Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΜΚΟ| Για το κλείσιμο της δομής φιλοξενίας προσφύγων Σκαραμαγκά

Την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 ανακοινώθηκε στους πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά ότι εντός 2 εβδομάδων πρέπει να αποχωρήσουν από αυτόν, καθώς η δομή φιλοξενίας πρόκειται να κλείσει μιας και ο χώρος ανήκει στα Ναυπηγεία και προορίζεται προς πώληση μαζί με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Οι εργαζόμενοι της δομής ενημερώθηκαν και εκείνοι από τα μεγάφωνα, ενώ οι διοικήσεις των ΜΚΟ γνωρίζουν τουλάχιστον από τα μέσα Μάρτη ότι το Camp Σκαραμαγκά θα κλείσει μέχρι τα μέσα Μάη. Κι όμως, ακόμα και τώρα, ένα μήνα δηλαδή μετά, τίποτα δεν ανακοινώνουν και αφήνουν στην αβεβαιότητα δεκάδες εργαζομένους, σχεδόν μάλιστα εμπαίζοντάς τους, όταν ζητάνε πληροφορίες, προτάσεις και ιδέες.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τεράστια αναταραχή, αναστάτωση και ανασφάλεια στους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους της δομής, για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας αποκαλύφθηκαν, το ψευδεπίγραφο ανθρωπιστικό προφίλ των ΜΚΟ, οι εγκληματικές ευθύνες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του ΕΟΔΥ, της Διοίκησης του Camp, συνολικά της κυβέρνησης, ως προς το ζήτημα της καραντίνας των θετικών στον covid-19 προσφύγων, τα ελλιπή μέτρα προστασίας και τη μη προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό προσφύγων και εργαζόμενων.

Οι πρόσφυγες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επεμβάσεων, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, που αναγκάστηκαν παρά τη θέλησή τους σε πολύμηνη διαμονή σε σκηνές και κοντέινερ, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και χωρίς ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη για άλλη μια φορά βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Το ίδιο και οι εργαζόμενοι, εδώ και χρόνια, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες με την εργασία μας. Προγράμματα «ανοίγουν» και «κλείνουν» από τις λεγόμενες «ανθρωπιστικές» Οργανώσεις και Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται με όρους ελεύθερης αγοράς στο προσφυγικό, και διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ. Αντί να υπάρχει μια κεντρική κρατική διαχείριση του προσφυγικού, με εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, υπάρχει ένα κατακερματισμένο πλαίσιο ποικίλων προγραμμάτων με διαφορετική χρηματοδότηση, η εγκατάλειψη των οποίων από τις υπεύθυνες κάθε φορά οργανώσεις αφήνει πίσω στην κυριολεξία στάχτες: αδιέξοδα για τους πρόσφυγες, ανασφάλεια, αβεβαιότητα και ανεργία για τους εργαζόμενους στο προσφυγικό.

Να μη σωπάσουμε! Η οργάνωση στο ταξικό σωματείο είναι η απάντηση στην εργασιακή ζούγκλα που ζούμε και μας ετοιμάζουν. Μπροστά μας είναι η απεργία της 6ης Μάη με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της 1ης Μάη, του ταξικού αγώνα των εργατών, που γράφτηκε με αίμα στις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του εργατικού κινήματος και φώτισε το δρόμο και την προοπτική για τους εργάτες όλου του κόσμου. Ειδικά φέτος, με το νοσμοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης να είναι έτοιμο προς ψήφιση, με την προώθηση της 10ωρης εργασίας, τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας και την ανταποδοτική ασφάλιση, πρέπει να σημάνει συναγερμός.

Μη ξεχνάμε πως οι ΜΚΟ αποτελούν πρωτεργάτες στην υπερωριακή απλήρωτη εργασία, την οποία καλύπτουν με ρεπό, για τα οποία τελικά δίνει μάχη ο εργαζόμενος για να τα πάρει τελικά.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας απαιτούμε:

– Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένου στην προσφυγική δομή και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, Δήμους και Περιφέρειες, χωρίς καμία περικοπή των δικαιωμάτων τους.
– Σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα
– Πληρωμή των υπερωριών και όχι να «ισοφαρίζονται» με ρεπό
– Να μη νομοθετηθεί το αίσχος του 10ωρου εργάσιμου χρόνου
– Να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες, να υπάρξει μέριμνα για την ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και από εκεί να αιτηθούν άσυλο.
– Έως την ασφαλή μετακίνησή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ
Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήναςκαι στην Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων των ΜΚΟ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 6η ΜΑΗ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ,
ΠΕΜΠΤΗ 6/5, 10:00 πμ, ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!