Πρόγραμμα «Κανένας Μόνος στην Πανδημία»:Για τις απολύσεις και την παρέμβαση της εργοδοσίας

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση δείχνει τις διαθέσεις της απέναντι σε ζητήματα Υγείας και ιδιαίτερα ψυχικής υγείας. Τίποτα δεν άλλαξε, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις δομές ψυχικής υγείας και πρόνοιας ως κόστος και τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους.

Η διάλυση των δομών των προσφύγων, το κλείσιμο προγραμμάτων, ξενώνων, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για το κλείσιμο και των ελάχιστων, υποστελεχωμένων δομών ψυχικής υγείας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 31/8 οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Κανένας Μόνος στην Πανδημία» έλαβαν ενημερωτικό μήνυμα από την ομοσπονδία Αργώ για τον αιφνίδιο άμεσο τερματισμό του προγράμματος την ίδια ημέρα και άρα για την απόλυση τους, με λύση των συμβάσεων οι οποίες κανονικά λήγουν ένα χρόνο από τώρα στις 31/8/24. Την προηγούμενη ημέρα στους περισσότερους φορείς, είχε προηγηθεί σχετική τηλεφωνική ή προφορική επικοινωνία, χωρίς γραπτή ενημέρωση από μέλη του εκάστοτε ΔΣ. Πρόκειται για μια απαράδεκτη σειρα απολύσεων που αφήνει στο κενό εργαζόμενους και εξυπηρετουμενους από 22 κέντρα ημέρας και κινητές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και σε άλλες πόλεις όπως η Δράμα, η Τρίπολη τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τον Βόλο, το Αργοστόλι κ.α.

Το πρόγραμμα δράσεων Παροχής Υπηρεσιών Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία» ξεκίνησε χωρίς σχεδιασμό και στόχευση στο πλαίσιο διαχείρισης των πολύπλευρων ψυχοκοινωνικών διαστάσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού, κατέληξε να χρεώνει στους εργαζόμενους του προγράμματος την παρέμβαση σε διαχείριση κρίσεων, ξανά χωρίς σχεδιασμό, εκπαίδευση ή πλαισίωση των εργαζομένων( πχ τις φωτιές στην Εύβοια και στην Βαρυμπόμπη) και τελικά να λαμβάνει παράταση 1/9/22 για 2 έτη στοχεύοντας την υποστήριξη ατόμων με χρόνια νοσήματα, ΑμεΑ, ανέργους και εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή (εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ κλπ) στο πλαίσιο δυσκολιών της μετά τον κορονοϊό περιόδου (long covid) και όχι λόγω της αναγνώρισης σταθερών αναγκών των εν λόγω ομάδων πληθυσμού.

Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι του προγράμματος καλύπτουν μόνιμες και σταθερές ανάγκες των κέντρων ημέρας και μονάδων, συνθήκη που αποδεικνύει την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δομών κοινοτικής ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Παράλληλα η υλοποίηση και ο σχεδιασμός του προγράμματος φωτίζει για άλλη μια φορά την προκήρυξη προγραμμάτων για επικοινωνιακούς λόγους, μέρος ατζέντας διαφήμισης της υποτιθέμενης «άριστης και άμεσης» διαχείρισης κρίσεων από την κυβέρνηση, με ευέλικτους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, που απολύονται και αξιοποιούνται όπως και οπότε συμφέρει.

Πέρα όμως από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου υγειας, οι εργαζόμενοι βρίσκουν απέναντι τους και τη διοίκηση της ομοσπονδίας, που εχει την ευθύνη των κινητών μονάδων και κέντρων ημέρας. Η πρώτη αντίδραση της ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να ζητήσουν συνάντηση με τον Υπουργό, για να διεκδικήσουν εκείνοι τη χρηματοδότηση για τις ΜΚΟ!

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία θέση σε διαπραγματεύσεις χρηματοδοτήσεων κοροϊδίας και ματαίωσης, που δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση τα δικά τους συμφέροντα. Το έχουμε ξαναζήσει, σωματεία και Ομοσπονδίες που εξυπηρετούν τις διοικήσεις των ΜΚΟ.

Συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, να διακυβεύονται χρήματα και ζωές εργαζομένων και θεραπευμένων.

Καλούμε την Ομοσπονδία Αργώ, εκτός από το θετικό κλίμα που βλέπει στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις της με τους Υπουργούς, αφού διασφάλισε για τις ΜΚΟ χρήμα, για άλλες δρατηριότητες, να απαιτήσει συνέχιση των προγραμμάτων. Να αφήσει στην άκρη τα δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, και να διασφαλίσει αποζημιώσεις και απορρόφηση όλων των εργαζομένων σε άλλα προγράμματα.

Καλούμε το Υπουργείο, να πάρει πίσω την όποια αποφαση κλεισίματος προγραμμάτων εν μία νυκτί, με ότι αυτό συναπάγεται για τους θεραπευόμενους. Να ιδρυθούν δομές σταθερές και μόνιμες για όλο τον πληθυσμό αλλά και για τις ιδιαίτερες ομάδες αυτού, μακριά από οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση ιδιωτών, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ κλπ.

Καλούμε τους συναδέλφους να μη συμβιβαστούν να μη φοβηθούν. Να κλιμακώσουμε τον αγώνα, να μην μείνει κανείς συνάδελφος χωρίς δουλειά την επόμενη μέρα, και να αποζημιωθούν πλήρως για όλα αυτά χρόνια εργασίας. Να γυρίσουν την πλάτη σε καλέσματα Ομοσπονδιών και σωματείων που ουδεμία σχέση έχουν με τα συμφέροντα τους.

Η υγεία του λαού δεν κοστολογείται! Απαιτούμε αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία σωματική και ψυχική, όχι απλά για επιβίωση αλλά για την πραγματική ανάπτυξη και ευεξία του λαού.