαισίου για τα παιδιά