Σάββατο 29 Γενάρη, στις 11.30 πμ, στο Σύνταγμα: Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής μας! Για να μην ξαναζήσουμε ότι ζήσαμε!

ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΕΣ!

Η ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

Αίσχος, ντροπή και ξεφτίλα είναι λίγες μόνο από τις λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτό που ζήσαμε με την κακοκαιρία στην Αττική. Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, κυβερνητικά στελέχη ξημεροβραδιάζονταν σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, λίγο ή πολύ προσπαθώντας να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη κακοκαιρία από την …Εποχή των Παγετώνων,  παράλληλα διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Η άθλια κατάσταση των υποδομών ήταν αρκετή για να διαψεύσει για ακόμα μια φορά τις κυβερνητικές κορώνες, με αποτέλεσμα ο υποχρηματοδοτούμενος και υποστελεχομένος κρατικός μηχανισμός και η χρυσοπληρωμένη «ιδιωτική πρωτοβουλία» που διαχειρίζεται τα  οδικά και ηλεκτρικά δίκτυα να καταρρεύσουν με την πρώτη νιφάδα χιονιού.

Το αποτέλεσμα γνωστό σε ένα έργο που έχουμε ξαναδεί. Εγκλωβισμένοι άνθρωποι στους δρόμους και άλλοι στα σπίτια τους χωρίς φαΐ και θέρμανση, το ρεύμα να κόβεται σε χιλιάδες οικογένειες εν μέσω ψύχους και συνάδελφοι να εγκλωβίζονται σε εργασιακούς χώρους! Για αυτές τις εικόνες ντροπής, αιτία είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Έργα σύγχρονα και αναγκαία που έχουμε ανάγκη σήμερα, για να προστατευτούμε και να ζήσουμε με ασφάλεια δεν αποφέρουν τα απαιτούμενα κέρδη και άρα δεν είναι “επιλέξιμα”. Για αυτό κοροϊδεύουν και προσπαθούν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους πίσω από την ατομική ευθύνη και τα μηνύματα του 112.

Η επιχειρηματική δράση θάφτηκε στο χιόνι.  Οι συνέπειες της πολιτικής που υποτάσσει τις ανάγκες μας σε κρίσιμους τομείς (ενέργεια, νερό, μεταφορές, υποδομές) στη λογική του “κόστους – οφέλους” και του κέρδους τις βιώνουμε και είναι οδυνηρά. Αποδεικνύεται ότι το “επιτελικό και ψηφιακό κράτος” τους είναι απόλυτα ικανό και αποτελεσματικό μόνο όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, μόνο όταν οργανώνει την καταστολή απέναντι στο εργατικό κίνημα. Είναι όμως «ανίκανο» και «ανύπαρκτο» όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας και της ζωής μας.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το Σάββατο 29 Γενάρη, στις 11:30, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της ζωής μας, ώστε να σταματήσει να αποτελεί κανόνα το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε!  Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τους εργαζόμενους από την Πάτρα, που καταφθάνουν με κάθε μέσο για να διαδηλώσουν στην Αθήνα!

Διεκδικούμε:

 • Άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό
 • Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους
 • Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες
 • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.
 • Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων.
 • Καμία αυθαίρετη αλλαγή εκ μέρους της εργοδοσίας σε ωράριο ή μετακίνηση ρεπό.
 • Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ακόμα και αν δουλεύουν με τηλεργασία, με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών.
 • Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, με κάθε εργασιακή σχέση, από την πρώτη ημέρα πρόσληψης, καθώς και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.
 • Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση, καμιά διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.
 • Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης καθώς και να δοθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους. Έκτακτο επίδομα θέρμανσης σε όλους όσοι τηλεργάζονται.
 • Άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για φροντίδα τέκνων και νόσησης εργαζομένων . Άμεση απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας που υποκαθιστά την αναρρωτική άδεια με τηλεργασία.
 • Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.