Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε ΜΚΟ: Όλες και όλοι στη Γενική Απεργία στις 9 Νοεμβρίου!

Συναδελφισσες, συνάδελφοι

Εμείς, που εργαζόμαστε στο Προσφυγικό, μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη κατάσταση, τοποθετούμε προσωρινούς επιδέσμους σε μια μόνιμα ανοιχτή πληγή, αυτή των ξεριζωμένων συνανθρώπων μας που με την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, βασίζονται αποκλειστικά στο δικό μας φιλότιμο και την αλληλεγγύη. Μας πληγώνουν οι εικόνες βασανισμένων ανθρώπων που αναγκάζονται να περνούν γυμνοί τα σύνορα, φανερώνοντας για ακόμα μια φορά τη συνολική σαπίλα των «αξιών» της ΕΕ και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας που παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των μεταναστών.

Στο όνομα του «ανθρωπισμού», οι ΜΚΟ εφαρμόζουν μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που βιώνουμε καθημερινά. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου επαναλαμβανόμενες, απλήρωτες υπερωρίες που ανταλλάσσονται με ρεπό (πρωτοπόρο παράδειγμα, οι ΜΚΟ και οι Διεθνείς Οργανισμοί, για την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη), εργασιακά δικαιώματα λάστιχο, εντατικοποίηση σε φάσεις άνθισης των προγραμμάτων, απολύσεις σε φάσεις συρρίκνωσης και κλεισίματος όπως συμβαίνει τώρα, χωρίς καν αποζημίωση.

Άθλιες συνθήκες εργασίας, σε ακατάλληλα γραφεία, σε κοντέινερ, χωρίς υποδομές και εξοπλισμό, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, της δικής μας και των προσφύγων. Και φυσικά, το καθεστώς της απληρωσιάς το τελευταίο δίχρονο να είναι ακόμα πιο έντονο. Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, το οριστικό κλείσιμο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» στο τέλος του έτους, του «μεγαλύτερου» προγράμματος υποστήριξης των προσφύγων, το οποίο αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη βαρβαρότητα του συστήματος απέναντι στην εργατική τάξη, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, φυλή. Φυσικά, ούτε λόγος για το τι θα απογίνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτό αλλά και οι πρόσφυγες, οι οποίοι, προφανώς, θα καταλήξουν στους καταυλισμούς κλειστού τύπου.

Ταυτόχρονα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με βασικά προβλήματα διαβίωσης, από την ακρίβεια στα καύσιμα, στο ρεύμα, στη θέρμανση, με μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς κατανάλωσης και τη συρρίκνωση του εισοδήματος μας.

  • Η κατάσταση με τις τιμές βασικών προϊόντων είναι ανεξέλεγκτη! Οικογένειες δέχονται επιδρομή στο εισόδημά τους από τις διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

 

  • Σε αυτές τις συνθήκες το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται υπερωριακά εκ των οποίων το 48% δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα υπερωριακά. Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.

 

  • Την ίδια ώρα που οι 7 στους 10 εργαζόμενους έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής, το 47% των εργαζομένων πιστεύει ότι δύσκολα θα ανταπεξέλθει το χειμώνα λόγω της ακρίβειας και το ετήσιο κόστος για το ρεύμα έχει υπερκαλύψει δυο μηνιάτικα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια έχουν στήσει πάρτι κερδών.

Ακούμε το προκλητικό κάλεσμα της κυβέρνησης να “προσαρμοστούμε” και να επιβιώσουμε με ψίχουλα, ενώ η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων καλπάζει.

Η συνεχής επισήμανση του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας», «τα κεφάλια μέσα έρχεται δύσκολος χειμώνας», είναι απόπειρα καλλιέργειας φόβου ώστε να εμπεδωθεί ότι δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις.

Η Επιτροπή Εργαζομένων σε ΜΚΟ και σε Δομές στο Προσφυγικό σε καλεί να δώσουμε δυναμική απάντηση, να τους χαρίσουμε ένα «δύσκολο χειμώνα»

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι κάτω από τη συλλογική μας δράση και παρέμβαση, μέσα από το Σωματείο μας, το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, να πετύχουμε νίκες, να ανοίξουμε το δρόμο για τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς μας, τη βελτίωση των όρων ζωής προσφύγων και μεταναστών.

Με σταθμό την απεργία στις 9 Νοεμβρίου, δυναμώνουμε τον αγώνα για:

• Δομές αποκλειστικά δημόσιες, στην ευθύνη του κράτους .

• Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Καμία καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας.

• Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.

• Καμία απόλυση. Στελέχωση όλων των δομών με το απαραίτητο προσωπικό.

• Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

• Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

• Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

• Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

• Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

Στις 9 Νοεμβρίου κάνεις για δουλειά! Όλοι στην απεργία! Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια, 10.30πμ!