Παρασκευή 27 Μάη: Κινητοποίηση στο υπουργείο Μετανάστευσης στις 11:00πμ και στάση εργασίας 10:00 με 13:00

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

οι εργαζόμενοι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από το 2015, δίνουν καθημερινά μια μάχη, να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, δουλεύοντας με ένα από τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες που έχουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται ανά τον κόσμο με την ενεργή συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων.

Έτσι και τώρα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έλευση προσφύγων που δημιουργεί ένας ακόμα πόλεμος και μας θυμίζει πως το προσφυγικό δεν τελειώνει έτσι απλά. Όσο και αν γι αυτό προσπαθούν να μας πείσουν κυβέρνηση και εργοδοσία ώστε να δικαιολογήσουν τις εκατοντάδες απολύσεις και τα προγράμματα που κλείνουν (πχ ESTIA), αδιαφορώντας για το τι θα γίνουν εργαζόμενοι και πρόσφυγες.

Εφτά χρόνια τώρα, έχουμε ζήσει το παραμύθι των Διοικήσεων των ΜΚΟ, του «είμαστε μια οικογένεια». Ανεχτήκαμε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις, που σπάνια ξεπερνούν το τρίμηνο και το εξάμηνο, τις πληρωμές με μεγάλες καθυστερήσεις, με δόσεις και έναντι του μισθού, τις ατελείωτες άγραφες υπερωρίες είτε λόγω «έκτακτων περιστατικών» ή συναντήσεων του προσωπικού και εκπαιδεύσεων εκτός ωραρίου εργασίας, τις «on call» βάρδιες και την απασχόληση εργαζομένων εκτός ωραρίου με αντάλλαγμα ρεπό (και όχι πάντα). Όλα αυτά σε δομές και προγράμματα υποστελεχωμένα, με εργαζόμενους να γίνονται λάστιχο και να αναλαμβάνουν καθήκοντα πέρα από την ειδικότητα τους.

Η ίδια πείρα και εικόνα ήρθε και μέσα από την μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησε το Σωματείο με εργαζόμενους του χώρου.

Από όλους τους χώρους εργασίας εκφράστηκε ο αποτροπιασμός των εργαζομένων απέναντι σε όλη αυτή τη βιτρίνα του ανθρωπισμού και τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης του κλάδου μας στο πλευρό του Σωματείου. Μπήκε ξεκάθαρα φρένο στον διαχωρισμό εργοδοσίας και κυβέρνησης και στο παραμύθι των Διοικήσεων πως δεν φέρουν καμία ευθύνη για ότι συμβαίνει στους χώρους εργασίας.

Ένα πράγμα είναι πια ξεκάθαρο:

Η οργάνωση στο Σωματείο και η διεκδίκηση στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος είναι πλέον το μόνο όπλο στα χέρια μας!

Κανένας εργοδότης, είτε είναι ΜΚΟ, είτε εργοστασιάρχης, είτε είναι η e-food, είτε είναι η Cosco, δεν έχει μεγαλύτερο φόβο από τους οργανωμένους εργαζόμενους και τον συλλογικό τους αγώνα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι αυτό από τα ίδια τα αποτελέσματα των αγώνων των εργαζομένων στους χώρους αυτούς αλλά και από τις κατακτήσεις του δικού μας σωματείου.

Συνεχίζουμε με εμπιστοσύνη στη δύναμη που έχουμε όταν διεκδικούμε οργανωμένα και συλλογικά. Ενισχύουμε την οργάνωσή μας, με νέες εγγραφές σε κάθε χώρο δουλειάς.

Μαζικοποιούμε ακόμα περισσότερο το σωματείο μας, γινόμαστε μέλη. Βγαίνουμε πιο δυνατοί, εξοπλισμένοι με θάρρος για τους αγώνες που έρχονται.

Βγαίνουμε μπροστά για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς για εμάς, αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για πρόσφυγες και μετανάστες.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΜΚΟ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5, 10:00 έως 13:00 ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ στις 11:00πμ.

Απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Καμία καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας
  • Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους
  • Δομές αποκλειστικά δημόσιες, στην ευθύνη του κράτους
  • Καμία απόλυση. Στελέχωση όλων των δομών με το απαραίτητο προσωπικό.