Για τον καύσωνα και τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

Διανύουμε έναν πολυήμερο καύσωνα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, απαγορευτικές για εξωτερικές εργασίες αλλά και για χώρους χωρίς κλιματισμό και ψύξη.

Αρκετοί συνάδελφοι που εργάζονται με τηλεργασια στο σπίτι, είτε δε διαθέτουν κλιματιστικά και τρόπο να διατηρούν δροσερές θερμοκρασίες στα σπίτια τους, είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, έχουν φτάσει καταγγελίες στο σωματείο μας για χώρους δουλειάς που ο κλιματισμός είναι ανεπαρκής να ανταποκριθεί στις αυξημένες θερμοκρασίες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

Οι καιρικές συνθήκες που βιώνουμε κάνουν αδύνατη την εργασία και αποτελούν πηγή σοβαρού κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Οι εργοδότες έχουν στο ακέραιο την ευθύνη να τηρηθούν όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας μας, ιδίως μέσα σε τέτοια καιρικά φαινόμενα και ακραίες συνθήκες. Είναι υπεύθυνοι για την υγεία και την ασφάλεια μας είτε εργαζόμαστε στο σπίτι, είτε στο γραφείο, είτε στην αποθήκη, είτε σε εξωτερικές εργασίες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

  • Άμεσα να ανοίξουν οι χώροι δουλειάς με κλιματισμό ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να προσέρχονται για εργασία, ενώ ταυτόχρονα να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.
  • Να επιβαρυνθεί η εργοδοσία το κόστος των εξόδων που προκύπτει λόγω χρήσης κλιματιστικών ή άλλων μέσων ψύξης για τους συναδέλφους που εργάζονται από το σπίτι.
  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 C. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Δυνατότητα  παραμονής σε δροσερό χώρο, κλιματιζόμενο με καθαρό -δροσερό νερό. 
  • Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους.
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
  • Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Καλούμε τις σωματειακες μας επιτροπές και τα σωματεία του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα και να εξασφαλίσουν με παρεμβάσεις στην εργοδοσία όλα τα απαραίτητα μετρά προστασίας της υγείας των συναδέλφων και να διασφαλίσουν ότι κανένας δεν θα εκτεθεί στις ακραίες συνθήκες του καύσωνα.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγείλουν στο σωματείο ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τον καύσωνα, ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή κανενός συναδέλφου.