Όχι στο νέο αντεργατικό έκτρωμα Γεωργιάδη!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εδώ και κάποιες μέρες έχει αναρτηθεί στην δημόσια διαβούλευση το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης με τίτλο «για τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην ΕΕ».

Η κυβέρνηση ετοιμάζει συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά μας δικαιώματα, υπηρετώντας πλήρως τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων που, νόμιμα πλέον, θα μπορούν να μας ξεζουμίζουν και μάλιστα με πολλαπλές αντεργατικές επιλογές.

Γιγαντώνεται η ευελιξία και νομιμοποιείται η ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, που όλες οι κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο αποτελεί συμπλήρωμα στις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου – 40ωρου. Το ωράριο εργασίας μετατρέπεται κυριολεκτικά σε «λάστιχο», το εργασιακό κόστος βρίσκεται στο στόχαστρο, η εντατικοποίηση της δουλειάς και ανισορροπία στη ζωή μας «βαφτίζονται» κανονικότητα.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

Τη νομιμοποίηση της πολλαπλής εργασίας: Μας λένε ότι διασφαλίζουν το «δικαίωμα» του καθένα με πλήρη απασχόληση να έχει και δεύτερη και τρίτη δουλειά. Ποια είναι η αλήθεια: Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να μας ξεζουμίζουν  με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα!!!! Απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση της καταβολής υπερωριών και προσαυξήσεων υπεργασίας αφού με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να απασχολούν τον ίδιο εργαζόμενο σε διαφορετικές εταιρίες τους πχ 8ωρες στην μια και 5ωρες στην άλλη χωρίς το επιπλέον κόστος τους και με τα διαλείμματα εκτός ωραρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είμαστε για πάνω από 13 ώρες τη μέρα στη δουλειά υπολογίζοντας τα διαλείμματα και τη μετακίνησή μας. Δηλαδή, η απόλυτη εξάντληση, θα γυρίζουμε σπίτι μόνο για ύπνο.

Ο νόμος αυτός φέρνει επίσης τις νέες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης, όπως αυτές των «μηδενικών» ορών και «κατά παραγγελία». Αυτές οι συμβάσεις προβλέπουν ότι δε θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δε θα ξέρουμε πότε και πόσες ώρες θα δουλέψουμε. Θα ενημερωνόμαστε 24ωρες πριν, όποτε ο εργοδότης μας έχει ανάγκη και στη πράξη σημαίνει ότι δε θα έχουμε σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δε θα έχουμε κανένα οικογενειακό προγραμματισμό κ.λπ.

Στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών.

Εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτό το άρθρο απελευθερώνει τις απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες.

Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να μας απασχολεί υπερωριακά τους χωρίς να το δηλώνει -και άρα χωρίς να το πληρώνει- ακόμα πιο εύκολα αφού δεν θα υπάρχει καν ο φόβος της επιβολής προστίμου σε περίπτωση ελέγχου από της αρμόδιες αρχές, μιας και σε περίπτωση που βρεθούν εργαζόμενοι να εργάζονται εκτός ωραρίου θα μπορούν να δηλωθούν μετέπειτα.

Εισάγεται άρθρο για την κανονική άδεια που αναφέρει ότι ο εργοδότης θα ενημερώνει για το χρόνο και τον τρόπο που θα δίνεται η άδεια. Άρα χάνουμε το δικαίωμα να παίρνουμε την άδειά σύμφωνα με το δικό μας προγραμματισμό και ο εργοδότης θα τη δίνει όποτε θέλει.

Η κυβέρνηση με άρθρο στο νέο νομοσχέδιο ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης, με στόχο να περάσουν όλα αυτά χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Απειλεί και τρομοκρατεί νομοθετώντας βαρύτατο πρόστιμο και ποινές φυλάκισης, σε όσους αγωνίζονται και σηκώνουν κεφάλι απέναντι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τη καταστολή που από κοινού στήνουν στους χώρους δουλειάς το κράτος και η εργοδοσία. Προσθέτει ένα ακόμα όπλο στους εργοδότες όπως έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου.

Κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι εργοδότες καθώς όλα αυτά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο αποτελούν πάγιες επιδιώξεις τους. Ήδη με την εφαρμογή και της τηλεργασίας έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει ελεύθερος χρόνος αφού απογειώθηκε η δουλειά 24/7, το διαρκές standby για να «βγουν» οι προθεσμίες και πληθαίνουν οι προσλήψεις με «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης. Ήδη, και μάλιστα πολύ πριν το νόμο Χατζηδάκη, το 10ωρο είναι κανονικότητά, αφού πολλοί εργοδότες πέταξαν το διάλλειμα εκτός 8ωρου και κατάργησαν την πληρωμή της υπερεργασίας, συμψηφίζοντάς την πληρωμή της με τις κανονικές αμοιβές! Μάλιστα το θράσος τους φτάνει στο σημείο να λένε ότι έχουμε «επιλογή» να κάνουμε υπερωρίες για να αυξήσουμε τον μισθό μας (και αυτό αν και πόσο αποζημιώνονται οι υπερωρίες), ομολογώντας πως ο μισθός δεν φτάνει για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας!

Έχουμε τη δύναμη να τσακίσουμε τις επιδιώξεις τους!

Δε θα συμβιβαστούμε με αυτή την «κανονικότητα» που μας ετοιμάζουν!

Δεν είναι πρόοδος και εξέλιξη η εργασία 13 ώρες τη μέρα, 150 χρόνια περίπου μετά την καθιέρωση του 8ώρου. Δεν είναι πρόοδος να δίνουμε 5 επιπλέον ώρες από τη ζωή μας στα αφεντικά, 5 επιπλέον ώρες από την ξεκούρασή μας, την ψυχαγωγία μας, την ενασχόληση με την οικογένεια μας.

Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και το μισθό μας. Να απολαμβάνουμε εμείς και οι οικογένειες μας ό, τι μπορεί να μας προσφέρει η άνοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας που μας στερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους.

Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε. Τώρα είναι ώρα δράσης και αντεπίθεσης για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο!

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους ζωής και εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς μας, 7ώρο- 5ημερο-35ωρο, κατάργηση όλων των ευέλικτων σχέσεων εργασίας.

Παλεύουμε για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την οποία να ικανοποιούνται οι ανάγκες μας σε μισθούς, ωράρια, στο δικαίωμα στην μητρότητα, στο διάλλειμα, στις άδειες και σε μια σειρά δικαιώματα που η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο επιδιώκει να χτυπήσει.

Συμμετέχουμε μαζικά στην μεγάλη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο θέατρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας (είσοδος από υδατόπυργο)