Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων στη ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ

Οι ανακοινώσεις των συναδέλφων στη ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ για τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής και την άμεση καταβολή δεδουλευμένων.

Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων στη ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ

Το 2015 γίναμε μάρτυρες του δράματος της προσφυγιάς και του ξεριζωμού για εκατομμύρια πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες από μία σειρά χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Από τις πρώτες ημέρες αυτού του δράματος εμείς, οι εργαζόμενοι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δουλεύουμε στο προσφυγικό, σηκώσαμε και συνεχίζουμε να σηκώνουμε το βάρος της ανθρώπινης εξαθλίωσης. Με τη συναίνεση των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ε.Ε., οι Μ.Κ.Ο επιχορηγήθηκαν με τεράστια χρηματικά ποσά από το υστέρημα του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της Ευρώπης, ώστε να αναλάβουν δομές μέριμνας & πρόνοιας προσφύγων – μεταναστών που κανονικά θα έπρεπε να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Έκτοτε, εργαζόμαστε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μηνιαίες, τρίμηνες, εξάμηνες) και κατά παράβαση ακόμα και της υπάρχουσας εργατικής νομοθεσίας, απλήρωτοι για μήνες, με απλήρωτες υπερωρίες και αργίες για πολλές ειδικότητες, σε προγράμματα υποστελεχωμένα και σε κτήρια, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών, την ίδια ώρα που οι Μ.Κ.Ο. αποποιούνται κάθε ευθύνη για την κατάσταση, πετώντας το μπαλάκι στο κράτος.

Στις συνθήκες αυτές, πέρα από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, μία κατάσταση που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021 και συνεχίζεται έως τώρα (τη δεδομένη χρονική στιγμή διανύουμε τον τέταρτο μήνα απλήρωτοι), καθώς και τις εκδικητικές μη ανανεώσεις συμβάσεων, βρισκόμαστε και αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, σε ρεύμα, πετρέλαιο & φυσικό αέριο.

Για εμάς τους εργαζόμενους, η πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα συνδέεται άρρηκτα με τη διεκδίκηση και εξασφάλιση καλύτερων όρων διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες. Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποφασίσαμε τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής των εργαζομένων στη ΜΚΟ «Κοινωνικό ΕΚΑΒ» και καλούμε τους συναδέλφους μας σε συμπόρευση για την άμεση επίλυση των αιτημάτων μας.

Καλούμε κάθε φορέα και Σωματείο, όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στις δομές πρόνοιας & φροντίδας προσφύγων και μεταναστών, να πάρουν θέση σήμερα. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να δημοσιεύσουν το παρόν Δελτίο Τύπου και τη συνοδευτική ανακοίνωση, ώστε να ξεκινήσει μία εποικοδομητική συζήτηση για το μέλλον όλων μας.

————————————————————————————————————————————–

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων

Κανένας εφησυχασμός

Το 2015 γίναμε μάρτυρες του δράματος της προσφυγιάς και του ξεριζωμού για εκατομμύρια πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες από μία σειρά χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Χώρες και περιοχές, που είτε δέχτηκαν ένοπλη εισβολή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είτε αποσταθεροποιήθηκαν οικονομικά και πολιτικά για να αλλάξουν, ως κρατικές οντότητες, σφαίρα επιρροής. Προηγήθηκαν οι ανατροπές και οι ένοπλες συγκρούσεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης».

Από τις πρώτες ημέρες αυτού του δράματος εμείς, οι εργαζόμενοι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δουλεύουμε στο προσφυγικό, σηκώσαμε και συνεχίζουμε να σηκώνουμε το βάρος της ανθρώπινης εξαθλίωσης. Με τη συναίνεση των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ε.Ε., οι Μ.Κ.Ο επιχορηγήθηκαν με τεράστια χρηματικά ποσά από το υστέρημα του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της Ευρώπης, ώστε να αναλάβουν δομές μέριμνας & πρόνοιας προσφύγων – μεταναστών που κανονικά θα έπρεπε να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Έκτοτε, εργαζόμαστε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μηνιαίες, τρίμηνες, εξάμηνες) και κατά παράβαση ακόμα και της υπάρχουσας εργατικής νομοθεσίας, απλήρωτοι για μήνες, με απλήρωτες υπερωρίες και αργίες για πολλές ειδικότητες, σε προγράμματα υποστελεχωμένα και σε κτήρια, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών. Οι Μ.Κ.Ο. αποποιούνται κάθε ευθύνη για την κατάσταση, πετώντας το μπαλάκι στο κράτος.

Στις συνθήκες αυτές, πέρα από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, μία κατάσταση που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021 και συνεχίζεται έως τώρα (τη δεδομένη χρονική στιγμή διανύουμε τον τέταρτο μήνα απλήρωτοι), καθώς και τις εκδικητικές μη ανανεώσεις συμβάσεων, βρισκόμαστε και αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, σε ρεύμα, πετρέλαιο & φυσικό αέριο.

Για εμάς τους εργαζόμενους, η πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα συνδέεται άρρηκτα με τη διεκδίκηση και εξασφάλιση καλύτερων όρων διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες. Για όλα τα παραπάνω αποφασίσαμε τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής των Εργαζομένων στη ΜΚΟ «Κοινωνικό ΕΚΑΒ», καλώντας όλους τους συναδέλφους μας σε συμπόρευση, με τα παρακάτω αιτήματα:

● Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
● Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.
● Καμία απόλυση και εκδικητική μη ανανέωση σύμβασης. Στελέχωση όλων των
δομών με το απαραίτητο προσωπικό.
● Διαχωρισμός των ειδικοτήτων Φροντιστής-Διερμηνέας.
● Αποζημίωση των Φροντιστών για τη νυχτερινή εργασία, σύμφωνα με την κείμενη
εργατική νομοθεσία – οι Φροντιστές δεν είναι Σεκιούριτι
● Αποζημίωση για αργίες & εργασία τα Σαββατοκύριακα, για όλες τις ειδικότητες.
● Δέσμευση από την εργοδοσία για άμεση επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων
που παραιτήθηκαν (κάτω από το βάρος της μη καταβολής των δεδουλευμένων)
εφόσον το επιθυμούν.

Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στη ΜΚΟ
«Κοινωνικό ΕΚΑΒ» syntonistiko.kekav@proton.me // Ιούλιος 2022

Attachments